Ο χρόνος, τα σημάδια του και...τα γονίδιά μας

gonidia-mana-kori1
ΔΕΥΤΕΡΑ, 23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Είναι γεγονός ότι κάποιες γυναίκες μεγαλώνουν πιο όμορφα από κάποιες άλλες. Γιατί; Διότι από καθαρή γενετική τύχη, διαθέτουν εκείνα τα χαρακτηριστικά που εμποδίζουν το χρόνο να είναι σκληρός με την επιδερμίδα τους …

Τα τελευταία χρόνια λέγονται και γράφονται πολλά για την τεράστια ευθύνη που φέρουν το περιβάλλον, ο ήλιος και το lifestyle που υιοθετούμε στην επιτάχυνση της διαδικασίας πρόωρης γήρανσης. Ωστόσο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι παράγοντες αυτοί εμπλέκονται μόνο εν μέρει στον τρόπο που αποτυπώνονται τα σημάδια του χρόνου στο πρόσωπό μας. Μια κλινική μελέτη του 2009 πάνω σε δίδυμες, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην Αμερική, αποκαλύπτει ότι το 60% της γήρανσης της επιδερμίδας έχει άμεση σχέση με τα γονίδια. Υπάρχουν, όπως μαθαίνουμε, ορισμένα γενετικά χαρακτηριστικά τα οποία, αν είχαμε την τύχη να τα κληρονομήσουμε από τους γονείς μας, θα μας βοηθήσουν να… γεράσουμε πιο όμορφα. Προσοχή όμως! Χωρίς συστηματική φροντίδα και προστασία της επιδερμίδας από τη φθορά που προκαλεί στα κύτταρά της, το περιβάλλον και οι συνήθειές μας, θα διαπιστώσουμε γρήγορα ότι τα «καλά μας γονίδια» δεν μας είναι και τόσο χρήσιμα…

Κατά μάνα…

Οι συγγενείς πρώτου βαθμού, κυρίως όμως η μητέρα και ο πατέρας μας, μπορούν να μας δώσουν μια γενική ιδέα του πώς θα γεράσουμε. Τα γονίδια είναι αυτά που έχουν τον πρώτο ρόλο στις κυτταρικές λειτουργίες- πόσο γρήγορα ανανεώνονται τα κύτταρα, πόσο γρήγορα επανορθώνουν τις φθορές τους και πόσο κολλαγόνο παράγουν-επομένως επιδρούν καθοριστικά στην εμφάνιση και στην εξέλιξη της επιδερμίδας μας σε βάθος χρόνου. Από την άλλη, αρκετοί επιστήμονες πιστεύουν ότι το μήκος των ακολουθιών του DNA που βρίσκονται στις άκρες των χρωματοσωμάτων-τα περίφημα τελομερή- είναι προκαθορισμένο και κληρονομείται από γενιά σε γενιά. Οι μελέτες τους έχουν δείξει ότι τα άτομα με μακρύτερα τελομερή ζουν κατά μέσο όρο 5 χρόνια περισσότερο και η επιδερμίδα τους παραμένει υγιής και νεανική για περισσότερο χρόνο. Το «πλεονέκτημα» όμως αυτό, μακροπρόθεσμα, χάνεται εξαιτίας εξωγενών εχθρικών παραγόντων –όπως είναι ο ήλιος, το κάπνισμα και η έλλειψη άσκησης- που επιτίθενται στο DNA των κυττάρων και «κονταίνουν» τα τελομερή. Υιοθετώντας τη θεωρία αυτή, πολλές εταιρίες καλλυντικών έχουν εστιάσει τα τελευταία χρόνια τις έρευνές τους στην ανάπτυξη αντιγηραντικών συνθέσεων με ενεργά συστατικά που προστατεύουν το κυτταρικό DNA και τα τελομερή του…

Wrinkles prefer… blondes

Οι μελαχρινές αντέχουν στο χρόνο! Η αυξημένη παρουσία μελανίνης στους φωτότυπους ΙΙΙ και ΙV–σε άτομα με σταρένια ή σκουρόχρωμη χροιά επιδερμίδας και καστανόξανθα, καστανά ή μαύρα μαλλιά- εγγυάται σύμφωνα με τους επιστήμονες τη διατήρηση της νεανικότητας της επιδερμίδας για περισσότερο χρόνο. Αντίθετα, οι ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες (φωτότυποι Ι και ΙΙ) είναι εκ φύσεως πιο λεπτές και εύθραυστες και κινδυνεύουν να εμφανίσουν ταχύτερα σημάδια γήρανσης- λεπτές γραμμές και ρυτίδες. Η ανθεκτικότητα ωστόσο των μελαχρινών στην πρόωρη γήρανση δεν είναι λόγος εφησυχασμού. Η αντηλιακή προστασία είναι σε κάθε περίπτωση υποχρεωτική, καθώς οι ακτίνες UV δεν ξέρουν από …γονίδια.

