Ξέρετε γιατί πρέπει να τρώτε τα μήλα με τη φλούδα τους;

mila
ΠΕΜΠΤΗ, 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020

Δώστε στον οργανισμό σας όλα τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του μήλου και κρατήστε πραγματικά το γιατρό μακριά, τρώγοντάς το με τη φλούδα, επιλέγοντας πάντα βιολογικά.

Είναι νόστιμο, έχει απίστευτα πολλές ευεργετικές για τον οργανισμό μας ουσίες και είναι εύκολο να το φάμε όπου κι αν είμαστε, αφού αρκεί να το πλύνουμε προσεκτικά και να έχουμε… γερά δόντια. Δεν υπάρχει λόγος να το ξεφλουδίζουμε –ή μάλλον, για την ακρίβεια, υπάρχουν πολλοί λόγοι να μην το ξεφλουδίζουμε.

Η φλούδα είναι εκείνη που περιέχει τις περισσότερες φυτικές ίνες
Η φλούδα ενός μέτριου μήλου περιέχει 4,4 γραμμάρια φυτικών ινών. Χωρίς τη φλούδα, παίρνετε μόλις 2,1 γραμμάρια, δηλαδή μετατρέπετε μία πλούσια πηγή φυτικών ινών, σε φτωχή.

Η φλούδα περιέχει τις περισσότερες βιταμίνες
Η φλούδα ενός μέτριου μήλου περιέχει 8,4 mg βιταμίνης C και 98 διεθνείς μονάδες (IU) βιταμίνης Α. Αν το ξεφλουδίσετε, θα πάρετε μόλις 6,4 mg βιταμίνης C και 61 IU βιταμίνης Α. Κρίμα δεν είναι;

Τα μήλα –μαζί με τη φλούδα τους- βοηθούν στην καταπολέμηση των αναπνευστικών προβλημάτων
Το συστατικό που μας βοηθά στην καταπολέμηση των αναπνευστικών προβλημάτων ονομάζεται κερσετίνη και, όπως καταλαβαίνετε, το βρίσκουμε κυρίως στη φλούδα. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Health.com, όσοι τρώνε τουλάχιστον πέντε μήλα τη βδομάδα έχουν καλύτερη αναπνευστική λειτουργία, χάρη στην κερσετίνη.

Η κερσετίνη βοηθά και τη μνήμη
Αυτό το αντιοξειδωτικό φαίνεται να καταπολεμά τις βλάβες στον εγκεφαλικό ιστό, οι οποίες φαίνεται να συνδέονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ και άλλες εκφυλιστικές ασθένειες. Τουλάχιστον έτσι έδειξε μία έρευνα που έγινε σε ποντίκια το 2004. Δε χάνουμε πάντως κάτι, αν το δοκιμάσουμε κι εμείς.

Η φλούδα πιθανόν να βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου
Μία έρευνα που διεξήχθη το 2007 στο Cornell University εντόπισε στη φλούδα των μήλων κάποια στοιχεία που ονομάζονται τριτερπενοειδή, τα οποία φάνηκαν είτε να αναστέλλουν την ανάπτυξη, είτε να σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα στις εργαστηριακές καλλιέργειες. Πιο συγκεκριμένα, αυτά τα στοιχεία φαίνεται ότι στόχευσαν τα καρκινικά κύτταρα στο συκώτι, το έντερο και το στήθος.

Μία φλούδα την ημέρα κρατάει τα κιλά πιο… πέρα
Στη φλούδα του μήλου βρίσκεται επίσης το ουρσολικό οξύ, ένα σημαντικό συστατικό το οποίο συμβάλλει στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας. Το ουρσολικό οξύ φαίνεται ότι βοηθά στην αύξηση της μυϊκής μάζας και του καφέ λίπους, το οποίο αυξάνει την καύση των θερμίδων κι έτσι μειώνεται ο κίνδυνος της παχυσαρκίας, τουλάχιστον στα ποντίκια, σύμφωνα με μελέτη του 2012.

Σας αρέσουν τα μήλα; Δείτε πώς να μαγειρέψετε με αυτά, κάνοντας κλικ εδώ.