Φτιάχνoυμε το δικό μας 100% αγνό lip balm

lip-balm1
ΠΕΜΠΤΗ, 04 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2016

Η Γαρυφαλλιά Μιωτέρη μάς εξηγεί γιατί τα lip balms του εμπορίου είναι ακατάλληλα και προτείνει μια χειροποίητη συνταγή για ακίνδυνη και αποτελεσματική ενυδάτωση.

Τα περισσότερα προϊόντα χειλιών του εμπορίου περιέχουν υποπροϊόντα της επεξεργασίας του πετρελαίου. Αν βρείτε στα συστατικά οποιουδήποτε προϊόντος τις ενδείξεις “Paraffin oil, Paraffinum Liquidum, Paraffinum Perliquidum, Mineral oil” είναι ένα και το αυτό. Πρόκειται για συστατικά που ως πρώτη αίσθηση δίνουν ενυδάτωση και αίσθηση ελαστικότητας, αλλά τελικά, απογυμνώνουν τις περιοχές που εφαρμόζονται από τη φυσική τους υγρασία.

Το αποτέλεσμα;
Χρειάζεται ολοένα και συχνότερα να εφαρμόζουμε το προϊόν πχ. στα χείλη μας, τα οποία παθαίνουν ένα είδος «εξάρτησης» από το προϊόν και όταν δεν το φοράμε τείνουν να γίνονται ευαίσθητα στις καιρικές συνθήκες, να ξεφλουδίζουν και να ερεθίζονται εύκολα.
Αυτό είναι το εφέ όλων των προϊόντων που υπόσχονται ενυδάτωση αλλά για να διατηρηθεί μικρό το κόστος παρασκευής τους, τα φυσικά συστατικά αντικαθίστανται με πετρελαιοειδή που είναι πολύ πολύ οικονομικά στις βιομηχανίες. Ακριβώς αυτό κάνει η βαζελίνη και το baby oil.

Μπορείτε να φτιάξετε δικό σας lip balm όμως πανεύκολα και να χαρίσετε και ένα υπέροχο χειροποίητο δωράκι στους φίλους σας. Το μελισσοκέρι που χρησιμοποιείται στα φυτικά βάλσαμα χειλιών προστατεύει τα χείλη μας, τα θρέφει και τα ενδυναμώνει με φυσικό τρόπο, δημιουργώντας ένα προστατευτικό «φίλμ». Τα αγνά έλαια που χρησιμοποιούμε ενυδατώνουν τα χείλη και τους χαρίζουν τις μαλακτικές και επουλωτικές τους ιδιότητες.

Συνταγή

5 γρ. μελισσοκέρι λευκό (ή κάποιο φυτικό κερί όπως Candelila αν το θέλετε 100% vegan)
5 γρ. αμυγδαλέλαιο
5 γρ. λάδι καρύδας

5 γρ. βούτυρο καριτέ
5 γρ. βούτυρο κακάο
5 σταγόνες αιθέριο έλαιο της επιλογής σας (πορτοκάλι, κανέλα, μαστίχα, τριαντάφυλλο κ.ά.)

Εκτέλεση

Ζυγίζουμε τα έλαια και το μελισσοκέρι μας σε ένα καθαρό αποστειρωμένο βαζάκι, το τοποθετούμε σε μπεν μαρί και ανακατεύουμε συχνά έως ότου λιώσουν τα συστατικά και ομογενοποιηθούν σε ένα κιτρινωπό μίγμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να πέσει λίγο η θερμοκρασία. Προσθέτουμε τα αιθέρια έλαια και χυτεύουμε το μίγμα μας σε καθαρά βαζάκια των 5 ή 10ml.  Αυτή η ποσότητα θα βγάλει 6 βαζάκια των 5ml ή 3 των 10ml Μπορείτε να την προσαρμόσετε στις ανάγκες σας διατηρώντας αναλογία 1 μέρος μελισσοκέρι προς 4 μέρη ελαίων και βουτύρων.


Ευχαριστούμε την Γαρυφαλλιά Μιωτέρη (Cosmetics Crafter, Blogger, Teacher & Alternative Healing Practicioner) για την συνταγή.