Kάναμε μια βόλτα στο μαγικό κόσμο του D-art

dart3
ΔΕΥΤΕΡΑ, 01 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2016

Καδράκια, κορνίζες, γούρια, posters και άλλες χειροποίητες δημιουργίες για το σπίτι κατασκευάζονται καθημερινά με αγάπη στο εργαστήρι της Δασκαλίτσας.

Η Δασκαλίτσα (κατά κόσμον Βασιλική) μάς υποδέχτηκε στο πολύχρωμο εργαστήρι της και μάς ξενάγησε στο μαγικό κόσμο του D-art, έναν κόσμο γεμάτο δαντέλες, κορδέλες, χαρτόνια, παστέλ χρώματα και γενικά πολύ vintage αισθητική. Εκεί, όλη της η έμπνευση παίρνει σάρκα και οστά μέσα από πρωτότυπες χειροποίητες δημιουργίες όπως κάδρα, κορνίζες, κουτάκια, ονειροπαγίδες και πολλά άλλα που κοινό παρονομαστή έχουν το ρομαντισμό και τη νοσταλγία. Το D-art είναι ο μαγικός κόσμος μιας παιδαγωγού που με πολλή αγάπη, όρεξη και φαντασία κατασκευάζει ξεχωριστά δώρα για κάθε παραλήπτη και περίσταση, καθιστώντας έτσι κάθε αντικείμενο μοναδικό Ας μας τα πει όμως η ίδια καλύτερα.

Βασιλική, τι ακριβώς είναι το D-art και πώς λειτουργεί;

Το D-art είναι το μαγικό μου εργαστήριο. Αποτελείται από πολλά κάδρα, κορνίζες, κουτάκια, σπιρτόκουτα και διάφορες άλλες χειροποίητες δημιουργίες. Εδώ ετοιμάζονται όλα τα καδράκια ανάλογα την περίσταση. Υπάρχουν καδράκια γάμου, βάπτισης, γεννήσεων, επετείου, γενεθλίων... Πέρα από αυτά υπάρχουν και κάδρα ή posters με πιο γενική θεματολογία που με την τσαχπινιά και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα τους είναι έτοιμα να στολίσουν μια βιβλιοθήκη ή εκείνο το μικρό κενό στον τοίχο που δεν βρίσκεις τι να κρεμάσεις. Πέρα από τα καδράκια, στο εργαστήριο θα βρεις τσόχινες κουκουβάγιες, σπιρτόκουτα με κρυμμένα μηνύματα και πλεκτές ονειροπαγίδες.

Πώς ξεκίνησε η ιδέα και πότε αποφάσισες να το κάνεις επαγγελματικά;

Η ιδέα ξεκίνησε από τα χρόνια της σχολής, τα πρώτα κάδρα ήταν πολύ απλά και μικρότερα σε μέγεθος. Ενθουσίαζαν τους παραλήπτες τους κι αυτό σιγά σιγά λειτούργησε μόνο του βρίσκοντας το δικό του δρόμο. Συνήθως ο κόσμος που παραλαμβάνει ένα καδράκι ψάχνει τη σελίδα για να μάθει λεπτομέρειες και να ετοιμάσει με τη σειρά του ένα δώρο για κάποιον φίλο. Έχω πάρει πολλή αγάπη μέσα από αυτή την ενασχόληση, έχω γνωρίσει πολύ κόσμο, δημιουργικούς ανθρώπους με ξεχωριστά ταλέντα και μου αρέσει η ιδέα της ετοιμασίας ενός ξεχωριστού δώρου. Όλα αυτά σου δίνουν αυτό που χρειάζεσαι για να συνεχίσεις. Η σκέψη ότι χαρίζεις ένα χαμόγελο με κάτι που έχεις φτιάξει αποκλειστικά για έναν παραλήπτη, με ενθουσιάζει.

Τι είδους κατασκευές μπορεί να συναντήσει κανείς στο εργαστήριό σου;

Εδώ θα βρεις «προσωποποιημένα» κάδρα, posters, μικρότερα shadowboxes, σπιρτόκουτα, ονειροπαγίδες, κουκουβάγιες ραμμένες στο χέρι και δημιουργίες ανάλογα την εποχή. Τα Χριστούγεννα θα βρεις στολιδάκια και γούρια για τη νέα χρόνια και το Πάσχα λαμπάδες. Είναι όλα χειροποίητα και φτιαγμένα με πολλή αγάπη ακούγοντας μουσική. Πριν έρθεις πχ, άκουγα το τραγούδι Take care των Beach House και με αυτό ετοίμασα τρία νέα σπιρτόκουτα.

