Ιδέες για σνακ με μόλις 100 θερμίδες (ή και λιγότερες)

karota
ΠΕΜΠΤΗ, 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2016

Πλέον ξέρουμε καλά πόσο σημαντικά είναι τα σνακ ανάμεσα στα γεύματα για την υγεία και τη σιλουέτα μας, αφού δίνουν «καύσιμο» στο μεταβολισμό για να δουλεύει και να «καίει». Αν έχετε στερέψει από ιδέες για υγιεινά σνακ με λίγες θερμίδες, μέχρι να διαβάσετε παρακάτω θα έχετε βγει από τη δύσκολη θέση.

8 baby καρότα με χούμους

Τα baby καρότα είναι τραγανιστά κι ευχάριστα, πλούσια σε βήτα-καροτίνη (που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α). Το χούμους, που ουσιαστικά είναι ντιπ από ρεβίθια (μαζί με ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού, αλάτι και σκόρδο), προσθέτει πρωτεΐνη και γεύση στο σνακ, με περίπου 90 θερμίδες.

14 αμύγδαλα

Λίγα σνακ είναι τόσο βολικά και χορταστικά όσο οι ξηροί καρποί –αρκεί να μην καταναλώνετε χούφτες, χωρίς να το καταλαβαίνετε. Τα 14 αμύγδαλα μπορούν να σας χορτάσουν και μάλιστα χωρίς να φτάσουν τις 100 θερμίδες, ενώ αποτελούν ιδανικό σνακ ακόμη κι αν είστε έξω. Το καλύτερο; Δεν περιέχουν καθόλου νάτριο και χοληστερόλη.

Τυρί κότατζ με 2 φέτες φρούτου

Το τυρί κότατζ είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, με μισό φλιτζάνι να μας χαρίζει περίπου 14 γραμμάρια. Όπως και οι φυτικές ίνες, έτσι και η πρωτεΐνη συμβάλλει στον να μην αισθανόμαστε πείνα σύντομα και να μην τσιμπολογάμε συνεχώς. Μπορείτε να το απολαύσετε σκέτο ή με 2 φέτες του αγαπημένου σας φρούτου, όπως μήλο, για ποικιλία στη γεύση.

Ψητό μήλο

Τα μήλα παραμένουν ένα από τα πιο υγιεινά φρούτα και σνακ, ενώ υπάρχουν διάφοροι τρόποι να τα απολαύσετε και να κρατήσετε το γιατρό σας σε απόσταση ασφαλείας και τη ζυγαριά με… φιλικά αποτελέσματα. Τα ψητά μήλα, όμως, έχουν το προτέρημα της γεύσης επιδορπίου, ενώ ταυτόχρονα παραμένουν πλούσια σε βιταμίνες και φυτικές ίνες, με 0 χοληστερόλη και κορεσμένα λιπαρά. Πασπαλίστε και λίγη κανέλα και απολαύστε τα με λίγες θερμίδες.

3 κρακεράκια με τυρί

Διαλέξτε 3 μικρά κράκερ ολικής άλεσης, για να είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και να σας χορτάσουν και προσθέστε τους λίγο τυρί με χαμηλά λιπαρά, έτσι ώστε το σνακ σας να αποκτήσει αυτόματα ασβέστιο και πρωτεΐνη. Φροντίστε να μην το παρακάνετε με το τυρί, για να μην ξεπεράσετε τις 100 θερμίδες.

1/3 του φλιτζανιού ενταμάμε

Τα φασόλια σόγιας είναι ανάμεσα στα πιο υγιεινά σνακ που μπορείτε να βάλετε στο διατροφικό σας πλάνο. Το 1/3 ενός φλιτζανιού αποδίδει περίπου 92 θερμίδες, περισσότερα από 8 γραμμάρια πρωτεΐνης και 4 γραμμάρια φυτικών ινών, κρατώντας την πείνα μακριά. Συν τοις άλλοις, σας παρέχουν περίπου το 10% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης σε σίδηρο, χαρίζοντας δύναμη στον οργανισμό σας.

3 χούφτες ποπ κορν

Όταν θέλετε ένα μεγάλο σνακ με λίγες θερμίδες, τα ποπ κορν είναι η λύση. Το μάσημά τους μας κάνει να αισθανόμαστε ότι τρώμε αρκετή ώρα, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και μας βοηθούν να παραμείνουμε χορτάτοι περισσότερη ώρα, μέχρι να έρθει πάλι η ώρα για να γευματίσουμε. Πρέπει να ξέρετε, όμως, ότι τα ποπ κορν για να είναι υγιεινά και με λίγες θερμίδες πρέπει να μην έχουν βούτυρο. Για να τους δώσετε τη γεύση που θα τους λείψει, προσθέστε λίγο αλάτι και μπαχαρικά, όπως ρίγανη.

Smoothie με μύρτιλα

Ένα smoothie φρούτων είναι πάντα καλή λύση για να πάρετε έξτρα ασβέστιο και αντιοξειδωτικά κατά τη διάρκεια της ημέρας σας. Δοκιμάστε να αναμείξετε 1/3 του φλιτζανιού γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με 2/3 του φλιτζανιού κατεψυγμένα μύρτιλα και πάγο. Εκτός από αναζωογονητικό, το smoothie αυτό σας παρέχει πρωτεΐνη, ενέργεια και δροσιά.

Γιαούρτι με ηλιόσπορο

Αναμείξτε 1 κουταλάκι του γλυκού ηλιόσπορο καθαρισμένο σε μισό φλιτζάνι γιαούρτι χωρίς λιπαρά. Οι σπόροι δίνουν πιο πλούσια υφή σε κάθε κουταλιά με μόλις 19 θερμίδες, ενώ το γιαούρτι είναι χορταστικό, πλούσιο σε πρωτεΐνη και ολόκληρο το σνακ έχει μόλις 0,26g κορεσμένα λιπαρά. Προτιμήστε τους ανάλατους σπόρους, για ακόμα πιο υγιεινό αποτέλεσμα που θα σας «φορτώσει» με μόνο 88 θερμίδες.