Τη νέα χρονιά, εσύ φέρνεις τις αλλαγές στη ζωή σου

petalouda-xeri-fusi
ΠΕΜΠΤΗ, 07 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2016

Καν’το να συμβεί! Το 2016 βγαίνω από το comfort zone μου και φέρνω την αλλαγή στη ζωή μου! - από τη Life Coach Ελένη Χριστοδούλου

Οι περισσότεροι από εμάς διστάζουμε να αφήσουμε τη ζώνη της άνεσής μας, δηλαδή όλα όσα έχουμε συνηθίσει να έχουμε, να είμαστε, να κάνουμε…με λίγα λόγια τη βολή μας. Κάνουμε διαρκώς τα ίδια πράγματα, για να αισθανόμαστε ασφάλεια και να είμαστε σε οικείο περιβάλλον. Από την άλλη, παραπονιόμαστε ότι τίποτε δεν προχωράει, τίποτε δεν αλλάζει. Δυστυχώς, η ζωή δεν αλλάζει, αν δεν αλλάξουν όσα κάνουμε. 

Και είναι αλήθεια, ότι οι νέες δράσεις και οι νέες συνήθειες βρίσκονται έξω από τη ζώνη της άνεσής μας. Και εμείς οι άνθρωποι, διαρκώς επιζητούμε την άνεσή μας. Εδώ, μπαίνει η πρόκληση για τη νέα χρονιά.

Το 2016 θέλω να ζήσω διαφορετικά. Θέλω να αναπτύξω τη δυναμική μου, να ανοίξω τα όριά μου, να απαλλαγώ από τις περιοριστικές πεποιθήσεις. Και αυτό σημαίνει, ότι είμαι αρκετά γενναίος και τολμηρός να το κάνω.

Τη νέα χρονιά, εγώ φέρνω τις αλλαγές στη ζωή μου. Να μερικά πράγματα που μπορώ να κάνω για να ζήσω έξω από το comfort zone μου:

1. Κάνω μια αλλαγή με τα μέσα που διαθέτω. Διαβάζω ένα διαφορετικό είδος βιβλίου, απ’ ό,τι συνήθως. Ακούω ένα νέο είδος μουσικής. Παρακαλουθώ μία ταινία ή μια εκπομπή που έως τώρα θεωρούσα ότι δεν θα μπορούσα να δω ποτέ. Ταράζω λίγο τα νερά μου, δοκιμάζοντας κάτι καινούριο.

2. Δοκιμάζω νέες γεύσεις. Ναι, τώρα μπορώ κι εδώ στην Ελλάδα να δοκιμάσω κάθε είδος κουζίνας. Νιώθω περίεργα όταν δοκιμάζω νέα φαγητά; Εδώ είναι η πρόκληση.

3. “Πειράζω” τις υπάρχουσες συνήθειες. Γίνομαι χορτοφάγος για μια εβδομάδα. Σηκώνομαι το πρωί μία ώρα νωρίτερα. Παίρνω το μετρό για να πάω στη δουλειά και όχι το αυτοκίνητο. Κάνω διαλογισμό για ένα μήνα, κάθε βράδυ. Δεν αναβάλω τίποτε, για μία εβδομάδα.

4. Τολμάω και κάνω κάτι που έως τώρα θεωρούσα απίθανο για μένα. Δοκιμάζω κάτι που έως τώρα έλεγα ότι δεν θα κάνω ποτέ, γιατί σκεφτόμουν τι θα πουν οι άλλοι, πώς θα με κοιτάζουν. Μια δράση που θέλει τόλμη, αλλά δεν θέτει σε κίνδυνο τη ζωή μου ή τις ζωές των άλλων.  Για παράδειγμα:
• Ξαπλώνω στο πεζοδρόμιο για 30’’ σε μια πολυσύχναστη πόλη
• Τραγουδάω το αγαπημένο μου τραγούδι μέσα στο super market
• Περπατάω σε ένα εμπορικό κέντρο φορώντας το πουκάμισό μου ανάποδα
• Ξεκινάω εγώ τη συζήτηση με ένα πολύ ωραίο άντρα ή μια πολύ ωραία γυναίκα
• Περπατάω στην πόλη, έχοντας σχεδιάσε ένα “χαμόγελο” στο μέτωπό μου.

