FoodVision Έκθεση Φωτογραφίας Vol.2: όλα όσα μάθαμε για τα βιολογικά προϊόντα

biologika-proionta
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Επισκεφτήκαμε την έκθεση φωτογραφίας FoodVision της Fair Trade Hellas και ακούσαμε προσεκτικά τον Κωνσταντίνο Δημητριάδη από τον Οργανισμό Ελέγχου & Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων ΔΗΩ, ο οποίος μοιράστηκε μαζί μας τις γνώσεις του για τα βιολογικά προϊόντα.

Ο δεύτερος όροφος του Pure Bliss μετατράπηκε για λίγες ώρες σε έναν επιμορφωτικό χώρο συζήτησης και έκθεσης φωτογραφίας την Τετάρτη που μας πέρασε, όπου στο πλαίσιο της έκθεσης FoodVision που διοργανώνει η FairTrade Hellas, ο Κωνσταντίνος Δημητριάδης, γεωπόνος ελεγκτής του Οργανισμού Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων ΔΗΩ, μας μετέδωσε τα φώτα του σχετικά με τα βιολογικά προϊόντα, λύνοντας πολλές από τις καθημερινές μας απορίες.

Από τα βιολογικά προϊόντα κερδίζουν όλοι

Η βιολογική ανάπτυξη και γεωργία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες που ελαχιστοποιούν τις βλαβερές επιπτώσεις για το περιβάλλον. Χωρίς λιπάσματα και τοξικά φυτοφάρμακα, με 30% λιγότερο νερό, τα βιολογικά προϊόντα συμπυκνώνουν τις απαραίτητες πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα που ένας οργανισμός χρειάζεται να συμπεριλάβει.

Η χρήση βιολογικών εντομοκτόνων και λιπασμάτων και η απαλλαγή από κάθε είδος χημικού έχει σημαντικά οφέλη τόσο στον παραγωγό, όσο και στο περιβάλλον και τον καταναλωτή. Όπως μας εξήγησε ο κύριος Δημητριάδης, οι παραγωγοί, μπορεί με τη βιολογική καλλιέργεια να κοπιάζουν περισσότερο, έχοντας π.χ. να απομακρύνουν επικίνδυνα φύλλα και χόρτα, αντί να τα ψεκάσουν, απαλλάσσονται, όμως, από τα δηλητήρια που έχουν άμεση επίπτωση στην υγεία τους και που πολλοί μάλιστα ψεκάζουν, χωρίς την απαραίτητη προστασία και γνώση για τις ποσότητες.

Ως προς το περιβάλλον, αρκεί να ξέρουμε, όπως μας εξήγησε ο ειδικός, ότι στην περίπτωση που έχουμε 2 χωράφια, όπου το 1 το ψεκάζουμε και το άλλο όχι, αν τα αφήσουμε και τα δύο για ένα χρόνο, αυτό που ψεκαζόταν θα καταλήξει νεκρή γη, ενώ το άλλο θα συνεχίσει να δίνει, έστω και κάτι ελάχιστο.

Τα οφέλη των βιολογικών, φυσικά, φτάνουν και στον καταναλωτή, αφού τα προϊόντα απαλλαγμένα από χημικά είναι ασφαλή, περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, δεν περιέχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς κι έχουν πιο φυσικό άρωμα και γεύση.

Τέλος, μπαίνει και το κομμάτι του fair trade στο «παιχνίδι», όπου δίνεται προσοχή και στις συνθήκες που ζουν και εργάζονται οι εργάτες στα κτήματα. Όπως είναι φυσικό, δεν γίνεται ένα προϊόν να θεωρείται βιολογικό, όταν για την παραγωγή του υπάρχει εκμετάλλευση και κακές συνθήκες εργασίας.

Πώς γίνεται η διαδικασία της πιστοποίησης των βιολογικών προϊόντων;

Ο Οργανισμός ΔΗΩ εφαρμόζει από το 1993 σύστημα πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων, έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και το σήμα του αποτελεί σήμα εμπιστοσύνης, ενώ υπάρχουν και άλλοι φορείς πιστοποίησης στην Ελλάδα, όπως επίσης και ενιαίος ευρωπαϊκός κανονισμός (κάτι που υπάρχει μόνο για τη βιολογική καλλιέργεια).