Σχήμα προσώπου: στρογγυλό

Μπορεί οι έντονες γωνίες στο πρόσωπο να προσδίδουν δύναμη και γοητεία, το στρογγυλό, baby face όμως, είναι αυτό που κερδίζει στην κούρσα του χρόνου! Η συγκεκριμένη δομή προσώπου, τονίζουν οι ειδικοί, με τα μεγάλα στρογγυλά μάτια, τα γεμάτα μάγουλα το φαρδύ μέτωπο, την μικροκαμωμένη μύτη και το μικρό πιγούνι, διατηρεί τα «παιδικά» της χαρακτηριστικά στο πέρασμα του χρόνου, με αποτέλεσμα να δείχνουμε νεότερες από όσο πραγματικά είμαστε!

Τα μήλα που στηρίζουν

Όπως χαρακτηριστικά λένε οι επιστήμονες, το νεανικό πρόσωπο δίνει την εντύπωση αντεστραμμένου τριγώνου-η βάση βρίσκεται στο ύψος του μετώπου και η κορυφή στο πιγούνι. Όσο μεγαλώνουμε όμως, με τη συνδρομή βέβαια του αμείλικτου νόμου της βαρύτητας, το τρίγωνο αυτό μοιάζει να αντιστρέφεται και η βάση του να μετατοπίζεται στο κάτω μέρος του προσώπου, κάνοντάς το να δείχνει πιο βαρύ, πιο γερασμένο. Όταν όμως η φύση έχει φροντίσει να τοποθετήσει ψηλά τα οστά των ζυγωματικών, το πρόσωπο «στηρίζεται» καλύτερα και η αντιστροφή του τριγώνου δεν γίνεται τόσο ορατή ή τουλάχιστον δεν φαίνεται τόσο γρήγορα …

Ωραίο χαμόγελο, νεανικό πρόσωπο…

Τον ίδιο ακριβώς ρόλο στο «τρίγωνο της νεανικότητας» παίζει και η οδοντοστοιχία μας. Με την ηλικία, τα δόντια, όπως και όλο το σώμα μας, γερνούν. Τα οστά της γνάθου που τα συγκρατούν, «μαζεύουν» και τα δόντια παίρνουν μια ελαφρά κλίση προς τα μέσα, με αποτέλεσμα τα μάγουλά μας να βαθουλώνουν, να σχηματίζουν ρυτίδες, τα χείλη να δείχνουν πιο λεπτά. Αν όμως έχουμε την τύχη να διαθέτουμε «εκ φύσεως» μια οδοντοστοιχία με ίσια, τετράγωνα, γερά δόντια, η φυσιολογική φθορά θα αργήσει να φανεί επιπλέον δε, θα λειτουργήσει υποστηρικτικά, κρατώντας το τρίγωνο αντεστραμμένο για περισσότερο χρόνο… Αν πάλι δεν ανήκουμε στις τυχερές, θα πρέπει να φροντίσουμε- εκτός από την καλή στοματική υγιεινή – να θωρακίσουμε τα οστά της γνάθου- αλλά όλου του σώματος -ακολουθώντας ένα διαιτολόγιο πλούσιο σε ασβέστιο για να προλάβουμε την οστεοπόρωση, η οποία επιταχύνει ραγδαία τη γήρανση του οργανισμού.

Θέμα συμμετρίας

Ακούγεται παράξενο αλλά τα αρμονικά χαρακτηριστικά, η συμμετρία δηλαδή ανάμεσα στην δεξιά και αριστερή πλευρά του προσώπου παίζουν σύμφωνα με τους επιστήμονες της εξελικτικής ψυχολογίας, καθοριστικό ρόλο στο πόσο νωρίς ή αργά αντιλαμβανόμαστε, τόσο εμείς όσο και οι άλλοι γύρω μας, την εμφάνιση των σημαδιών γήρανσης. Η συμμετρία των χαρακτηριστικών διαμορφώνεται από την εμβρυακή ως την παιδική ηλικία. Αν όμως μεσολαβήσουν στρεσογόνοι παράγοντες , για παράδειγμα, μια ασθένεια, ένα συναισθηματικό τραύμα ή απλά η «έκθεση» του εμβρύου μέσω της μητέρας, σε τοξίνες , τότε ο συγχρονισμός μπορεί να διαταραχθεί και τα χαρακτηριστικά να παρουσιάζουν –έστω και αδιόρατα- μια ασυμμετρία. Μεγαλώνοντας όμως, τα σημάδια του χρόνου και της βαρύτητας (ρυτίδες, κηλίδες, χαλάρωση) που εγκαθίστανται στο πρόσωπο, υπερτονίζουν την ασυμμετρία αυτή. Αντίθετα, άτομα με συμμετρικά χαρακτηριστικά αποδεικνύονται ανθεκτικότερα στους στρεσογόνους παράγοντες που θα συναντήσουν στην ενήλικη ζωή τους ενώ τα σημάδια γήρανσης θα αργήσουν αρκετά να γίνουν ορατά…

Πηγή: www.skingurus.gr