Νικήστε την κούραση με τις κατάλληλες τροφές

nikiste-tin-kourasi-me-tis-katalliles-trofes

ΤΕΤΑΡΤΗ, 07 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Βρείτε την αιτία που σας «κλέβει» όλη σας την ενέργεια και ανακτήστε τη, προσθέτοντας τις σωστές τροφές στο διαιτολόγιό σας.

Υπάρχουν μέρες που όλοι μας αισθανόμαστε ότι η μοναδική «δραστηριότητα» την οποία μπορούμε να εκπληρώσουμε με επιτυχία είναι να ξαπλώσουμε στο κρεβάτι, νιώθοντας την κούραση να μας καταβάλλει. Σε αυτές τις περιπτώσεις – επειδή δυστυχώς οι υποχρεώσεις τρέχουν και το κουκούλωμα στον καναπέ δεν είναι εφικτό- οι περισσότεροι συνήθως προσπαθούν να τονωθούν καταναλώνοντας διάφορα σνακ, κυρίως γλυκά. Τα αποτελέσματα, όμως, ενδέχεται να μην είναι τα επιθυμητά, συν του ότι κάποια τέτοιου είδους σνακ μπορεί αργότερα να μας «ρίξουν» ακόμη περισσότερο και να μας προσθέσουν βάρος.

Όπως τονίζουν οι ειδικοί, η τροφή που καταναλώνουμε είναι σαν τη βενζίνη που χρησιμοποιούμε στο αυτοκίνητο προκειμένου να κινηθεί και αν δεν είναι η κατάλληλη, η χαμένη μας ενέργεια θα συνεχίσει να είναι… χαμένη.

Δοκιμάζοντας, όμως, κάποιες βασικές τροφές που θεωρούνται σωτήριες τις ώρες που η ενέργεια και η συγκέντρωσή σας σάς εγκαταλείπουν, θα καταφέρετε να τονωθείτε και να συνεχίσετε το 24ωρό σας και –γιατί όχι;- τελικά να διαπρέψετε την ημέρα που πιστεύατε ότι έπρεπε να μείνετε στο κρεβάτι…

1. Αιτία κούρασης: στρες

Η ένταση, είτε αυτή οφείλεται στη δουλειά, είτε στα παιδιά στο σπίτι, είτε σε υποχρεώσεις που σας κυνηγούν καθημερινά, μπορεί να πυροδοτήσει σκαμπανεβάσματα σε ορμόνες, όπως την κορτιζόλη και την αδρεναλίνη, τα οποία σας κάνουν να αισθάνεστε κουρασμένοι, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα και άλλα συμπτώματα, όπως πονοκεφάλους και πόνους στη μέση. Συν τοις άλλοις, αν η καθημερινότητά σας κυριαρχείται από άγχος, το πιθανότερο είναι να έχετε ελάχιστο χρόνο να ετοιμάζετε υγιεινά γεύματα που θα σας χαρίσουν ενέργεια και να προτιμάτε τα delivery που δεν πρόκειται να σώσουν την κατάσταση.

Αυξήστε την κατανάλωση:

-Υδατανθράκων: Πριν βιαστείτε να τρέξετε στο ζαχαροπλαστείο, υδατάνθρακες μπορείτε να βρείτε και σε πιο υγιεινά σνακ, όπως σε μισό μάφιν ολικής άλεσης με ένα φρούτο, το οποίο μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σεροτονίνης, ενός χημικού που καθορίζει τη διάθεσή μας και την ηρεμία του εγκεφάλου μας.

-Σοκολάτας: Λίγα κομματάκια μαύρης σοκολάτας, μπορούν να σας γλυκάνουν και ταυτόχρονα να πετύχουν την τόνωσή σας, λόγω της καφεΐνης που περιέχει και της θεοβρωμίνης, μιας διεγερτικής ουσίας που ανεβάζει τη διάθεση και την ενέργειά μας, σύμφωνα με Βρετανούς ερευνητές.