Αφού γίνει, λοιπόν, η σύμβαση με τον παραγωγό, πραγματοποιείται έλεγχος για «κακούς γείτονες», εργοστάσια στην περιοχή κ.λπ., έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει κίνδυνος επιμόλυνσης του κτήματος. Στη συνέχεια, ανάλογα με τη φύση της καλλιέργειας, γίνονται έλεγχοι 1-2 φορές το χρόνο και αν όλα βαίνουν καλώς, στα 2-3 χρόνια το προϊόν μπορεί να θεωρηθεί βιολογικό.

Στην περίπτωση του βιολογικού γάλακτος, εξετάζεται το τι καταναλώνει το ζώο, αν είναι καλής ποιότητας τροφές που μειώνουν τις ασθένειες, όπως επίσης και ο χώρος που διαθέτει για να ζει. Αν ένα ζώο νοσήσει, μεσολαβεί μεγάλο διάστημα μέχρι να γίνει και πάλι ικανό να παράγει.

Στη διαδικασία ελέγχου βιολογικών προϊόντων ζωικής παραγωγής συμπεριλαμβάνονται τα αιγοπρόβατα, τα βοοειδή, οι κότες και τα ψάρια.

Πώς τα ξεχωρίζουμε;

Η αλήθεια είναι ότι αν απλώς κοιτάξουμε ένα προϊόν στον πάγκο του μανάβη, δεν θα καταλάβουμε εύκολα αν είναι βιολογικό ή όχι. Θα χρειαστούμε λοιπόν, αποδείξεις.

Τα συσκευασμένα προϊόντα πρέπει να αναγράφουν στην ετικέτα τους το φορέα πιστοποίησης και από πού προέρχονται οι πρώτες ύλες τους, μαζί με τον κωδικό έγκρισης (GR BIO 01).

Το βιολογικό κρασί πρέπει να παράγεται από βιολογικά σταφύλια, με την κατάλληλη λίπανση και περιέχει θειώδη σε μικρότερη συγκέντρωση από τα συμβατικά κρασιά.

Όσον αφορά τα μη συσκευασμένα βιολογικά προϊόντα στον πάγκο του μανάβη και στη λαϊκή, θα χρειαστεί να ζητήσετε το πιστοποιητικό τους και να κοιτάξετε ότι είναι σε ισχύ από την ημερομηνία έναρξης και λήξης, όπως επίσης και το ότι το προϊόν που θέλετε να αγοράσετε συμπεριλαμβάνεται στη λίστα του πιστοποιητικού.

Βιολογικές γεύσεις και εικόνες

Μετά τη γνώση έρχεται και η πράξη. Όχι, δεν αρχίσαμε να σκάβουμε, αλλά να γευόμαστε βιολογικές λιχουδιές και τσάι, συζητώντας το πόσο πιο αγνός και ασφαλής θα ήταν ο κόσμος μας χωρίς τα χημικά. Πόσο πιο γευστική και ωφέλιμη θα ήταν η καθημερινή μας διατροφή, αν απαρτιζόταν από τροφές που δεν βλάπτουν στο παραμικρό ούτε εμάς, ούτε το περιβάλλον, ούτε τον παραγωγό.

Οι φωτογραφίες που έστειλαν καταναλωτές, με θέμα μια πιο δίκαιη και πιο φιλική προς το περιβάλλον τροφή, στο πλαίσιο της έκθεσης FoodVision, κοσμώντας τους τοίχους του Pure Bliss, σίγουρα δεν υστερούσαν σε φαντασία και μας έβαλαν ακόμη περισσότερο στη σφαίρα του ωφέλιμου, του βιώσιμου, του δίκαιου.

Με μια τελευταία γουλιά τσάι, αποχαιρετήσαμε το βιολογικό κόσμο και βγήκαμε πάλι στο καυσαέριο του κέντρου, αποφασισμένοι να κάνουμε αλλαγές στη διατροφή από σήμερα κιόλας. Κι ας μην είναι Δευτέρα.

Πληροφορίες: https://www.facebook.com/FairTradeHellas

Τζούλια Τασώνη