6 χειμερινές υπερτροφές που βρίσκονται στα καλύτερά τους

biologika-laxanika
ΠΕΜΠΤΗ, 03 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Ο χειμώνας ήρθε κι αυτό σίγουρα δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να έχετε φρέσκα προϊόντα στην κουζίνα σας. Δείτε τι βρίσκεται τώρα στην καλύτερη εποχή του για να το απολαύσετε με τα μέγιστα οφέλη.

Κάθε μήνας και κάθε εποχή έχει τη δική της παραγωγή, με προϊόντα μαναβικής που βρίσκονται στην ακμή τους. Έτσι κι ο χειμώνας μας δίνει φρούτα, λαχανικά που βρίσκονται τώρα στην καλύτερή τους στιγμή, απολύτως γευστικά, έτοιμα να τα αξιοποιήσουμε στα πιάτα μας και φουλ στις… υπερδυνάμεις και τα οφέλη.

Λάχανο

Ακόμη κι αν δεν είστε φανατικοί του, επιλέξτε το αγαπημένο σας χρώμα (μοβ, πράσινο ή άσπρο) και δώστε του μια ευκαιρία. Αποδίδει μόλις 33 θερμίδες σε 1 φλιτζάνι, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και εκτός του ότι περιέχει βιταμίνη C, βιταμίνη Κ, κάνει καλό στο δέρμα, τον εγκέφαλο και την αρτηριακή πίεση, το λάχανο μπορεί να δράσει κατά της ανάπτυξης καρκινικών όγκων, χάρη στις αντικαρκινικές του ενώσεις λουπεόλη, σινιγρίνη και σουλφοραφάνη. Οι τρόποι να το καταναλώσετε είναι πολλοί, από λαχανόρυζο και λαχανοντολμάδες, μέχρι ωμό στη σαλάτα. Το σίγουρο είναι ότι το σώμα σας θα σας ευγνωμονεί.

www.wikipedia.com
Χειμερινή κολοκύθα

Αν μη τι άλλο διαθέτει μεγάλη ποικιλία, σε διάφορα χρώματα και σχήματα και είναι μια πλούσια πηγή βήτα καροτίνης (κίτρινο-πορτοκαλί χρωστική, πρόδρομη ουσία της βιταμίνης Α), αλλά και βιταμίνης C που τονώνει το ανοσοποιητικό. Οι θερμίδες της φτάνουν περίπου τις 80 σε ένα φλιτζάνι, ενώ είναι πλούσια και σε φυτικές ίνες, που βοηθούν στον κορεσμό και στην υγεία του εντέρου. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να τη μαγειρέψετε, αλλά αν δεν θέλετε πολύπλοκα πράγματα, δοκιμάστε απλώς να την ψήσετε ή να την κάνετε πουρέ μαζί με σκόρδο και παρμεζάνα.

Κουνουπίδι

Συγγενεύει με το μπρόκολο, το οποίο ίσως του κλέβει συχνά τη δόξα, η υψηλή του περιεκτικότητα, όμως σε βιταμίνη Κ δεν πρέπει να παραβλέπεται, καθώς βοηθά στον κατάλληλο σχηματισμό των οστών και την πήξη του αίματος. Το κουνουπίδι αποτελεί, επίσης, μια καλή εναλλακτική απέναντι στις αμυλώδεις τροφές και ένας πολύ έξυπνος τρόπος να το μαγειρέψετε είναι να φτιάξετε πουρέ, με γάλα χαμηλών λιπαρών και λίγο βούτυρο. Δείτε εδώ τη συνταγή.

Ρόδι

Ίσως το πιο αντιπροσωπευτικό φρούτο της εποχής, το ρόδι θυμίζει τα Χριστούγεννα που έρχονται και εκτός από καλή τύχη, φέρνει σίγουρα και μακροζωία. Πλούσιο σε βιταμίνες (Α ,C, Ε και φυλλικό οξυ), αντιοξειδωτικά, με περιεκτικότητα σε κάλιο, σίδηρο, μαγνήσιο, ασβέστιο και φυτικές ίνες, το ρόδι δεν θα μπορούσε να μην θεωρείται υπερτροφή. Ειδικά όταν χαρακτηρίζεται από τέτοια διατροφική αξία με μόλις 80 θερμίδες στα 100 γραμμάρια.

Ακτινίδιο

Αν το ανοσοποιητικό σας χρειάζεται τόνωση, θυμηθείτε ότι το ακτινίδιο έχει περισσότερη βιταμίνη C από το πορτοκάλι και βάλτε το στη φρουτοσαλάτα σας. Μην αφήνετε κανένα μέρος του να πάει χαμένο, αφού πολλοί ειδικοί συστήνουν την κατανάλωσή του με τη φλούδα, προκειμένου να λάβετε περισσότερες φυτικές ίνες, αλλά και περίπου τριπλάσιες ποσότητες αντιοξειδωτικών. Απλώς περιμένετε να ωριμάσει, για να μπορείτε να την καταναλώσετε πιο εύκολα.

Αχλάδι

Ο χειμώνας είναι ιδανικός για αχλάδια, τα οποία σας παρέχουν βιταμίνη Β2, αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε, χαλκό και πεκτίνη. Προτιμήστε τα ωμά για να βοηθήσετε στη μείωση της χοληστερίνης σας (χάρη στην πηκτίνη) ή ψήστε τα αν ετοιμάζετε κάποιο ξεχωριστό γκουρμέ δείπνο.