Πώς πετυχαίνουμε το health glow στην επιδερμίδα;

health-glow1
ΠΕΜΠΤΗ, 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2016

Πόσων χρόνων δείχνετε; Όσο είστε ή όσο σας επιτρέπει η θαμπή και άτονη όψη της επιδερμίδας σας; Και τι είναι τέλος πάντων αυτό το healthy glow;

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί τι ακριβώς βλέπουμε, όταν κοιταζόμαστε στον καθρέφτη; Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, λένε οι επιστήμονες, κυρίως όμως από το χρώμα, την ένταση του φωτός και, βέβαια, την κατάσταση της επιδερμίδας. Το λεγόμενο healthy glow, η υγιής όψη της επιδερμίδας, δεν είναι άλλο από το άθροισμα του φυσικού φωτός που αντανακλάται απευθείας στην κερατίνη στιβάδα και του φωτός που διαπερνά τα κερατινοκύτταρα, φτάνει στο χόριο (οι βαθύτερες στιβάδες δέρματος), παίρνει χρώμα από την αιμοσφαιρίνη κι από εκεί αντανακλάται και πάλι στην επιφάνεια. Όλα αυτά βεβαίως συμβαίνουν όταν η επιδερμίδα πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις διαφάνειας, δηλαδή, μπορεί να συγκρατεί την υγρασία, διαθέτει τα απαραίτητα λιπίδια, τα νεκρά κύτταρά της απομακρύνονται με φυσιολογικούς ρυθμούς και η μικροκυκλοφορία... διεξάγεται κανονικά.

Οι εχθροί της λάμψης

Όταν η επιδερμίδα είναι ξηρή ή αφυδατωμένη και τα νεκρά κύτταρα συσσωρεύονται, η επιφάνειά της παύει να είναι λεία και ομοιογενής, με αποτέλεσμα το άμεσο φως να διαχέεται αντί να αντανακλάται ομοιόμορφα, δίνοντάς της όψη θαμπή, γερασμένη, χωρίς ζωντάνια. Η τέλεια όμως αντανάκλαση του φωτός επηρεάζεται εξίσου από τη μικροκυκλοφορία, συγκεκριμένα από τη ροή του αίματος μέσα από τα τριχοειδή αιμοφόρα αγγεία που βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια του δέρματος. Το φως που φτάνει εκεί διαπερνά τα λεπτά τοιχώματα των αγγείων, «χρωματίζεται» από την αιμοσφαιρίνη και αντανακλάται στην επιφάνεια δίνοντας στην επιδερμίδα το χαρακτηριστικό ροδαλό της χρώμα. Εξωγενείς όμως παράγοντες, όπως η μόλυνση του περιβάλλοντος, το κάπνισμα, το χειμωνιάτικο κρύο, ή ενδογενείς, όπως το στρες, η κούραση, οι ορμονικές διαταραχές και η μειωμένη κυτταρική ενέργεια που παρατηρείται με το πέρασμα του χρόνου, διαταράσσουν τη μικροκυκλοφορία -εμποδίζοντας τα θρεπτικά συστατικά και το οξυγόνο να φτάσουν στα κύτταρα-, αλλάζουν τη δομή των πρωτεϊνών (τις οξειδώνουν) και προκαλούν συστολή των αγγείων. Το φως δεν μπορεί να διαπεράσει τα τοιχώματά τους, ούτε να φτάσει ξανά στην επιφάνεια, με αποτέλεσμα η επιδερμίδα να χάνει το χρώμα της υγείας, να γίνεται γκρίζα και άτονη.

