Ρόδι: το γούρι της υγείας μας

rodi-to-gouri-tis-ugeias-mas

ΤΡΙΤΗ, 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Σκοτώνει τα μικρόβια, διώχνει τις φλεγμονές, αποτοξινώνει τον οργανισμό και γενικότερα θωρακίζει την υγεία μας, ενώ αυτή την εποχή βρίσκεται στα… ντουζένια του. Απολαύστε κι εσείς λίγο ρόδι στη διατροφή σας και φέρτε καλοτυχία στην υγεία σας.

Οι παραδόσεις λένε πως αν σπάσουμε ένα ρόδι καθώς μπαίνει ο νέος χρόνος, η καλή μας τύχη θα φανερωθεί από εκεί που έχει κρυφτεί και θα μας… κυνηγάει όλη τη χρονιά. Αν και οι ειδικοί δεν μπορούν να εγγυηθούν κάτι τέτοιο, αναφέρουν με βεβαιότητα, βάσει ερευνών, ότι το ρόδι έχει πολλές και σημαντικές ιδιότητες που μας ωφελούν βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Ίσως, λοιπόν, είναι προτιμότερο αντί να το σπάσετε, να το φάτε και να λάβετε στο μέγιστο τα οφέλη του, τώρα που είναι και η εποχή του.

Και νόστιμο και θρεπτικό

Οι περισσότεροι δεν τα καταναλώνουμε συχνά, επιλέγοντας τα πιο… mainstream φρούτα του χειμώνα. Το ρόδι, όμως, περιέχει πολλές βιταμίνες (A,C, E), είναι πλούσιο σε φυλλικό οξύ καλύπτοντας περίπου το 25% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης , περιέχει κάλιο, σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, όπως επίσης και πολλές ευεργετικές φυτικές ίνες.

Όπως όλα τα φρούτα και τα λαχανικά, έτσι και το ρόδι είναι πλούσιο σε 3 διαφορετικά αντιοξειδωτικά, το ελλαγικό οξύ, τις ανθοκυανίνες και τις τανίνες, με το χυμό του να είναι ιδιαιτέρως πλούσιος σε αυτά και να ξεπερνά σε αντιοξειδωτική δράση ακόμη και το πράσινο τσάι, σύμφωνα με τις μελέτες του Ιδρύματος Αγροτικών Ερευνών. Και το καλύτερο; Προσφέρει όλα τα παραπάνω χωρίς πολλές θερμίδες, αφού τα 100 γραμμ. ροδιού μας δίνουν περίπου 70 θερμίδες.

Φύλακας υγείας

Μπορεί το ένα μήλο την ημέρα, το γιατρό να κάνει πέρα, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται και το ρόδι δεν πάει πίσω. Συγκεκριμένα:

-Λόγω των εξαιρετικά υψηλών επιπέδων αντιοξειδωτικών (3 φορές περισσότερα από τα μούρα, το πράσινο τσάι και το κόκκινο κρασί), βοηθά στην προστασία των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μας προστατεύει από διάφορες μορφές καρκίνου και ιδιαιτέρως καρκίνου του προστάτη και του μαστού, ενώ διαφορετικές έρευνες έχουν δείξει αισιόδοξα αποτελέσματα και στην περίπτωση του καρκίνου των πνευμόνων.

-Κάνει καλό στην καρδιά, μειώνοντας τα επίπεδα της κακής (LDL) χοληστερίνης στο αίμα. Ταυτόχρονα δρα βοηθητικά στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, ενώ οι αντιοξειδωτικές του ουσίες μειώνουν τον κίνδυνο αθηρωμάτωσης των αγγείων, μειώνοντας έτσι και τον κίνδυνο απόφραξής τους. Ο συνδυασμός των παραπάνω, οδηγεί σε προστασία από μακροπρόθεσμα καρδιακά προβλήματα.

-Ο χυμός του, ο οποίος θεωρείται το ίδιο ευεργετικός με το ίδιο το φρούτο -κάτι που δεν ισχύει γενικότερα με τους χυμούς άλλων φρούτων-, μπορεί να μειώσει τη δημιουργία οδοντικής πλάκας και να αποτρέψει την εμφάνιση παθήσεων στα ούλα.