Πες μας μερικά πράγματα που αγαπάς...

Αγαπώ πολύ τα φωτάκια, τη ζεστή σοκολάτα, τον Harry Potter, όταν οι θεατές σε ένα cinema γελάνε ταυτόχρονα με ένα αστείο, ό,τι είναι φτιαγμένο με αγάπη, να μαγειρεύω για φίλους, ο ήχος της ραπτομηχανής μου, οτιδήποτε πουά ή καρό, τα ταξίδια, η αλληλογραφία και η μουσική χωρίς την οποία πιστεύω πως δεν θα μπορούσα να λειτουργήσω.

Και από πού εμπνέεσαι;

Έμπνευση μπορείς να αντλήσεις από το παραμικρό. Εκεί που διαβάζεις ένα παραμύθι στην ανιψιά σου, όταν βλέπεις μια ταινία ή όταν ακούς ένα ωραίο τραγούδι που μπορεί να σε ταξιδέψει. Πολλές ιδέες έρχονται όταν εντοπίζεις νέα υλικά, μπορεί να δεις ένα καινούριο χαρτόνι και να φανταστείς πως θα ήταν τέλειο για ταπετσαρία σε παιδικό δωμάτιο ή ένα κουτάκι που θα το δεις και θα πεις «ε, τώρα εσένα πρέπει να σε κάνω κάτι ξεχωριστό».

Ποια είναι τα αγαπημένα σου υλικά και ποιες οι κατασκευές που σου ζητάνε περισσότερο;

Τα χαρτόνια, ειδικά τα πουά και τα ριγέ τα αγαπώ πολύ όπως και το craft. Νομίζω πως πάνω στο craft χαρτόνι όλα φαίνονται πιο όμορφα. Τώρα τελευταία μου αρέσουν και τα σπιρτόκουτα, ειδικά η ιδέα ότι τα ανοίγεις και έχει μέσα ένα μικρό θησαυρό με ένα τόσο δα μηνυματάκι! Νομίζω ότι τα παιδικά καδράκια είναι τα best sellers, ειδικά όσα συμπεριλαμβάνουν και τα στοιχεία γέννησης (ημερομηνία, ώρα, κιλά ή ύψος). Πέραν του ότι στολίζουν το παιδικό δωμάτιο, μένουν για πάντα ως ένα μοναδικό αναμνηστικό.

Το έργο σου διατρέχει μια αίσθηση νοσταλγική, από πού προκύπτει;

Εξαρτάται την περίσταση, κάποια κάδρα γάμου έχουν όντως μια vintage αισθητική. Από το ζευγάρι μέχρι τα διακοσμητικά τους - δαντελίτσα, πέρλες, χάρτινη δαντέλα-  όλα βγάζουν μια γλυκιά νοσταλγία. Μου αρέσει ακόμα ο συνδυασμός vintage με το μοντέρνο, μια φιγούρα που μοιάζει βγαλμένη από παλιό σκονισμένο βιβλίο σε ένα πιο μοντέρνο φόντο είναι σίγουρα μια δημιουργία που σιγομουρμουρίζει D-art.

Υπάρχει κάτι που σου ζήτησαν και σε παραξένεψε ή σε δυσκόλεψε ιδιαίτερα;

Ίσως τα κάδρα «all the things I love» μιας και συνήθως έχουν αρκετά στοιχεία που πρέπει να ετοιμαστούν για να ολοκληρωθεί. Όταν όμως αυτό που έχεις ετοιμάσει αρέσει, τα ξεχνάς όλα και δεν σου φαντάζει τόσο δύσκολο πια.

Ποια είναι τα πλάνα του D-art για το άμεσο μέλλον;

Αχ, έχει τόσα πολλά σχέδια και ελάχιστο χρόνο! Σίγουρα νέες ιδέες και δημιουργίες, νέα σχέδια κάδρων, ετοιμάζεται και κάτι καινούριο -δεν μπορώ να πω περισσότερα, θα σας κρατήσω σε αναμονή-  προς τα τέλη Φεβρουαρίου για το οποίο είμαι πολύ ενθουσιασμένη και το περιμένω πώς και πώς. Ελπίζω κάποια στιγμή να ράψω την πρώτη μου χειροποίητη υφασμάτινη κούκλα, είναι ο στόχος μου για τη νέα χρονιά.

Το μαγικό κόσμο του D-art μπορείτε να ανακαλύψετε στο facebook και στο instagram με το όνομα @dart_frames.

Σοφία Κανελλοπούλου
[email protected]