-Τροφών πλούσιων σε νερό: Μέσα από το φαγητό παίρνουμε περίπου το 20% της ημερήσιας πρόσληψής μας σε υγρά και το να μένουμε ενυδατωμένοι, είναι πολύ σημαντικό προκειμένου να διατηρήσουμε την ενέργεια και τη συγκέντρωσή μας – μάλιστα μελέτη σε αθλητές έδειξε ότι το 92% όσων ένιωθαν κουρασμένοι, είχε μειώσει την κατανάλωση υγρών και τροφών υψηλής περιεκτικότητας σε νερό για 15 ώρες, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα δυσκολία στη συγκέντρωση. Αποφύγετε τις ξηρές τροφές που σας υπόσχονται τόνωση και προτιμήστε π.χ. φρέσκα λαχανικά ή τροφές που όταν μαγειρεύονται φουσκώνουν (όπως τα ζυμαρικά, τα οποία έχουν περίπου 65% περιεκτικότητα σε νερό).

Πιείτε περισσότερο:

Τσάι: Μελέτες έχουν δείξει ότι συνδυάζοντας την καφεΐνη με το αμινοξύ L-θειανίνη (τα οποία βρίσκονται στο τσάι), μειώνουμε την κούραση που αισθανόμαστε στον εγκέφαλό μας, βελτιώνουμε την εγρήγορσή μας, τη μνήμη και το χρόνο αντίδρασής μας. Οι μαύρες ποικιλίες τσαγιού μπορούν, μάλιστα, να σας βοηθήσουν να συνέλθετε από καταστάσεις που σας στρεσάρουν, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστήμιου του Λονδίνου.

2. Αιτία κούρασης: δίαιτα

Οι θερμίδες είναι –κυριολεκτικά- μονάδες ενέργειας και όταν δεν τις λαμβάνουμε στις σωστές ποσότητες, στερούμε από τα κύτταρά μας τα απαραίτητα και καταλήγουμε να αισθανόμαστε αδύναμοι. Αυτό που πρέπει να κατορθώσουμε είναι να καταναλώνουμε τόσες θερμίδες, ώστε να χάνουμε βάρος -αν χρειάζεται - αλλά να διατηρούμε την ενέργειά μας. Σε αυτό πιθανόν να χρειαστείτε και τις συμβουλές ενός ειδικού.

Αυξήστε την κατανάλωση:

-Φυτικών ινών: Οι τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες επιβραδύνουν την πέψη και κρατούν την ενέργειά μας σταθερή, ενώ ταυτόχρονα μας βοηθούν να νιώθουμε χορτάτοι και να τρώμε τελικά λιγότερο. Τροφές όπως τα κρεμμύδια, οι μπανάνες και η ολική άλεση διατηρούν τη ζωτικότητά μας και ελέγχουν το βάρος μας, λόγω του ότι είναι πλούσιες σε ινουλίνη, μια πρεβιοτική φυτική ίνα, η οποία ενθαρρύνει την ανάπτυξη υγιών βακτηρίων στο έντερο. Ταυτόχρονα, η ουσία αυτή μπορεί να διώξει τα περιττά κιλά ρυθμίζοντας κάποιες ορμόνες που ελέγχουν την όρεξη, σύμφωνα με ερευνητές του Κέντρου Ερευνών Παιδικής Διατροφής USDA ARS. Αν και προς το παρόν δεν υπάρχει συνιστώμενη ημερήσια δόση για τις πρεβιοτικές φυτικές ίνες, η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

-Συχνών γευμάτων: Τα μικρά, τακτικά γεύματα και σνακ (αντί για λίγα και μεγάλα) κάθε 3 με 4 ώρες σας παρέχουν ενέργεια που διατηρείται κατά τη διάρκεια της ημέρας και μειώνουν το αίσθημα της πείνας, κρατώντας υπό έλεγχο το σάκχαρο του αίματος. Αντιθέτως, όταν τρώτε λιγότερο συχνά, τα επίπεδα ενέργειά σας αυξάνονται και έπειτα πέφτουν απότομα.

