Αιμοδοσία: μύθοι και αλήθειες

aimodosia-muthoi-kai-alitheies

ΤΡΙΤΗ, 01 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Πέντε λεπτά αρκούν για να σώσουν μια ζωή, έλεγε εύστοχα το διαφημιστικό σποτ που εξυμνούσε τα αγαθά της αιμοδοσίας. Μια εντελώς ανώδυνη διαδικασία που δυστυχώς δεν είναι ευρέως διαδεδομένη στη χώρα μας παρά τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες για αίμα.

Υπολογίζεται πως στη χώρα μας υπάρχει ανάγκη για περίπου 600.000 φιάλες με αίμα ετησίως. Ο πραγματικά μεγάλος αυτός αριθμός προκύπτει από διάφορες ανάγκες -θύματα τροχαίων ατυχημάτων, άτομα με νεφρική ανεπάρκεια, εγχειρίσεις, πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία ή αιμορροφιλικές ασθένειες, προβλήματα τοκετού ή και περιστατικά βαριάς γαστρορραγίας- και αντιμετωπίζεται είτε με αιμοδοσία από συγγενικά άτομα, είτε με την προσφορά εθελοντών αιμοδοτών είτε με την προσφορά του στρατού.

Παρόλα αυτά, υπολογίζεται, πως για να έχουμε ως χώρα επαρκή αποθέματα αίματος, θα πρέπει να δίνει αίμα συστηματικά μία φορά το χρόνο το 10% του ενεργού ελληνικού πληθυσμού…

Ωστόσο, παρόλο που πρόκειται για μια υπαρκτή και επιτακτική ανάγκη, πολλοί είναι αυτοί που αντιμετωπίζουν την εθελοντική αιμοδοσία με σκεπτικισμό. Δυστυχώς, στις περισσότερες περιπτώσεις, όλοι αναθεωρούν, όταν προκύψει άμεση ανάγκη για αίμα σε συγγενικό ή αγαπημένο πρόσωπο. Ας δούμε λοιπόν, μερικούς ευρέως διαδεδομένους μύθους γύρω από την αιμοδοσία.

Μύθος: Η αιμοδοσία είναι επικίνδυνη και εγκυμονεί θανατηφόρες μολύνσεις.

Αλήθεια: Σε καμία περίπτωση δεν μεταδίδονται μολυσματικές ασθένειες, όπως π.χ. το AIDS, με την εθελοντική αιμοδοσία. Τα υλικά αιμοληψίας είναι απολύτως αποστειρωμένα, μίας χρήσης και η συσκευασία τους ανοίγεται μπροστά στον αιμοδότη.

Μύθος: Δίνοντας αίμα αντιμετωπίζεις ο ίδιος αργότερα προβλήματα

Αλήθεια: Το αίμα που δίνουμε σε κάθε αιμοδοσία ισοδυναμεί με το 1/20 της συνολικής ποσότητας που διαθέτει ο οργανισμός μας. Το ποσό αυτό, αναπληρώνεται από τον οργανισμό μας μέσα στα 10 επόμενα λεπτά και ο αριθμός των ερυθρών αιμοσφαιρίων επανέρχεται περίπου μετά από ένα μήνα. Με την αιμοδοσία, ενεργοποιείται και ο μυελός των οστών καθώς παράγονται νέα κύτταρα αίματος.

Μύθος: Η αιμοδοσία πονάει. Γιατί να μπω από μόνος μου σε περιπέτειες;

Αλήθεια: Δεν πονάει καθόλου. Ο μόνος πόνος που θα νιώσετε είναι το τσίμπημα της βελόνας που δεν θεωρείται καν πόνος…

Μύθος: Μα που ξέρω ότι είμαι κατάλληλος για να δώσω αίμα; Και αν έχω χαμηλό αιματοκρίτη;

Αλήθεια: Όλοι οι δυνητικοί εθελοντές αιμοδότες υποβάλλονται σε εξονυχιστικές ιατρικές εξετάσεις πριν τους δοθεί το «πράσινο φως» για αιμοδοσία. Έτσι, αν έχετε οποιοδήποτε πρόβλημα που δεν γνωρίζετε, όπως π.χ. χαμηλό αιματοκρίτη, αναιμία, χαμηλά επίπεδα σιδήρου κ.λπ., οι γιατροί και οι νοσηλευτές θα σας απαγορεύσουν να δώσετε αίμα.

Πού μπορώ να απευθυνθώ αν θέλω να γίνω εθελοντής αιμοδότης;

Αν αποφασίσατε πως η εθελοντική αιμοδοσία, είναι κάτι που αξίζει 5 λεπτά από τον χρόνο σας, περιηγηθείτε στις παρακάτω ιστοσελίδες και θυμηθείτε πως το αίμα ούτε παράγεται, ούτε αντικαθίσταται. Μόνο προσφέρεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Για περισσότερες πληροφορίες ενημερωθείτε από τα: www.aimodosia.org , www.aima.gr , www.evaggelismos-hosp.gr/index.php?ID=aimodosia , www.posea.gr .