Υπάρχουν 10 λόγοι για να πίνετε περισσότερο νερό. Τους ξέρετε;

nero
ΤΡΙΤΗ, 01 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016

Επειδή ξέρουμε ότι όσο ο καιρός δεν είναι θερμός, η βρύση δεν σας «καλεί» συχνά να γεμίσετε το ποτήρι σας, αποφασίσαμε να σας πείσουμε να το κάνετε, χωρίς να περιμένετε να έρθει το καλοκαίρι και ο καύσωνας. Κι έχουμε 10 σοβαρούς λόγους για να πειστείτε.

Το σώμα μας περιέχει υγρά περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, φτάνοντας περίπου το 60% του συνολικού μας βάρους. Το νερό βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, μεταφέρει τα θρεπτικά συστατικά και βοηθά να απαλλαχτείτε από τις τοξίνες και όλα αυτά που χρειάζεται να φύγουν από τον οργανισμό σας. Καθημερινά, χάνετε νερό καθώς αναπνέετε, ιδρώνετε, επισκέπτεστε την τουαλέτα και πρέπει οπωσδήποτε να το αναπληρώσετε. Δείτε για ποιους 10 λόγους –εκτός της δίψας- πρέπει να δίνετε έμφαση στο πόσο νερό καταναλώνετε.

1. Έχετε άσχημη αναπνοή και ξηρό στόμα

Όταν υπάρχει ήπια αφυδάτωση στον οργανισμό, η παραγωγή σάλιου εμφανίζεται μειωμένη και πολλές φορές η κακή αναπνοή, συνδέεται με την έλλειψη σάλιου. Αν η κακή αναπνοή συνοδεύεται και από ξηρό στόμα, τότε η κατανάλωση περισσότερου νερού ίσως βοηθήσει.

2. Δεν μπορείτε να συγκεντρωθείτε

Μελέτες δείχνουν ότι μια μείωση της τάξης του 2% στα υγρά του σώματος, μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της εγκεφαλικής λειτουργίας. Αν είστε στη δουλειά και δεν μπορείτε να συγκεντρωθείτε, ίσως είναι ώρα για διάλειμμα για νερό.

3. Γυμνάζεστε

Η αυξημένη σωματική δραστηριότητα, όπως η άσκηση, η χειρονακτική εργασία κ.λπ. αυξάνουν την ποσότητα των υγρών που χάνουμε από τον ιδρώτα. Το καλύτερο είναι να πίνετε 2 με 3 φλιτζάνια νερό πριν ξεκινήσετε τη δραστηριότητά σας και μια γουλιά κάθε λίγο όσο είστε δραστήριοι.

4. Βρίσκεστε σε υψηλές θερμοκρασίες

Το νερό είναι απαραίτητο για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, πράγμα που σημαίνει ότι αν βρίσκεστε κάπου με υψηλές θεμοκρασίες, θα χρειαστείτε περισσότερο νερό, καθώς λόγω ζέστης ιδρώνετε περισσότερο, ακόμη κι αν κάθεστε, χωρίς να κάνετε τίποτα.

5. Βρίσκεστε σε υψόμετρο

Η πίεση του αέρα μειώνεται όσο το υψόμετρο αυξάνεται, σε σχέση με το επίπεδο της θάλασσας, γι’ αυτό και οι άνθρωποι που βρίσκονται π.χ. στα 1200 μέτρα χάνουν αρκετά υγρά καθημερινά, λόγω των αλλαγών στην αναπνοή. Αν ασχολείστε με ορειβασία, εξασφαλίστε ότι έχετε πάντα μαζί σας αρκετό νερό.

6. Έχετε πυρετό

Αν είστε άρρωστοι με πυρετό, το νερό και τα υγρά γενικότερα θα σας κρατήσουν ενυδατωμένους.

7. Έχετε διάρροια

Η διάρροια μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους, από μολύνσεις, μέχρι σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και φλεγμονές. Όποια κι αν είναι η αιτία, μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, γι’ αυτό φροντίστε να πίνετε αρκετά υγρά σε αυτές τις περιπτώσεις.

8. Είστε σε hangover

Όλοι ξέρουμε ότι το πολύ αλκοόλ το πληρώνουμε ακριβά την άλλη μέρα με το γνωστό hangover. Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί, επίσης, να οδηγήσει σε αφυδάτωση, πονοκέφαλο και στομαχικές διαταραχές και το νερό είναι σωτήριο όταν προσπαθείτε να συνέλθετε. Κι αν θέλετε να είστε ένα από των «φρονίμων τα παιδιά», πίνετε νερό και κατά την κατανάλωση αλκοόλ, για να την επιβραδύνετε και να μειώσετε τα συμπτώματα την επόμενη ημέρα.

9. Είστε έγκυος

Πολλές γυναίκες κάνουν μεγάλη κατακράτηση υγρών κατά την εγκυμοσύνη, αυτό, όμως, δεν μειώνει την ανάγκη τους για νερό. Αν είστε έγκυος, μιλήστε με το γιατρό σας για το πόσο νερό χρειάζεστε καθημερινά.

10. Θηλάζετε

Το μητρικό γάλα είναι κυρίως νερό και θα χρειαστεί να καταναλώνετε παραπάνω νερό αν βρίσκεστε σε περίοδο θηλασμού, είτε μέσα διατροφής, είτε μέσω κατανάλωσης νερού.

Πόσο νερό χρειάζεστε;

Μπορεί η ερώτηση να είναι απλή, η απάντηση, όμως, περιπλέκεται λίγο, καθώς το νερό που πρέπει να καταναλώνουμε, εξαρτάται από περιβαλλοντικούς παράγοντες, από τη σωματική μας δραστηριότητα, αλλά και την κατανάλωση τροφών και χυμών που μας παρέχουν νερό –περίπου το 20% προέρχεται από νερό που… τρώμε και το υπόλοιπο 80 από νερό, καφέ, τσάι, γάλα και οτιδήποτε υγρό. Σε ένα γενικό πλαίσιο, όμως, οι άντρες πρέπει να πίνουν περίπου 13 φλιτζάνια καθημερινά (περίπου 10,5 από υγρά), οι γυναίκες 9 (περίπου 7 από υγρά), οι έγκυες 10 (περίπου 8 από υγρά) και όσες θηλάζουν 13 (περίπου 10,5 από υγρά).

Πώς θα ξέρετε ότι πίνετε αρκετό νερό;

Κοιτάξτε το χρώμα των ούρων! Αν πίνετε το νερό που χρειάζεστε, τα ούρα θα είναι χλωμό κίτρινο ή διάφανο και θα επισκέπτεστε την τουαλέτα πολλές φορές την ημέρα. Έχετε, όμως, υπόψη, ότι κάποια συμπληρώματα διατροφής π.χ. αυτά που περιέχουν ριβοφλαβίνη, κάποια φάρμακα, όπως και τροφές (π.χ. το παντζάρι) μπορεί να επηρεάσουν το χρώμα τους.