Μήπως τα emails σε αγχώνουν;

Οι ψυχολόγοι προειδοποιούν: ο συνεχής έλεγχος των ηλεκτρονικών μηνυμάτων, αποτελεί σοβαρή πηγή στρες.

Αν θέλετε να ευτυχήσετε, λένε οι ειδικοί, σταματήστε να ελέγχετε τα emails. Οι δυνατότητες της τεχνολογίας φαίνεται να έχουν δυο όψεις, όπως μαρτυρούν μελέτες που εξηγούν πως, η εύκολη πρόσβαση στα emails δημιουργεί μια τοξική συνήθεια: τον ακατάπαυστο έλεγχο του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ακόμη και εκτός ωραρίου εργασίας, ακόμη και όταν δεν υπάρχει πραγματικός λόγος να ελέγξουν μήπως κάποιος έχει επικοινωνήσει μαζί τους.

Η ευκολία της επικοινωνίας γυρίζει μπούμπερανγκ και ο χρήστης καταλήγει να νιώθει άγχος και ένταση μέσα από αυτή τη συνεχή διαδικασία ελέγχου των emails, συναισθήματα που τον ακολουθούν σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Τα νέα έρχονται από το Future Work Centre που εδρεύει στο Λονδίνο και που εκπόνησε μελέτη για το πώς η πρόσβαση στην επικοινωνία έχει κόστος για την ψυχική μας υγεία, αλλά και για την ίδια την παραγωγικότητα στην εργασία μας.

Η έρευνα που έδωσε τα συγκεκριμένα ευρήματα εκπονήθηκε σε 2.000 ανθρώπους από ποικίλους επαγγελματικούς τομείς στο Ηνωμένο Βασίλειο. Από αυτούς, εκείνοι που αξιολογούν αυτή τη μορφή επικοινωνίας ως πολύ σημαντική και χρήσιμη, βρέθηκε πως είναι εκείνοι με το μεγαλύτερο άγχος από το τσεκάρισμα των emails. Το στρες αυτής της μορφής (email pressure) βρέθηκε ακόμη πως είναι πιο έντονο στα νεαρά άτομα και φθίνει στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες. Οι πιο εθισμένοι στην διαδικασία ελέγχου των μηνυμάτων βρέθηκε πως είναι οι εργαζόμενοι στο μάρκετινγκ, τις δημόσιες σχέσεις, το ίντερνετ και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Πάνω από το 30% αυτών λαμβάνουν περισσότερα από 50 emails την ημέρα.

Για την αντιμετώπιση αυτής της έξης της σύγχρονης ζωής, οι επιστήμονες συστήνουν την κατάργηση της δυνατότητας ελέγχου των emails  από το κινητό τηλέφωνο ή την απενεργοποίησή της τις περιόδους εκείνες και τα διαστήματα της ημέρας που δεν χρειάζονται πραγματικά. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά: "δείτε τα μηνύματά σας όταν πρέπει και όχι επειδή μπορείτε".

Οι ειδικοί σε θέματα διάσπασης προσοχής που προκύπτει από τη χρήση των τεχνολογικών μέσων αναφέρουν ακόμη ότι η χρήση της αυτόματης απάντησης στα emails βοηθά στην κατεύθυνση ελέγχου της εν λόγω έξης, αλλά και η καλλιέργεια της λογικής σκέψης πως αν κάποιος μας χρειαστεί, υπάρχει πάντα και το τηλέφωνο!

Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο του British Psychological Society's Division of Occupational Psychology στο Νότινγκχαμ. 

διαβάστε επίσης
  • ΟΛΑ
  • YOUR LIFE