«So Far So Wood»: όταν το ξύλο είναι ο πρωταγωνιστής του σπιτιού

so-far-so-wood
ΤΡΙΤΗ, 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016

Γνωρίσαμε τον Στέφανο και μιλήσαμε για τo ξύλο, το DIY και το upcycling, τρεις λέξεις που γεφυρώθηκαν αρμονικά μέσα από τη δημιουργία του εναλλακτικού πρότζεκτ So Far So Wood.

Ο Στέφανος και ο Φίλιππος είναι δύο αδέρφια που, με έδρα τα νότια προάστια και αφετηρία την αστείρευτη φαντασία και οικολογική τους συνείδηση, έχουν δημιουργήσει εδώ και δύο χρόνια το πρωτότυπο πρότζεκτ So Far So Wood. Εκεί θα βρούμε ιδιαίτερες και κομψές χειροποίητες δημιουργίες για το σπίτι, τον κήπο και τα κατοικίδια, με βασικό υλικό το ξύλο. Η κεντρική ιδέα του πρότζεκτ πηγάζει από τη λογική του upcycling, μια έννοια που εν μέσω οικονομικής κρίσης έχει αναδειχθεί σε σπουδαίας σημασίας καθώς, όπως μας λένε οι δημιουργοί, «τίποτα δεν πρέπει να πηγαίνει χαμένο». Ταυτόχρονα, βάζοντας για λίγο στην άκρη τη μαζική παραγωγή, τα δύο αδέρφια θέλησαν να επαναπροσδιορίσουν τη φιλοσοφία του DIY στον χώρο του σπιτιού αλλά και στην καθημερινότητά μας γενικότερα. Eμείς μιλήσαμε με τον Στέφανο, ο οποίος και μας σύστησε το «παιδί» της δημιουργίας τους.

Πώς προέκυψε ο τίτλος;

Ψάχναμε μαζί με τον αδερφό μου, τον Φίλιππο, μια πρωτότυπη ονομασία για το πρότζεκτ μας. Αρχικά υπήρξε η ιδέα να παραλλάξουμε τον τίτλο κάποιας ταινίας. Έτσι, στο τραπέζι έπεσαν ιδέες όπως το As Wood Αs Ιt Gets -παραφράζοντας την ταινία "As Good Αs It Gets" με τον Jack Nicholson-  ή το Τhe Wood the Bad and the Ugly από το παλιό γουέστερν "The Good the Bad and the Ugly" με τον Clint Eastwood. Τελικά η ονομασία προήλθε από το So Far So Good, το οποίο θεωρήσαμε πιο πιασάρικο.

Φωτo: Αλίκη Κουτούρα
Τι ακριβώς είναι το So Far So Wood και πώς ξεκίνησε η ιδέα να το κάνετε επαγγελματικά;

Η βασική ιδέα του So Far So Wood είναι η αξιοποίηση του ξύλου που έχει χάσει τη χρηστικότητά του. Με τις κατάλληλες τροποποιήσεις και επεξεργασίες ουσιαστικά επαναχρησιμοποιούμε το ξύλο για τη δημιουργία των κατασκευών μας. Επαγγελματικά αποφασίσαμε να ασχοληθούμε το καλοκαίρι του 2014, αφενός επειδή θέλαμε να δείξουμε τις ιδιαίτερες δημιουργίες μας και αφετέρου επειδή θεωρήσαμε πως θα ενδιέφερε τον κόσμο να γνωρίσει κάτι διαφορετικό και πέρα από τις τετριμμένες μαζικής παραγωγής κατασκευές που κυκλοφορούν στο εμπόριο.

Τι ακριβώς κατασκευάζετε κι από πού εμπνέεστε;

Δημιουργούμε χειροποίητες ξύλινες κατασκευές για όλους τους χώρους ενός σπιτιού (κρεμάστρες, φωτιστικά, ράφια, αντικείμενα κουζίνας, τραπέζια, μικρο-έπιπλα), τον κήπο (έπιπλα κήπου, ζαρντινιέρες), ακόμα και για τους τετράποδους φίλους μας (ταΐστρες και σπιτάκια). Έμπνευση αντλούμε κατά βάση από τις ανάγκες που έχει μια οικογένεια για το σπίτι της.

Τι σας έκανε να επιλέξετε το ξύλο ως βασικό υλικό; 

Ουσιαστικά δεν επιλέξαμε εμείς το ξύλο αλλά εκείνο εμάς, καθώς ο πατέρας μας ασχολείται με την ξυλεία τα τελευταία 30 σχεδόν χρόνια. Έτσι, το ξύλο είναι για εμάς ένα οικείο υλικό, το οποίο, λόγω των ιδιοτήτων του, μας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε μια μεγάλη γκάμα ιδεών που έχουμε στο μυαλό μας.

Αν σας ζητήσουν κάτι που δεν έχετε ξανακάνει, θα το κατασκευάσετε ή μένετε πιστοί σε μια συγκεκριμένη γκάμα;

Υπάρχει κάποια γκάμα κατασκευών αλλά είμαστε ανοιχτοί σε ιδέες και προτάσεις που μπορεί να έχει κάποιος. Αυτή είναι και η μαγεία των χειροποίητων κατασκευών, το ότι μπορείς δηλαδή να δημιουργήσεις κάτι ιδιαίτερο που να φέρει  την προσωπική πινελιά του κάθε ανθρώπου.

Ποιο είναι το πιο περίεργο αντικείμενο που έχετε φτιάξει ή σας έχουν παραγγείλει;

Η πιο περίεργη κατασκευή που μας έχουν ζητήσει και έχουμε φτιάξει είναι ένα καπάκι τουαλέτας.

Ποιες κατασκευές θα έλεγες πως «πουλάνε» περισσότερο;

Όλες οι κατασκευές έχουν το κοινό τους αλλά αυτές που έχουν περισσότερες πωλήσεις είναι οι κρεμάστρες, οι θήκες για την τοποθέτηση κρασιών καθώς και οι ταΐστρες για τους σκύλους και τις γάτες.

Οι κατασκευές σας είναι πιο πολύ χρηστικές ή διακοσμητικές;

Τις περισσότερες θα τις χαρακτήριζα χρηστικές αν και υπάρχουν και κάποιες δημιουργίες που είναι κατά κόρον διακοσμητικές.

Ποια τα μελλοντικά πλάνα του So Far So Wood;

Στα μελλοντικά μας πλάνα είναι κυρίως η δική μας εξέλιξη έτσι ώστε να μπορούμε να κατασκευάζουμε οποιαδήποτε ιδέα μπορεί να έχουμε εμείς ή κάποιος πελάτης μας. Στα ακόμα πιο μελλοντικά σχέδιά μας είναι η δημιουργία μιας έκθεσης, όπου θα μπορεί ο κόσμος να έρχεται και να βλέπει από κοντά τις δημιουργίες μας αλλά και το άνοιγμα του e-shop μας. Το τελευταίο αναμένεται να γίνει μέσα στον επόμενο μήνα.

Φωτo: Αλίκη Κουτούρα
Πού σας βρίσκει κανείς; Θα σας δούμε σε κάποιο Meet market;

Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να μας βρουν στη σελίδα μας στο Facebook και στο mail μας [email protected]. Όσο για το Meet Market, σκοπεύουμε να συμμετάσχουμε με νέες ιδέες και δημιουργίες στο Meet Market που θα γίνει στο Ρομάντσο στις 12 και 13 Νοεμβρίου. Θα χαρούμε πολύ να σας δούμε εκεί!

Σοφία Κανελλοπούλου
[email protected]