Τα 10 λάθη που οδηγούν στη... φαλάκρα

ta-10-lathi-pou-odigoun-sti-falakra

ΤΡΙΤΗ, 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Έχει αρχίσει να σχηματίζεται… ακάλυπτη περιοχή πάνω στο κεφάλι σας, το οποίο παλιότερα ήταν γεμάτο πλούσια μαλλιά; Εκτός από τα γονίδια, μπορεί να φταίνε και κάποιες λανθασμένες καθημερινές σας επιλογές – 10 για την ακρίβεια.

Σίγουρα όλοι προτιμάμε τις τρίχες της κεφαλής μας να παραμένουν σε αυτή και να μην καταλήγουν στο πάτωμα, παρ’ όλ’ αυτά αν παρατηρείτε αραιές περιοχές στο κεφάλι σας αφενός δεν χρειάζεται να σας πιάσει πανικός (είστε απλώς ένας από τους εκατομμύρια άντρες που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα) και αφετέρου σκεφτείτε θετικά.

Μπορεί ο μπαμπάς και ο παππούς να είχαν σοβαρή απώλεια μαλλιών κι αυτό να σημαίνει κατά πάσα πιθανότητα ότι κι εσείς αργά ή γρήγορα θα παλέψετε με το θηρίο που λέγεται φαλάκρα, αλλά ενδέχεται στην παρούσα φάση οι απώλειες που έχετε, ειδικά αν είστε νεαρής ηλικίας να οφείλονται σε κάποια δικά σας λάθη κι όχι στα γονίδια που κληρονομήσατε. Δείτε ποια είναι τα πιο κοινά λάθη, έτσι ώστε να τα διορθώσετε και να σώσετε την πλούσια –ακόμη- κόμη σας.

10. Στεγνώνετε τα μαλλιά σας για πολλή ώρα

Σκουπίζοντας ελαφρώς τα μαλλιά σας με μια πετσέτα μετά το μπάνιο είναι το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε. Το χειρότερο είναι να τρίβετε το κρανίο σας και τα μαλλιά σας μανιασμένα με την ίδια πετσέτα, νομίζοντας ότι έτσι θα τα στεγνώσετε καλύτερα, όταν το μόνο που καταφέρνετε είναι να «τραυματίζετε» τα ήδη υπάρχοντα μαλλιά σας. Το πιστολάκι επίσης δεν αποτελεί καλή λύση, καθώς ξεραίνει τους αδένες της τρίχας γρήγορα κι αυτοί με τη σειρά τους αποδυναμώνονται. Θέλετε να στεγνώσετε τα μαλλιά σας γρήγορα και χωρίς απώλειες; Σκουπίστε τα απαλά με μια μαλακή απορροφητική πετσέτα κι αφήστε λίγη υγρασία γύρω από τις ρίζες.

9. Αφήνετε πολύ μακριά μαλλιά

Οι αμετανόητοι μακρυμάλληδες εκεί έξω ίσως ξανασκεφτούν να αποχωριστούν την αλογοουρά τους, αν πρόκειται αυτή να τους δημιουργήσει σταδιακά σοβαρό πρόβλημα τριχόπτωσης. Ο λόγος είναι ότι τα πολύ μακριά μαλλιά προσθέτουν βάρος και πίεση στις ρίζες, με αποτέλεσμα οι τρίχες σιγά-σιγά να αποδυναμώνονται και να πέφτουν και το δέρμα του κεφαλιού να αποκαλύπτεται αργά και βασανιστικά… Ένας καλός κομμωτής θα μπορέσει να σας βοηθήσει τουλάχιστον μειώνοντας το μάκρος στο μαλλιών σας, τόσο ώστε να μην επιβαρύνεται πολύ η ρίζα.

8. Λούζεστε κάθε μέρα

Το πολύ σαμπουάν και μαλακτικό σε καθημερινή βάση μπορεί να προκαλέσει φθορά στη φυσική δομή της τρίχας, κάτι που σίγουρα δεν ωφελεί το τριχωτό της κεφαλής. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι μπορείτε να αποχαιρετήσετε και το καθημερινό μπάνιο ή ντους χάριν της διατήρησης της υγείας των μαλλιών σας. Αντιθέτως, μπορείτε με το καθημερινό ντους να τα βρέχετε, αρκεί να μην χρησιμοποιείτε σε καθημερινή βάση προϊόντα λουσίματος.

7. Χρησιμοποιείτε φθηνά προϊόντα μαλλιών

Δεν χρειάζεται να ξοδεύετε πολλά για τα μαλλιά σας, αλλά ούτε και να επιλέγετε με βάση τις προσφορές, χωρίς να κοιτάτε τα συστατικά των προϊόντων που επιλέγετε. Στην αγορά θα βρείτε φυσικά, οργανικά σαμπουάν και μαλακτικά μαλλιών που μπορεί να θρέφουν την τρίχα, χωρίς να την ποτίζουν με χημικά και έχετε υπόψη σας ότι τα αρώματα σε πολλά φθηνά προϊόντα, τις περισσότερες φορές κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό στα μαλλιά. Αν έχετε παρατηρήσει ήδη πολλές τρίχες να… παραδίδουν τα όπλα και να πέφτουν, δοκιμάστε ένα φυτικό σαμπουάν θρέψης με εκχύλισμα κεχριού, τζίντζερ, φασκόμηλο κ.ο.κ.

