Τονώστε το ανοσοποιητικό σας με μανιτάρια shiitake

manitaria-shiitake
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 05 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021

Δεν είναι μόνο τα πορτοκάλια και το μπρόκολο σύμμαχοι του ανοσοποιητικού σας. Οι έρευνες δείχνουν ότι και τα μανιτάρια μπορούν να το ενισχύσουν και να συμβάλλουν στο να μην προσβαλλόμαστε εύκολα από ασθένειες.

Σε μελέτη που έχει δημοσιευτεί στο Journal of the American College of Nutrition, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ασιατικά μανιτάρια shiitake, τα οποία καλλιεργούνται τόσο για μαγειρικούς, όσο και για θεραπευτικούς λόγους. Στο πλαίσιο της έρευνας, έδωσαν σε 52 υγιείς ενήλικες ηλικίας 21-41 αποξηραμένα μανιτάρια shiitake για 4 εβδομάδες, οι οποίοι τα πήραν σπίτι τους, τα καθάρισαν και τα μαγείρεψαν, καταναλώνοντας μια μερίδα 120 γραμμαρίων καθημερινά κατά τη διάρκεια του πειράματος.

Για να συμμετάσχουν στην έρευνα, οι συμμετέχοντες δεν έπρεπε να είναι χορτοφάγοι ή vegan και δεν έπρεπε να πίνουν τσάι, να παίρνουν αντιοξειδωτικά συμπληρώματα ή προβιοτικά πριν τη μελέτη. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, επίσης, δεν έπρεπε να καταναλώνουν περισσότερα από 14 ποτήρια αλκοολούχων ποτών την εβδομάδα ή να καταναλώνουν περισσότερες από 7 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα. Ο λόγος για όλα τα παραπάνω είναι πως λόγω του ότι οι φυτικές ίνες, το τσάι και τα προβιοτικά βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού, οι ερευνητές δεν ήθελαν ανθρώπους που τα καταναλώνουν κι έχουν ήδη γερή άμυνα του οργανισμού. Συν του ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ καταστέλλει το ανοσοποιητικό.

Στη συνέχεια του πειράματος και μέσα από εξετάσεις αίματος πριν και μετά τη μελέτη, οι ειδικοί εντόπισαν καλύτερη λειτουργία των γάμμα δέλτα Τ-κύτταρων και μείωση στις φλεγμονώδεις πρωτεΐνες, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι τα μανιτάρια shiitake έκαναν τη διαφορά στον οργανισμό.

Αν τρώτε ένα μανιτάρι shiitake καθημερινά, θα δείτε αλλαγές στο ανοσοποιητικό σας που είναι πολύ ωφέλιμες και η άμυνα του οργανισμού σας θα γίνει πιο δυνατή από ποτέ.