Κινδυνεύουν να… εξαφανιστούν οι μπανάνες;

mpanana
ΔΕΥΤΕΡΑ, 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2016

Δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που μιλούν για τον καταστροφικό για τις μπανάνες μύκητα που απειλεί τις καλλιέργειες στην Ανατολική και τη Νοτιοανατολική Ασία. Τι συμβαίνει; Πρόκειται να… εξαφανιστούν κάποτε οι μπανάνες;

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο online science journal PLOS Pathogens από ερευνητές του Πανεπιστημίου Wageningen στην Ολλανδία, ένα στέλεχος του μύκητα Fusarium oxysporum f.sp. cubense (ασθένεια του Παναμά) φαίνεται πως έχει τη δυνατότητα να «καθαρίσει» τη βιομηχανία μπανάνας του κόσμου.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι ένας κλώνος του μύκητα της ασθένειας του Παναμά, με την ονομασία Tropical Race 4, καταστρέφει την μπανάνα Cavendish, την πιο δημοφιλή ποικιλία του κόσμου.

Κατά τη δεκαετία του ’60, ο Tropical Race 4 βρέθηκε στην Ινδονησία και διαδόθηκε στην Ταιβάν και την Κίνα, αλλά και την υπόλοιπη νοτιοανατολική Ασία. Σε όλες τις χώρες στις οποίες παρουσιάστηκε, οι εξαγωγές μπανάνες μειώθηκαν δραματικά. Κι ενώ χρειάζονται πολλά χρόνια για να ριζώσει αυτή η ασθένεια, μόλις συνέβαινε αυτό, η παρακμή ήταν αναπόφευκτη.

Η ασθένεια του Παναμά επιτίθεται στο αγγειακό σύστημα των φυτών, κάνοντάς τα να μαραίνονται ραγδαία και να γίνονται κίτρινα-καφέ, λόγω της έλλειψης νερού. Μέρος του προβλήματος είναι, επίσης, ότι ο μύκητας δεν μπορεί να εξολοθρευτεί, παρά μόνο να περιοριστεί. Οι προσπάθειες, όμως, αναχαίτισής του, όμως, δεν έχουν καρποφορήσει μέχρι στιγμής.

Ο μύκητας έχει πλέον «χτυπήσει» στο Πακιστάν, το Λίβανο, την Ιορδανία, τη Μοζαμβίκη και τη βορειοανατολική Αυστραλία στο Queensland και είναι θέμα χρόνου να φτάσει και στη Λατινική Αμερική, όπου καλλιεργούνται περισσότερα από τα 3/5 των εξαγωγών μπανάνας του πλανήτη.

Έχοντας υπόψη ότι η μπανάνα Cavendish δεν είναι ανθεκτική στον μύκητα Tropical Race 4 και ότι η παγκόσμια κατανάλωση μπανάνας είναι μεγάλη, η λύση ίσως είναι να βρούμε το… επόμενο είδος μπανάνας, μετά την Cavendish.