Θα μπορούσε η ομάδα αίματος να δείξει την κατάλληλη δίαιτα για μας;

diatrofi-diaita-baros-zugaria
ΠΕΜΠΤΗ, 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2016

Όσο προχωρούν οι έρευνες και οι μελέτες πάνω στο θέμα «δίαιτα», τόσο συγκλίνουν στο ότι οι δίαιτες για να δουλέψουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, πρέπει να είναι εξατομικευμένες. Θα μπορούσε μια εξέταση αίματος να βοηθήσει σε αυτό;

Η κολλητή σας λατρεύει την paleo diet, το αφεντικό σας την Atkins και η αδερφή σας απέχει από τη γλουτένη. Ποιος έχει δίκιο; Ίσως όλοι, αφού σε μελέτη που έχει δημοσιευτεί στο Cell Metabolism, οι ερευνητές αναγνωρίζουν μια συλλογή γονιδίων που επιτρέπουν σε κάθε έναν οργανισμό να υιοθετήσει διαφορετικές δίαιτες.

Το να βρεθεί μια γενετική βάση για έναν οργανισμό και τις διατροφικές του ανάγκες υπονοεί ότι διαφορετικοί άνθρωποι μπορεί να είναι γενετικά προδιατεθειμένοι να επιτύχουν σε διαφορετικές δίαιτες και ότι μπορούν να αναγνωρίσουν ποια δίαιτα θα ταίριαζε στους ίδιους, με βάση μια απλή εξέταση αίματος.

Μικρές διαφορές στη γενετική σύνθεση ενός ανθρώπου που αλλάζουν το πόσο καλά λειτουργούν αυτά τα γονίδια, μπορούν να εξηγήσουν το γιατί κάποιες δίαιτες «δουλεύουν» για κάποιους, ενώ για άλλους όχι.

Σκουλήκι ως… πειραματόζωο

Οι Curran και Shanshan Pang μελέτησαν το Caenorhabditis elegans, σκουλήκι μήκους 1 χιλιοστού, το οποίο χρησιμοποιούν ως οργανισμό-πρότυπο από τη δεκαετία του’70. Δεκάδες τεστ έχουν δείξει ότι τα γονίδια του εν λόγω σκουληκιού είναι πολύ πιθανό να «καθρεφτίζονται» και στους ανθρώπους, ενώ η μικρή διάρκεια ζωής του επιτρέπει στους επιστήμονες να κάνουν μελέτες. Στη συγκεκριμένη μελέτη, οι Curran και Pang αναγνώρισαν ένα γονίδιο που ονομάζεται alh-6 και φαίνεται πως μπορεί να καθυστερήσει τις επιδράσεις της γήρανσης, ανάλογα με τη δίαιτα που ακολουθούσε το σκουλήκι.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτά που έμαθαν από το Caenorhabditis elegans, φαίνεται πως θα μπορούσαν να μεταφραστούν και σε ανθρώπινο επίπεδο, προκειμένου να έχουμε μια καλύτερη κατανόηση των παραγόντων που παίζουν ρόλο στην επιτυχία μιας δίαιτας σε ανθρώπους.

Αν και πολλοί διαιτολόγοι, γιατροί και επιστήμονες πιστεύουν ότι μια δίαιτα που βασίζεται στην ομάδα αίματος δεν υποστηρίζεται ακόμη από τις απαραίτητες, σε βάθος, έρευνες, υπάρχει και η αντίπερα όχθη, με κυρίαρχο τον συγγραφέα Peter J. D'Adamo, που υποστηρίζει ότι το αίμα είναι ίσως ο πιο σημαντικό παράγοντας για να βρει κανείς τη διατροφή που του ταιριάζει, τόσο για απώλεια βάρους, όσο και για υγεία και ομορφιά.