Οι 5 εχθροί της δίαιτας που μπορούν να φέρουν την… καταστροφή

diaita-dilimma
ΔΕΥΤΕΡΑ, 07 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016

Η Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Αναστασία Κόκκαλη, εντοπίζει 5 παράγοντες που μπορούν να κάνουν τη δίαιτά να πάει στραβά και το δείκτη της ζυγαριάς να μην πέφτει.

Κάποιες φορές στην προσπάθεια να χάσουμε κιλά, ξεχνάμε και κάποια σημεία-κλειδιά της καθημερινότητάς μας, τα οποία αποτελούν εμπόδιο στην απώλεια βάρους. Μην αμελείτε λοιπόν τους 5 εχθρούς της δίαιτας σας.

Ο αποκλεισμός τροφών

Δεν υπάρχουν απαγορευμένα ή «κακά» τρόφιμα, υπάρχουν, όμως, κακές διατροφικές συνήθειες. Ιδιαίτερα επικίνδυνα είναι κάποια διατροφικά προγράμματα, όπου αποκλείονται ολόκληρες ομάδες τροφίμων π.χ. υδατάνθρακες ή πρωτεΐνες. Το ανθρώπινο σώμα έχει ανάγκη από μία ποικιλία θρεπτικών συστατικών, αλλά και γεύσεων, ώστε να μην υπάρχει έλλειψη βιταμινών, ούτε υπάρχει  μονοτονία στη γεύση!

Το άγχος

Το άγχος να επιτευχθεί γρήγορα και άμεσα η απώλεια των περιττών κιλών οδηγεί σε ακραίες διατροφικές επιλογές ή σε παράλειψη γευμάτων. Το έντονο στρες προκαλεί στον οργανισμό αυξημένη έκκριση κορτιζόλης, η οποία δημιουργεί κατακρατήσεις υγρών, αλλά και αυξημένη όρεξη για γλυκά! Μην ξεχνάτε ότι η απώλεια 500 γραμμαρίων έως 1 κιλού ανά εβδομάδα είναι απόλυτα υγιής και ισορροπημένη και έχει ως αποτέλεσμα σε απώλεια λίπους και όχι μυϊκής μάζας.

Ο καναπές και η τηλεόραση

Η έλλειψη τακτικής άσκησης είναι εμπόδιο στην απόκτηση, αλλά και διατήρηση του ιδανικού σωματικού βάρους. Περπατήστε, χορέψτε, κολυμπήστε, παίξτε τένις ή μπάσκετ, δοκιμάστε γιόγκα ή πιλάτες και απλώς υιοθετήστε έναν τρόπο άσκησης που να είναι ευχάριστος και να έχει διάρκεια. Γυμναστείτε τουλάχιστον 4-5 φορές/εβδομάδα από 30-60 λεπτά ανάλογα με το επίπεδο φυσικής κατάστασης που έχετε.

Η ζυγαριά

Μην ζυγίζεστε κάθε μέρα σε καμία περίπτωση, καθώς αυτό προκαλεί στρες και φυσικά δεν βοηθάει στον σωστό έλεγχο του βάρους. Μέρα με την ημέρα υπάρχουν διάφορες σωματικές μεταβολές (κατακράτηση υγρών, δυσκοιλιότητα, έμμηνος ρύση κ.λπ.), οι οποίες δείχνουν πολλές φορές περίεργες αυξομειώσεις στο βάρος, χωρίς να είναι ενδεικτικές. Ο σωστός τρόπος ζυγίσματος είναι μία φορά την εβδομάδα, συγκεκριμένη ώρα και με συγκεκριμένο ρουχισμό, πάντα, φυσικά, στην ίδια ζυγαριά.

Η έλλειψη υγρών

Η παράλειψη κατανάλωσης νερού και η αφυδάτωση  αποτελούν πολλές φορές εμπόδιο στην απώλεια των περιττών κιλών. Η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού είναι απαραίτητη για τις καύσεις του μεταβολισμού. Μην ξεχνάτε, λοιπόν, το νερό και αν θέλετε, δοκιμάστε πράσινο τσάι, ροφήματα με βότανα, χαμομήλι, σόδα, σούπες, που θα σας βοηθήσουν να αυξήσετε την κατανάλωση υγρών.

Αναστασία Κόκκαλη, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Αριστοτέλους 8 Θεσσαλονίκη 2310 224627, email: [email protected], http://kokkali.blogspot.gr/