Pegan diet: εκεί που η paleo συναντά τη vegan διατροφή

frouta-laxanika-diatrofi
ΠΕΜΠΤΗ, 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2016

Μια από τις τελευταίες τάσεις στη διατροφή συνδυάζει ορισμένα σημεία της paleo diet με κάποια που προέρχονται από τη vegan διατροφή, οδηγώντας στη μίξη των δύο και «γεννώντας» ένα νέο είδος: την pegan diet.

Πολλοί μπορεί να έχετε ήδη άγνωστες λέξεις, μη γνωρίζοντας τι είναι paleo, vegan και ούτω καθεξής. Πριν μπούμε στο ζουμί, ας θυμηθούμε ότι paleo diet ή αλλιώς «πρωτόγονη» ή «παλαιολιθική» δίαιτα, είναι η δίαιτα που προτείνει διατροφή ανάλογη με αυτή που είχαν οι άνθρωποι των σπηλαίων, δηλαδή φρέσκα φρούτα, λαχανικά, αβγά, κρέας, θαλασσινά και ό,τι άλλο πιστεύεται ότι βρισκόταν στη διατροφή εκείνης της εποχής, όλα βιολογικά και αγνά. Στη vegan διατροφή, το κρέας και το ψάρι μένουν εκτός, όπως και όλα τα ζωικά παράγωγα, όπως αβγά, βούτυρο, γάλα, τυρί κ.ο.κ. Κάπου εκεί, στη χρυσή τομή τους, έρχεται η pegan δίαιτα, συνδυάζοντας τα… best of των δύο.

Σύμφωνα με πολλούς ειδικούς στο εξωτερικό, η δίαιτά αυτή προσφέρει καλύτερη διατροφική ισορροπία όσον αφορά τα θρεπτικά συστατικά και είναι πιο εύκολο να την ακολουθήσει κάποιος, σε σχέση με τις άλλες δύο.

Τι περιλαμβάνει η pegan diet

Αυτό το είδος διατροφής επικεντρώνει συνήθως σε φρούτα και λαχανικά, με το 75% της καθημερινής διατροφής να βασίζεται σε φυτικής προέλευσης τροφές και το 25% σε ζωική πρωτεΐνη και υψηλής ποιότητας λιπαρά. Πρόκειται δηλαδή για έναν περίεργο συνδυασμό, αφού οι vegan δεν καταναλώνουν καθόλου ζωικά προϊόντα, ενώ το τελικό αποτέλεσμα χαρακτηρίζεται από πολλούς ως μια «καθαρή», τροποποιημένη paleo έκδοση.

Τα do’s της pegan δίαιτας

Φρούτα και λαχανικά: Τόσο η vegan όσο και η paleo διατροφή δίνει έμφαση σε τροφές φυτικής προέλευσης, καθώς αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμινών και μετάλλων, τα οποία χρειάζεται ο οργανισμός μας για να παραμείνει υγιής. Όπως είπαμε, τα φρούτα και τα λαχανικά πρέπει να φτάνουν το 75% της διατροφής.

Κρέας: Ξεφεύγοντας από τα vegan πρότυπα, η pegan δίαιτα προτείνει τη λήψη πρωτεΐνης από βιολογικό κρέας, από ζώα που καταναλώνουν χορτάρι και είναι απαλλαγμένα από αντιβιοτικά. Η ζωική πρωτεΐνη όπως το κοτόπουλο, το μοσχάρι, το ψάρι και τα αβγά, πρέπει να φτάνουν το 25% της διατροφής.

Υψηλής ποιότητας λιπαρά: Το λάδι ελιάς, καρύδας και αβοκάντο, μαζί με τα αβοκάντο, τους ξηρούς καρπούς και άλλες πηγές ωμέγα-3 είναι σημαντικά στην paleo diet και τείνουν να αποτελέσουν μέρος και της vegan διατροφής. Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να μείνετε μακριά από τα φιστίκια, που αποτελούν όσπρια και να μειώσετε τα κορεσμένα λιπαρά από κρέατα κ.λπ.

Υγιεινά σιτηρά: Οι vegan συχνά βασίζονται στα δημητριακά για τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Προτιμήστε δημητριακά ολικής άλεσης, χωρίς γλουτένη, όπως π.χ. κινόα.

Φακές: Αποτελούν πηγή μεγάλης διατροφικής αξίας και πρωτεΐνης, γι’ αυτό και επιτρέπονται σε μικρές ποσότητες.

Τα don’ts

Γαλακτοκομικά: Απαγορεύονται τόσο στη vegan όσο και στην paleo διατροφή και όπως είναι φυσικό δεν έχουν χώρο ούτε στην pegan. Ο λόγος είναι ότι πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται στην πέψη τους.

Σόγια: Λόγω του ότι οι έρευνες συνδέουν συχνά τη σόγια με τις ορμόνες και του ότι συναντάται συχνά μεταλλαγμένη, βγαίνει εκτός pegan λίστας.

Ζάχαρη: Κάθε δίαιτα και υγιεινή διατροφή την απορρίπτει, επιτρέποντάς την μόνο σε αραιά διαστήματα, σαν λιχουδιά και επιβράβευση. Η υπερκατανάλωσή της, πάντως, έχει συνδεθεί ουκ ολίγες φορές με την παχυσαρκία και διάφορες ασθένειες, γι’ αυτό η αποφυγή της μόνο καλό θα σας κάνει.

Τα υπέρ και τα κατά

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αύξηση των τροφών φυτικής προέλευσης και η μείωση της ζάχαρης κάνει καλό στην υγεία και τη σιλουέτα και το να ακολουθήσετε ένα τέτοιο υβριδικό πλάνο μπορεί να σας προσφέρει πολλά οφέλη, όπως χαμηλότερη χοληστερίνη και μειωμένο κίνδυνο για διαβήτη.

Αν, όμως, ο στόχος σας είναι η απώλεια βάρους, τότε ίσως πρέπει να ακολουθήσετε ένα πλάνο με περισσότερη πρωτεΐνη, σύμφωνα με τους ειδικούς. Όπως τονίζουν αρκετοί, η διατροφική ισορροπία που μοιάζει πιο αποτελεσματική για την απώλεια βάρους είναι μια μειωμένη θερμιδικά διατροφή με το 35-40% των θερμίδων να προέρχονται από πρωτεΐνη. Η πρωτεΐνη βοηθά στη διατήρηση της άπαχης μυϊκής μάζας, η οποία προσφέρει σημαντική βοήθεια στην καύση θερμίδων και λίπους. Αν δεν λαμβάνετε επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης, το σώμα θα χάσει μυϊκή μάζα και θα γίνει λιγότερο αποτελεσματικό στην απώλεια βάρους.

Με λίγα λόγια, η pegan διατροφή είναι ένας αρκετά βιώσιμος και υγιεινός τρόπος διατροφής που αποκλείει πολλές προβληματικές τροφές. Μαζί με αυτές, απαγορεύει, όμως, και κάποιες ωφέλιμες, όπως τα φασόλια, τα οποία είναι πλούσια και σε φυτικές ίνες και σε πρωτεΐνη. Γι’ αυτό και πολλοί διαιτολόγοι συστήνουν σε όποιον θέλει να την ακολουθήσει, να το κάνει, βάζοντας, όμως, και τα φασόλια στο διατροφικό του πλάνο.