-Βοηθά στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος στο σώμα, ενώ σύμφωνα με έρευνες, η ιδιότητά του αυτή μπορεί να δράσει βοηθητικά και σε περιπτώσεις στυτικής δυσλειτουργίας.

-Η υψηλή περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά, τα οποία επιδιορθώνουν ή προλαμβάνουν την καταστροφή των κυττάρων του σώματος, αποτελούν ένα μικρό μυστικό νεότητας. Το ρόδι θεωρείται αντιγηραντικό και η συχνή του κατανάλωση στη διατροφή μας μπορεί να βελτιώσει την όψη της επιδερμίδας, αλλά και των μαλλιών μας, κάνοντάς μας να δείχνουμε νεότεροι.

-Έχει αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, με αποτέλεσμα να έχει θεραπευτική δράση, ενώ γενικότερα τονώνει τον οργανισμό.

-Οι φυτικές του ίνες βοηθούν στην καλύτερη κινητικότητα του εντέρου, αντιμετωπίζοντας σε ένα βαθμό προβλήματα δυσκοιλιότητας.

Διαλέξτε τα με προσοχή

Πρώτ’ απ’ όλα προσανατολιστείτε προς το ρόδι που έχει έντονο και λαμπερό χρώμα. Πέρα από το χρώμα, μην ξεχνάτε ότι το… μέγεθος μετράει και επιλέξτε ένα σχετικά μεγάλο και βαρύ, έτσι ώστε να έχει περισσότερους σπόρους και περισσότερο χυμό. Το εξωτερικό του πρέπει να σκληρό και κόκκινο και όχι αποχρωματισμένο, ενώ θα πρέπει να αποφύγετε αυτά που έχουν ρωγμές ή περίεργα σημεία. Το πάνω μέρος του ροδιού που προεξέχει θα πρέπει μην είναι ούτε πολύ σκληρό, ούτε πολύ μαλακό όταν το πιέζετε.

Για να αφαιρέσετε εύκολα τους σπόρους του, κόψτε οριζόντια τις δύο άκρες του κι έπειτα κόψτε το κάθετα σε 4 κομμάτια, τα οποία θα τοποθετήσετε σε νερό για περίπου 5 λεπτά. Έπειτα μπορείτε να αφαιρέσετε με το χέρι τους σπόρους, πετώντας τις φλούδες και τα λευκά μέρη του ροδιού και να τους τοποθετήσετε σε ένα μπολ στο ψυγείο.

Για να λάβετε όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη, φροντίστε να καταναλώσετε ολόκληρους τους σπόρους, όσο είναι ακόμη φρέσκοι και ζουμεροί.

Δοκιμάστε τα με φαντασία

Οι μικροί σπόροι του ροδιού, μπορούν να καταναλωθούν τόσο μόνοι τους, όσο και σε χυμό. Υπάρχουν, όμως, και δεκάδες άλλοι τρόποι να το προσθέσετε στη διατροφή σας κι εμείς σας προτείνουμε μερικούς από αυτούς.

-Προσθέστε το σε σαλάτα με ρόκα. Βγάλτε τους σπόρους από ένα ρόδι και πασπαλίστε τους στη σαλάτα. Θα της δώσει και χρώμα και γεύση.

-Ανακατέψτε τους σπόρους του με το γιαούρτι σας.

-Φτιάξτε λικέρ ροδιού, με τους σπόρους του (4 φλιτζάνια), κονιάκ (4 φλιτζάνια), ζάχαρη (4 φλιτζάνια), κανέλα και γαρύφαλλα, βράζοντάς τα όλα μαζί

-Δημιουργήστε το δικό σας σπιτικό σιρόπι ροδιού, με αλεσμένο ρόδι, ζάχαρη και χυμό λεμονιού. Αφού σουρώσουμε το αλεσμένο ρόδι παίρνοντας το χυμό του, προσθέτουμε ¾ της κούπας ζάχαρη για κάθε κούπα ροδιού. Τα βράζουμε μέχρι να δέσουν κι αργότερα προσθέτουμε κι ένα κουταλάκι χυμό λεμονιού για κάθε κούπα χυμού και ανακατεύουμε.

-Προσθέστε τους σπόρους του στη φρουτοσαλάτα σας.