3 νόστιμες ιταλικές συνταγές από τον Claudio Stanich της Osteria da Claudio

makaronia-mudia
ΔΕΥΤΕΡΑ, 07 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016

Πριν μερικές ημέρες επισκεφτήκαμε την Osteria da Claudio στο Χαλάνδρι και συναντήσαμε τον Claudio Stanich, ο οποίος μοιράστηκε μαζί μας μερικές συνταγές του που όσοι αγαπούν την ιταλική κουζίνα, θα λατρέψουν. Εμείς επιλέξαμε 3 και σας τις παρουσιάζουμε.

Με αφορμή τις παρακάτω συνταγές από τον master του είδους, Claudio Stanich της Osteria da Claudio του Χαλανδρίου, ετοιμάστε ένα τραπέζι αλά ιταλικά για φίλους και γνωστούς. Αποκλείεται να μην τους εντυπωσιάσετε.

Spaghetti alla diavola

Μια… διαβολικά νόστιμη συνταγή για όσους αγαπούν τη μυρωδιά θάλασσας στα μακαρόνια τους.

Υλικά για 4 άτομα

400 γρ. σπαγγέτι

1 κιλό μύδια

Ελαιόλαδο

4 αντζούγιες

300 γραμ. ντομάτες

2 σκελίδες σκόρδο

Πιπερίτσα καυτερή

Μαϊντανό

Αλάτι

Λευκό κρασί

Εκτέλεση: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και ρίχνουμε το τριμμένο σκόρδο. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τις τεμαχισμένες αντσούγιες και περιμένουμε να λιώσουν. Προσθέτουμε τα μύδια, αφού προηγουμένως τα έχουμε πλύνει πολύ καλά και έχουμε τραβήξει το βύσσο (το γένι). Έπειτα από 2 λεπτά, ρίχνουμε το λευκό κρασί και περιμένουμε να πάρει βράση. Μόλις εξατμιστεί το κρασί, προσθέτουμε τις ντομάτες ψιλοκομμένες σε κύβους, το μαϊντανό και ρίχνουμε λίγο πιπέρι. Σε λίγα λεπτά θα είναι έτοιμο (τα μύδια πρέπει να έχουν ανοίξει). Βράζουμε τα σπαγγέτι al dente, τα ρίχνουμε στη σάλτσα και τα σερβίρουμε με μπόλικο, ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Risotto al tartufo

Αν λατρεύετε τη γεύση και το άρωμα της μαύρης τρούφας, το ριζότο αυτό θα σας «στείλει»!

Υλικά για 4 άτομα

350 γραμ. ρύζι carnaroli ή vialone nano

100 γραμ. βούτυρο

1 άσπρο κρεμμύδι

½ ποτήρι ξηρό λευκό κρασί

1 λίτρο ζωμό

Parmigiano reggiano

20 γραμ. τυρί fontina

40 γραμ. Ύδνον το Μελανόσπορον (μαύρη τρούφα)

Εκτέλεση: Ροδίζουμε το κρεμμύδι με τη μισή δόση βούτυρο, ρίχνουμε μέσα το ρύζι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Προσθέτουμε το κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί και στη συνέχεια προσθέτουμε το μισό ζωμό και τον υπόλοιπο σιγά-σιγά. Μαγειρεύουμε περίπου για 18 λεπτά, αναλόγως με τον τύπο ρυζιού. Όταν είναι έτοιμο, προσθέτουμε το τυρί fontina και το υπόλοιπο βούτυρο και ανακατεύουμε. Το σερβίρουμε πασπαλίζοντας με ψιλοκομμένη τρούφα, parmigiano και από πάνω λίγο ζεστό βούτυρο.

Orecchiette con i broccoli

Γνωστά και ως… αυτάκια, τα ζυμαρικά orecchiette θα σας κάνουν να αγαπήσετε το μπρόκολο, ακόμη κι αν μέχρι τώρα δεν το συμπαθούσατε.

Υλικά για 4 άτομα

400 γραμ. ζυμαρικά orecchiette

Ελαιόλαδο

400 γραμ. μπρόκολο

4 αντσούγιες

1 πιπερίτσα καυτερή

2 σκελίδες σκόρδο

Τριμμένο πεκορίνο

Μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση: Βάζουμε νερό να βράσει σε 1 μεγάλη κατσαρόλα, που μπορεί να χωρέσει τα ζυμαρικά μαζί με τα λαχανικά. Πλένουμε και κόβουμε σε κομματάκια το μπρόκολο και το πετάμε στο νερό, μόλις αυτό πάρει βράση. Μετά από περίπου 10-15 λεπτά, προσθέτουμε και τα ζυμαρικά. Ταυτόχρονα, σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το τριμμένο σκόρδο, μαζί με τις αντσούγιες, προσθέτουμε την καυτερή πιπερίτσα και μόλις τα ζυμαρικά είναι έτοιμα με το μπρόκολο, τα στραγγίζουμε, τα προσθέτουμε στο τηγάνι και ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε με τριμμένο πεκορίνο και μαύρο πιπέρι.