6. Χτενίζετε έντονα τα μαλλιά σας

Όσο περισσότερο χρησιμοποιείτε τη βούρτσα ή τη χτένα σας και όσο πιο… παθιασμένα χτενίζετε τα μαλλιά σας, τόσο περισσότερο τα φθείρετε και ταυτόχρονα ασκείτε πίεση στις ρίζες σας. Χρησιμοποιείστε τα χέρια και τα δάχτυλά σας για να δώσετε τη φόρμα που θέλετε στα μαλλιά σας κι αν αυτό σημαίνει ακόμη ότι πρέπει να κουρευτείτε, τότε μην το καθυστερείτε. Τα υγιή μαλλιά που θα ξεπροβάλλουν θα σας χαρίσουν περισσότερη αυτοπεποίθηση.

5. Είστε υπερβολικοί στην κατανάλωση προϊόντων styling

Σίγουρα κάποια απ’ αυτά τα προϊόντα βοηθούν κατά πολύ στο να «στρώσει» το μαλλί ή να πάρει τη φόρμα που θέλουμε. Από την άλλη, όμως, η υπερβολική χρήση τους μπορεί να δημιουργήσει ξηρότητα στην τρίχα και να τη «στεγνώσει» από τα φυσικά της έλαια που τη διατηρούν υγιή. Ακολουθείστε τη γνωστή τακτική «less is more» και δοκιμάστε ακόμη και χωρίς αυτά να τιθασεύσετε τα μαλλιά σας. Άλλωστε δεν χρειάζεται να είστε πάντα στην… τρίχα – ακόμη και στην προπόνηση του ποδοσφαίρου.

4. Φοράτε καπέλο για να κρύψετε τις «αδύναμες» περιοχές

Μπορεί να σας δίνει ένα πιο casual στυλ, αλλά το καπέλο έρχεται σε άμεση επαφή με τα μαλλιά και όπως η πετσέτα ή το πιστολάκι, «ζορίζει» την τρίχα. Το να σπρώχνετε τα μαλλιά σας προς τα πίσω ή αν έχετε μακριά μαλλιά να τα πιάνετε συνεχώς αλογοουρά έχει ανάλογα αποτελέσματα, γι’ αυτό αφήστε τις παραπάνω μεθόδους και χρησιμοποιήστε τες μόνο σε αραιά χρονικά διαστήματα. Αν τα μαλλιά σας σας ενοχλούν ή πέφτουν στο πρόσωπό σας, τότε πιθανότατα χρειάζεστε κούρεμα κι όχι καπέλα και μπαντάνες.

3. Ανησυχείτε και αγχώνεστε υπερβολικά για τα μαλλιά σας

Κοιτάτε συνεχώς τις παλιές σας φωτογραφίες και αναπολείτε τις εποχές που τα μαλλιά σας ήταν πλούσια και σας χάρισαν στυλ; Μήπως πρέπει να αφήσετε το παρελθόν στην άκρη και να αντιμετωπίσετε το τώρα, χωρίς να καταριέστε συνεχώς το dna σας; Αν δεν χαλαρώσετε, το μόνο που καταφέρνετε είναι να υποβάλλετε τον εαυτό σας σε περισσότερο στρες και όλοι ξέρουμε πόσο κακό κάνει το άγχος τόσο στα μαλλιά μας, όσο και στην υγεία μας εν γένει.

2. Δεν τρέφεστε σωστά

Η υγεία των μαλλιών – ή μάλλον η απουσία αυτής – αποτελεί την πρώτη ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά στο θέμα «διατροφή». Όταν δεν είναι ισορροπημένη με βιολογικά, καθαρά κρέατα, φρούτα και λαχανικά, τα μαλλιά σας δεν πρόκειται να είναι γερά και δυνατά, ούτε κι εσείς οι ίδιοι. Με την έλλειψη βιταμινών του συμπλέγματος Β και σιδήρου να αποτελούν τους κύριους ενόχους της τριχόπτωσης, πιθανόν να χρειαστεί να λάβετε και κάποια συμπληρώματα διατροφής, τα οποία όμως θα ξεκινήσετε μόνο εφόσον συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

1. Δεν κάνετε τίποτα για να βελτιώσετε την κατάσταση

Αυτό ίσως είναι και το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι άντρες, περνώντας το στάδιο άρνησης μη θέλοντας να δεχτούν ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Σίγουρα το άγχος δεν είναι λύση, αλλά λόγω του ότι μπορεί να υπάρχει κάποια παθολογική αιτία για την οποία χάνετε τα μαλλιά σας, όπως η αλωπεκία ή κάποιες ελλείψεις του θυρεοειδή αδένα, πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, αντί να συνεχίσετε να αγνοείτε την κατάσταση. Το πρώτο βήμα είναι να αποδεχτείτε την κατάσταση και το επόμενο είναι να σταματήσετε να κάνετε τα παραπάνω λάθη. Αν συνεχίσετε να χάνετε τα μαλλιά σας, επισκεφτείτε ένα γιατρό και σκεφτείτε μήπως η λύση της χρήσης προϊόντων αποκατάστασης μαλλιών δεν είναι τόσο κακή τελικά…