Δράση και οπτικά εφέ

Τρόποι για την αποκατάσταση της χαμένης λάμψης της επιδερμίδας, ευτυχώς, υπάρχουν πολλοί. Οι πιο διαδεδομένοι και με άμεσα αποτελέσματα είναι η μηχανική ή χημική απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων της κερατίνης στιβάδας με δερματολογικά peelings ή με προϊόντα απολέπισης που εφαρμόζονται στο σπίτι. Η κοσμητολογία, ωστόσο, έχει προχωρήσει ακόμα περισσότερο. Αναγνωρίζοντας ότι η θαμπή και άτονη όψη της επιδερμίδας είναι ένας από τους δείκτες γήρανσης, ανέπτυξε προηγμένες τεχνολογίες και επιστράτευσε συστατικά που αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα και μακροπρόθεσμα καταπολεμούν τα αίτια που οδηγούν στην απώλεια της λάμψης. Ενεργά συμπλέγματα από ενυδατικούς παράγοντες, φυτικά εκχυλίσματα και οξέα φρούτων, κοκτέιλ με αντιοξειδωτικές βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα συμβάλλουν στην ενίσχυση της μικροκυκλοφορίας και στην αποσυμφόρηση της λέμφου, επιταχύνουν τη διαδικασία απολέπισης, ενυδατώνουν, τρέφουν, οξυγονώνουν τα κύτταρα και ενεργοποιούν τον μεταβολισμό τους. Πάντα όμως υπάρχει και η απαίτηση των γυναικών για αποτελέσματα άμεσα ορατά. Στο πεδίο αυτό η βιομηχανία καλλυντικών κερδίζει επάξια το Οσκαρ των οπτικών εφέ. Οι hi-tech χρωστικές, τα μεταλλικά μικρο-στοιχεία, οι μικρο-ανακλαστές φωτός και οι πέρλες που εμπλουτίζουν τις καλλυντικές κρέμες, σε συνδυασμό συχνά με την καινοτόμο τεχνολογία blur, "σβήνουν" τις μικροατέλειες και προσφέρουν άμεσα, ομοιογένεια και φωτεινότητα στην επιδερμίδα.

5+1 βήματα… προς το φως

Τροφοδοτήστε την επιδερμίδα σας με οξυγόνο, παίρνοντας μόλις ξυπνήσετε μερικές βαθιές κοιλιακές εισπνοές.
Κάθε πρωί πίνετε με αργές γουλιές ένα μεγάλο ποτήρι δροσερό νερό. Είναι ο αμεσότερος τρόπος για να αποβάλετε τις τοξίνες της προηγούμενης νύχτας.
Προσθέστε δημητριακά στο πρωινό σας. Τα λιπαρά οξέα που περιέχουν προστατεύουν, τρέφουν και ενισχύουν την επιδερμίδα.
Πίνετε φρέσκους χυμούς -κυρίως πορτοκάλι, λεμόνι ή γκρέιπφρουτ. Χαρίζουν λάμψη στην επιδερμίδα, την αποτοξινώνουν και την κάνουν πιο απαλή.
Για να αποβάλλετε τις τοξίνες του χειμώνα και να ξαναδώσετε στην επιδερμίδα σας τη χαμένη της λάμψη πίνετε υγρά με αποσυμφορητική δράση, όπως ο ζωμός από άγρια ραδίκια, αγκινάρα ή μάραθο.

! Μια φορά την εβδομάδα, αδειάζετε σε μπολ ένα λίτρο βραστό νερό και ρίχνετε μέσα τρεις σταγόνες αιθέριων ελαίων (περγαμόντο ή λεμόνι για τις λιπαρές επιδερμίδες, χαμομήλι ή νερολί για τις ξηρές και λεβάντα ή ροδόξυλο για τις ευαίσθητες). Σκύβετε πάνω από το μπολ έχοντας σκεπασμένο το κεφάλι σας με μια πετσέτα. Μένετε έτσι για δέκα λεπτά και στη συνέχεια ξεπλένετε το πρόσωπό σας με κρύο νερό (για να κλείσουν οι πόροι), προτού απλώσετε την ενυδατική κρέμα. Η επιδερμίδα σας θα ανακτήσει τη λάμψη της.

Πηγή: www.skingurus.gr