Το κρασί και τα μύρτιλα είναι το… viagra της φύσης

krasi-murtila
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 05 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2016

Νέα μελέτη δίνει τη λύση που… ξεσηκώνει τους άντρες, χωρίς χημικά.

Το κόκκινο κρασί κάνει θραύση τα τελευταία χρόνια ως το ελιξίριο ζωής για την καρδιά, εφόσον καταναλώνεται σε σωστές ποσότητες. Εκτός, όμως, από την καρδιά, φαίνεται πως ωφελεί και στη στυτική δυσλειτουργία, ενώ τα εσπεριδοειδή, τα μύρτιλα και ό,τι είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή, φαίνεται πως κάνει επίσης την ίδια δουλειά σε άντρες που δυσκολεύονται σε αυτό το κομμάτι.

Η νέα έρευνα δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition και ανέλυσε τα διαιτητικά πλάνα, όπως και τις καταγραφές στυτικής δυσλειτουργίας 25.096 αντρών σε 3 περιόδους 4 χρόνων η κάθε μια. Αυτό που βρήκαν ήταν ότι όσοι ακολουθούσαν διατροφή πλούσια σε μύρτιλα, εσπεριδοειδή και κόκκινο κρασί είχαν μικρότερη πιθανότητα να παρουσιάσουν στυτική δυσλειτουργία. Κι όσοι έτρωγαν τα περισσότερα, είχαν 14% μικρότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν τέτοια προβλήματα.

Οι επιστήμονες γνώριζαν ήδη ότι οι τροφές πλούσιες σε φλαβονοειδή συμβάλλουν στη μείωση παθήσεων όπως διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που ερευνητές μελέτησαν τη σύνδεση μεταξύ φλαβονοειδών και στυτικής δυσλειτουργίας, ένα πρόβλημα που απασχολεί τους μισούς μεσήλικες και μεγαλύτερους άντρες.

Τα φλαβονοειδή βρίσκονται σε πολλές τροφές και ποτά φυτικές προέλευσης, όπως σε φρούτα, λαχανικά, τσάι, βότανα και κρασί, ενώ 3 είδη φάνηκε πως είναι τα πιο ωφέλιμα: οι ανθοκυανίνες, οι φλαβανόνες και οι φλαβόνες.

Μην ξεχνάτε, όμως, ότι η λέξη κλειδί είναι το «μέτρο». Η υπερβολική κατανάλωση κρασιού μπορεί να οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα, γι’ αυτό πιείτε στην υγειά σας, χωρίς να ξεφύγετε.