4 λόγοι για να πείτε «ναι» στο γιαούρτι

4-logoi-gia-na-peite-nai-sto-giaourti-logoi-gia-na-peite-nai-sto-giaourti

ΔΕΥΤΕΡΑ, 07 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Μπορεί να ενσωματωθεί στο πρωινό ή να αποτελέσει το βραδινό σας και ταυτόχρονα να χαρίσει λάμψη στην επιδερμίδα, αλλά και να καθαρίσει τα… κηροπήγιά σας. Τι είναι; Το αγαπημένο μας γιαούρτι.

Βρίσκεστε στη δουλειά, η ώρα είναι 10 και η κοιλιά σας έχει αρχίσει να… γουργουρίζει; Ή μήπως είναι απόγευμα και θέλετε κάτι να σας «κρατήσει» μέχρι το βράδυ; Τι καλύτερο από ένα γιαούρτι, το οποίο είναι ένα από τα πιο εύκολα σνακ, μπορεί να συνδυαστεί με άλλες υγιεινές τροφές (π.χ. μέλι, καρύδια κ.λπ) και αν έχει χαμηλά λιπαρά δεν επιβαρύνει με πολλές θερμίδες τη δίαιτά μας, ενώ ταυτόχρονα μας δροσίζει και μας χορταίνει;

Πέρα, όμως, από τον σημαντικό του ρόλο σε θέματα διατροφής, το γιαούρτι έχει κι άλλες… κρυφές χάρες, τις οποίες σας παραθέτει το click@Life και σίγουρα θα σας πείσουν να του φυλάξετε λίγο χώρο στο ψυγείο σας.

1. Χαρίζει λαμπερή επιδερμίδα

Δεν χρειάζεται να ξοδεύετε όλα σας τα χρήματα σε ακριβά καλλυντικά και θεραπείες προσώπου που βελτιώνουν την επιδερμίδα σας, όταν μέσα στο ψυγείο σας βρίσκεται μια αγνή συνταγή που χρησιμοποιούσαν ακόμη και οι γιαγιάδες σας. Το γιαούρτι περιέχει γαλακτικό οξύ, το οποίο θα το βρείτε συχνά σε συστατικά χημικών πήλινγκ, όπως υποστηρίζουν πολλοί δερματολόγοι. Απολεπίζει απαλά τις άνω στοιβάδες της επιδερμίδας, καθαρίζοντας τις δυσχρωμίες και άλλες δερματικές ατέλειες, μειώνοντας ακόμη και σε ένα μικρό ποσοστό τις λεπτές ρυτίδες. Δοκιμάστε την εξής μάσκα για καλύτερα αποτελέσματα: Αναμείξτε 1 φλιτζάνι γιαούρτι με 2-3 σταγόνες αμυγδαλέλαιου ή ελαιόλαδου και 1 κουταλιά της σούπας μέλι. Απλώστε το μείγμα στο πρόσωπό σας και αφήστε το για 20 με 30 λεπτά, πριν το ξεπλύνετε. Αποτέλεσμα; Επιδερμίδα που ακτινοβολεί υγεία.

2. Καθαρίζει τα μπρούτζινα αντικείμενα

Κλειδώστε για λίγο το ντουλάπι με τα απορρυπαντικά σας και ανοίξτε το ψυγείο σας, προκειμένου να καθαρίσετε μπρούτζινες επιφάνειες, όπως π.χ. τα θαμπά σας κηροπήγια. Το γαλακτικό οξύ του γιαουρτιού έχει πολλαπλή δράση και εν προκειμένω διώχνει τη θαμπάδα και χαρίζει καινούργια όψη, ενώ υπάρχει και μια τακτική καθαρισμού που θα κάνει τα μπρούτζινά σας να αστράφτουν: περάστε τα μια φορά με ένα κομμάτι νωπό ύφασμα κι έπειτα βάλτε σε ένα καθαρό ύφασμα 2-3 κουταλιές γιαούρτι και τρίψτε την επιφάνεια μέχρι να γυαλίσει. Έπειτα σκουπίστε το γιαούρτι, ξεπλύνετε με σαπούνι και ζεστό νερό και ξαναπεράστε το με ένα καθαρό πανί.

3. Κάνει καλό στην πέψη

Αν αντιμετωπίζετε πεπτικά προβλήματα, τα προβιοτικά (ωφέλιμα βακτήρια) που βρίσκονται σε μερικά γιαούρτια προσφέρουν ισορροπία στη μικροχλωρίδα του εντέρου, βοηθώντας στην πέψη, αλλά και στην τακτική αφόδευση. Για να βεβαιωθείτε ότι θα αποκομίσετε όλα τα παραπάνω οφέλη από το γιαούρτι σας, ελέγξτε ότι αυτό που επιλέγετε περιέχει τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο μικροοργανισμούς, κοιτώντας προσεκτικά τις ετικέτες,

4. Ωφελεί την καρδιά

Αν το γιαούρτι αποτελεί ένα από τα αγαπημένα σας σνακ, έχετε άλλον ένα λόγο να το αγαπήσετε, αφού όταν είναι με χαμηλά ή χωρίς λιπαρά, βοηθά στη μείωση του κινδύνου να παρουσιάσετε υπέρταση, σύμφωνα με τους ειδικούς. Οι ειδικές πρωτεΐνες των γαλακτοκομικών μπορούν να ρυθμίσουν ως ένα βαθμό την αρτηριακή πίεση, ενώ τα υψηλά επίπεδα σε ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο που υπάρχουν στο γιαούρτι συνεισφέρουν επίσης σε αυτή του τη δράση.