Πιείτε περισσότερο:

Νερό και υγρά χωρίς γλυκαντικά: Η ενυδάτωση είναι απαραίτητη προκειμένου να διατηρήσετε την ενέργειά σας κατά τη διάρκεια της ημέρας και μπορεί ταυτόχρονα να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος – ακόμη και μια ήπια αφυδάτωση επιβραδύνει το μεταβολισμό, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γιούτα. Αποφύγετε τα τεχνητά ηδύποτα, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν τα σήματα του εγκεφάλου και να σας κάνουν να θέλετε να φάτε περισσότερο κι αν το νερό της βρύσης δεν σας καλύπτει, δοκιμάστε λίγο τσάι, ή ανθρακούχο νερό.

3. Αιτία κούρασης: αϋπνία

Σίγουρα το έχετε διαπιστώσει και μόνοι σας: όσο πιο κουρασμένοι είμαστε, τόσο πιο πεινασμένοι αισθανόμαστε. Ο λόγος είναι ότι οι ορμόνες που οξύνουν την πείνα τροποποιούνται από τον ύπνο και όταν αυτός δεν είναι επαρκής, νιώθουμε την ανάγκη να φάμε περισσότερο και μάλιστα τροφές μη υγιεινές.

Αυξήστε την κατανάλωση:

-Συστατικών που προωθούν τον ύπνο: Κάποιες βιταμίνες και μέταλλα έχουν σημαντικές επιδράσεις στην ποιότητα του ύπνου και όταν λαμβάνουμε επαρκείς ποσότητες αυτών, ο ύπνος μας γίνεται ποιοτικός. Οι βιταμίνες αυτές είναι η Β6 και Β12, το ασβέστιο, ο σίδηρος, και το μαγνήσιο. Η βιταμίνη Β12, συγκεκριμένα, μπορεί να βελτιώσει τη χρόνια αϋπνία, επηρεάζοντας τη μελατονίνη (ορμόνη του ύπνου) και βρίσκεται κυρίως σε τροφές ζωικής προέλευσης.

-Υδατανθράκων τις βραδινές ώρες: Πριν ξαπλώσετε το βράδυ, φάτε λίγη βρώμη ή μια χούφτα κράκερ ολικής άλεσης, προκειμένου να αυξήσετε τα επίπεδα σεροτονίνης, σημαντικής ουσίας για την έλευση του ύπνου.

Πιείτε περισσότερο:

-Μικρές δόσεις καφεΐνης: Οι συχνές, μίνι δόσεις καφεΐνης κατά τη διάρκεια της ημέρας σας κρατούν σε εγρήγορση, διατηρώντας τη συγκέντρωσή σας για περισσότερη ώρα απ’ ό,τι μια μεγάλη κούπα καφέ που θα πιείτε μέσα σε μια ώρα. Όταν πίνετε τον καφέ σας γρήγορα, η καφεΐνη στο αίμα φτάνει στο ζενίθ της πολύ νωρίτερα, απ’ ό,τι αν την καταναλώνατε πιο αραιά σε μικρότερες ποσότητες. Προτιμήστε, λοιπόν, λίγο καφέ φίλτρου στο πρωινό σας, λίγο καπουτσίνο το μεσημέρι και λίγο λάτε το απόγευμα, ενώ αν δεν είστε λάτρεις του καφέ και το τσάι μπορεί να φέρει παρόμοια αποτελέσματα και να σας κρατήσει σε εγρήγορση όλη μέρα όταν το έχετε ανάγκη (κι ενδεχομένως, μετά από μια μέρα εγρήγορσης, να αποκοιμηθείτε πιο εύκολα). Αν διαπιστώσετε ότι η καφεΐνη σας επηρεάζει στον ύπνο, φροντίστε να μην πίνετε καφέ μετά το μεσημέρι.