Πώς να αναγνωρίσεις έναν νάρκισσο

narkissos
ΤΕΤΑΡΤΗ, 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2016

Συνήθως είναι το επίκεντρο της παρέας, λάμπουν, ακτινοβολούν κοινωνικότητα και εκπέμπουν αυτοπεποίθηση και σιγουριά. Θες να τους έχεις κοντά σου. Μήπως όμως όταν έρθεις πολύ κοντά, διαπιστώνεις ότι το λαμπρό αστέρι γίνεται ενοχλητικά εκτυφλωτικό;

Μήπως η επιθυμία (ή η ανάγκη) να βρίσκονται στο κέντρο του ενδιαφέροντος κάνει κάποιους ανθρώπους να παραγκωνίζουν όσους βρίσκονται δίπλα τους, να προσπαθούν να επιβάλλουν την...ανωτερότητά τους; Ο λόγος για τους νάρκισσους χαρακτήρες που καλό να είναι να διακρίνεις εγκαίρως διαβάζοντας τα σημάδια που ακολουθούν.

Στο κυνήγι της αποδοχής
Ακόμη και αν δεν έχουν καταφέρει κάποιο επίτευγμα άξιο θαυμασμού, νιώθουν πως ο κόσμος υποχρεούται να τους αποθεώνει. Επιδεικνύουν ικανότητες, μιλούν και προβάλλουν τον εαυτό τους, χρησιμοποιούν συχνά τη λέξη "εγώ". Όλα ξεκινούν από τη φαντασία που τους κάνει να πιστεύουν πως διαθέτουν κάποιο χάρισμα ξεχωριστό. Θα τους δεις να μιλούν πολύ για τον εαυτό τους, να προβάλλουν προτερήματα για τα οποία φυσικά αναμένουν το «κοινό» να τους επικροτήσει. Όταν αυτό δεν συμβεί, το ανικανοποίητο τούς χτυπά εκκωφαντικά την πόρτα και μπορεί να πέσουν σε μελαγχολία. Το ίδιο και αν έχουν μια αποτυχία ή η αδυναμία τους γίνει ορατή στους άλλους. Η ανάγκη τους για αποδοχή είναι τεράστια και, αν δεν την εισπράξουν, μπορεί να γίνουν αποδοκιμαστικοί, εχθρικοί και απόμακροι.

Σχέσεις επιφανειακές
Η ανάγκη των νάρκισσων για αποδοχή και καταξίωση στα μάτια των άλλων είναι τόσο κυρίαρχη που όλες οι σχέσεις τους αναγκαστικά διαποτίζονται από αυτή. Δεν βλέπουν τις ανάγκες των άλλων, δεν ενδιαφέρονται ουσιαστικά για τους γύρω τους, οι οποίοι λειτουργούν ως το μέσο για να ικανοποιήσουν την εγωπάθειά τους. Επιδιώκουν φίλους και γνωστούς που θα τους κάνουν να αισθανθούν καλύτερα με τον εαυτό τους. Συνήθως δίπλα σε έναν νάρκισσο υπάρχουν άνθρωποι που ο ίδιος θεωρεί υποδεέστερους και που τους επιλέγει ακριβώς για αυτό, για να έχει κοντά του κάποιον που αφενός δεν θα τον επισκιάζει και αφετέρου θα τον θαυμάζει.  Οι σχέσεις τους δεν στηρίζονται στον σεβασμό και την ισοτιμία αφού ποτέ κανείς νάρκισσος δεν θα πιστέψει πως είναι ίσος με κάποιον άλλο!

Παιχνίδια εξουσίας και ανταγωνισμού
Η υπεροχή που νιώθουν οι νάρκισσοι σε σχέση με τους γύρω τους, τους κάνει να κοιτούν το σύμπαν αφ υψηλού γεγονός που πυροδοτεί εντάσεις. Το ίδιο προκύπτει από το ότι αξιώνουν την «υποταγή» και την ειδική μεταχείριση από τους άλλους. Οι σχέσεις τους, κυρίως οι επαγγελματικές, διέπονται από έντονα στοιχεία ανταγωνισμού αφού ο νάρκισσος δεν δέχεται εύκολα τη δεύτερη θέση. Στις ερωτικές τους σχέσεις διεκδικούν την απόλυτη προσοχή και δύσκολα θα γίνουν εκδηλωτικοί και στοργικοί. Στην προσπάθειά τους μάλιστα να κερδίσουν την αποδοχή και στον αέναο αγώνα τους να αποδείξουν πόσο πολύ αξίζουν, είναι πολύ πιθανό να μπλεχτούν σε παράλληλες σχέσεις, επομένως δεν είναι δύσκολο να συμπεράνουμε πως οι νάρκισσοι συνήθως δεν είναι πιστοί. 

Σίγουρα υπάρχουν διαφορετικά είδη νάρκισσου και οι διαβαθμίσεις είναι μεγάλες, ωστόσο, τα παραπάνω χαρακτηριστικά μάλλον είναι μάλλον τα πιο χαρακτηριστικά που μπορείς εύκολα να αναγνωρίσεις.