5. Κάνω μικρές αλλαγές. Οι μεγάλες αλλαγές είναι τρομακτικές. Κάνω μία μικρή αλλαγή κάθε εβδομάδα. Γιατί οι πολλές μικρές σταδιακές αλλαγές, είναι εξίσου αποτελεσματικές με μία μεγάλη, που γίνεται μονομιάς. Μπορεί να επιτυγχάνω την αλλαγή πιο αργά, αλλά κάνω την αλλαγή.

6. Αντιλαμβάνομαι το όφελος που έχω, βγαίνοντας από το comfort zone μου. Μελέτες δείχνουν ότι όταν είμαστε σε κατάσταση χαμηλού στρες και μεγάλης ηρεμίας, δύσκολα κάνουμε αλλαγές. Το άγχος, λοιπόν, μας βοηθά να επικεντρωθούμε στο στόχο μας και να δράσουμε. Το να βγω από τη ζώνη άνεσής μου, είναι μια πρόκληση. Μαθαίνω να διαχειρίζομαι το άγχος και την αβεβαιότητα, δίνοντας όλη την προσοχή μου σε αυτό που θέλω να πετύχω.

7. Επισκέπτομαι ένα νέο τόπο. Περνάω μια νύχτα σε μία άλλη πόλη. Δοκιμάζω να κάνω κάμπινγκ, επιλέγω το βουνό αντί για τη θάλασσα, αγοράζω τα φρούτα και τα λαχανικά μου από ένα άλλο σημείο της πόλης.

8. Μαθαίνω ότι μπορώ…ακόμη και και όταν δεν νιώθω άνετα. Το να μην νιώθω άνετα δεν είναι λόγος για να μην κάνω τίποτε. Άλλωστε, υπάρχουν τρόποι για να με βοηθήσουν να νιώσω πιο άνετα, όπως η γιόγκα ή και ο διαλογισμός. Αναπνέω αργά και βαθιά, όταν νιώθω δυσάρεστα. Δεν θα μου πάρει πολύ χρόνο…και θα έχω κάνει κάτι νέο.

Το να “ξεβολευτώ” και να βγω από το comfort zone μου, σημαίνει ότι δημιουργώ μία νέα και διαφορετικά προοπτική στη ζωή μου. Σημαίνει ότι ζω πέρα από τις συνήθειές μου. Σημαίνει ότι τολμάω, ότι ανοίγω τα όριά μου, ότι κάνω κάτι καινούριο, ότι δεν είμαι μόνο όσα έκανα έως τώρα, αλλά και πολλά άλλα. Δεν πειράζει καθόλου αν νιώσω περίεργα ή δύσκολα, ή και δυσάρεστα. Πάνω απ’ όλα, θα νιώσω ότι μπορώ να κάνω πράγματα που ποτέ δεν πίστευα ότι θα κάνω και θα γίνω αυτό που θεωρούσα ότι δεν μπορώ να γίνω.

Θέλεις να μάθεις πως μπορείς να βγεις από το comfort zone σου και να φέρεις την αλλαγή στη ζωή σου;
Τη νέα χρονιά, μπορείς να κάνεις τα όνειρά σου πραγματικότητα.
Δήλωσε συμμετοχή στο life coaching workshop  “Make it happen! Καν’το να συμβεί!”, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016, 6-8 μ.μ., στο βιβλιοπωλείο “Κουκούτσι”.
Πληροφορίες και εισιτήρια

Ζήτα τη βοήθεια του coach!
Κλείσε μια δωρεάν συνεδρία coaching τώρα και μάθε πως το life coaching μπορεί να σε βοηθήσει να δημιουργήσεις την κατάλληλη στρατηγική, για να πετύχεις τους στόχους σου.

Ελένη Χριστοδούλου
Η Ελένη είναι Certified Life & Relationship Coach, μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Coaching (ICF) και του ICF Greece Chapter. Δραστηριοποιείται ως coach μέσα από ατομικές και ομαδικές συνεδρίες, workshops και σεμινάρια, ενώ αρθρογραφεί τακτικά. Στόχος της είναι να υποστηρίξει συστηματικά όλους όσοι θέλουν να αλλάξουν τη ζωή τους, παρέχοντάς τους τα εργαλεία εκείνα που θα τους βοηθήσουν να πετύχουν τους δικούς τους στόχους. Πιστεύει ότι το "κλειδί" βρίσκεται στη δύναμη των λέξεων. Γιατί “αν βρεις τον τρόπο να πεις κάτι, τότε μπορείς να το ζήσεις”.

www.liveyourwords.gr
www.facebook.com/lifecoachEleniChristodoulou
[email protected]