Οκτώ τρόποι για να περιορίσετε το λίπος χωρίς να το καταλάβετε

okto-tropoi-gia-na-periorisete-to-lipos-xoris-na-to-katalabete

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Απολαύστε τα αγαπημένα σας φαγητά, ακόμη κι αν βρίσκεστε σε δίαιτα, ακολουθώντας τις παρακάτω «έξυπνες» συμβουλές.

Όταν κάνετε δίαιτα, δε σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψετε τις μπύρες και τις πίτσες για πάντα, ή να τρώτε μόνο «βαρετά», άγευστα φαγητά. Μπορείτε να απολαύσετε τα αγαπημένα σας φαγητά και να διατηρήσετε το διατροφικό σας πρόγραμμα, αν ακολουθήσετε τις παρακάτω «έξυπνες» προτάσεις.

«Έξυπνη» πίτσα

Παραγγέλλετε την πίτσα σας με διπλή σάλτσα τομάτας και τυρί light. Οι άνδρες που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες τομάτας, τείνουν να έχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, πιθανόν επειδή οι ντομάτες είναι μια πλούσια πηγή λυκοπενίου. Η μείωση της μοτσαρέλας κατά μόλις 1/3, σημαίνει 20 γραμμάρια λίπους λιγότερα, ανά κομμάτι. Αν θέλετε επιπλέον γεύση, αντικαταστήστε τα αλλαντικά με πιπεριές, μανιτάρια ή ελιές.

Προτιμήστε τις χοντροκομμένες τηγανητές πατάτες

Αν σας αρέσουν οι τηγανητές πατάτες, προτιμήστε εκείνες που είναι κομμένες σε μεγάλα κομμάτια, όπως περίπου οι ψητές. Οι χοντροκομμένες πατάτες δεν απορροφούν τόσο λάδι, όσο οι άλλες, γεγονός που μειώνει το ποσοστό λίπους που προσλαμβάνετε, ενώ δεν αφαιρεί τη νοστιμιά τους.

Χυμός αντί για λάδι

Μερικά κουτάλια χυμού από πορτοκάλι, είναι η καλύτερη εναλλακτική για να προσθέσετε γεύση στο τηγανητό κοτόπουλο (ή μοσχάρι) και στα λαχανικά της σαλάτας σας, αντί να χρησιμοποιήσετε λάδι. Μπορείτε ακόμη να προσθέσετε λίγο σκόρδο για πιο έντονη γεύση.

Μαλακώστε το βούτυρο

Μαλακώστε το βούτυρο ή τη μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου ή στο φούρνο μικροκυμάτων. Με αυτό το «κόλπο», θα απλώσετε στο ψωμί σας το ένα τέταρτο της ποσότητας που θα απλώνατε αν το βούτυρο ήταν πολύ παγωμένο.

Παγώστε τα τάπερ με κρέας και άλλα τρόφιμα

Βάλτε στο ψυγείο τα κονσερβοποιημένα κρέατα, ή τάπερ με σούπες, σάλτσες, κονσέρβες και άλλα τρόφιμα που περιέχουν λιπαρά. Το λίπος θα ανέβει στην κορυφή, οπότε θα μπορείτε εύκολα να το αφαιρέσετε πριν ζεστάνετε το φαγητό σας.

Αραιώστε τον (τυποποιημένο) χυμό φρούτων σας

Ο τυποποιημένος χυμός φρούτων είναι παράγοντας που συντελεί στην αύξηση βάρους και μάλιστα με… πολύ ύπουλο τρόπο. Αποθηκεύστε τη μισή ποσότητα του μπουκαλιού και ξαναγεμίσετε το μπουκάλι με νερό. Θα παρατηρήσετε τη διαφορά γεύσης μόλις και μετά βίας, ενώ θα έχετε αφαιρέσει τις μισές θερμίδες.

Λάδι αντί για βούτυρο

Για να αποφύγετε περιττές θερμίδες και το λίπος, βάλτε παρθένο ελαιόλαδο αντί για βούτυρο στις ψητές πατάτες και το κρέας.