Τι «κρύβει» ο επίμονος βήχας;

ti-krubei-o-epimonos-bixas-epimonos-bixas

ΔΕΥΤΕΡΑ, 19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν την εμπειρία ενός επίμονου και συχνά ενοχλητικού βήχα. Ωστόσο αρκετοί είναι αυτοί που θεωρούν – εσφαλμένα- ότι πρόκειται για κάτι περαστικό που ίσως οφείλεται σε παλαιότερο κρύωμα. Αυτή είναι η απλή εκδοχή. Υπάρχει όμως και η περίπτωση να είναι κάτι πιο σοβαρό.

Ο χρόνιος βήχας, ο οποίος ορίζεται ως χρόνιος εφόσον επιμένει για διάστημα μεγαλύτερο των 8 εβδομάδων, και δεν αφορά αποκλειστικά σε καπνιστές, ενδέχεται να οφείλεται σε παράγοντες που δεν έχουν καμία σχέση με ένα απλό και ανώδυνο κρύωμα. Ποσοστό μεγαλύτερο του 40% των μη καπνιστών πάσχουν από χρόνιο βήχα σε Ευρώπη και ΗΠΑ, αιτία, που κατατάσσεται στην πέμπτη, μάλιστα, θέση της λίστας για τους βασικούς λόγους επίσκεψης σε γιατρό.

Υπάρχουν επτά «υποχθόνιοι» λόγοι ωστόσο, που κάνουν έναν χρόνιο βήχα όχι και τόσο αθώο.

1. Άσθμα και αλλεργίες

Το άσθμα είναι μία χρόνια ασθένεια των πνευμόνων όπου οι αεραγωγοί είναι επιρρεπείς σε φλεγμονές και πρήξιμο. Βασικά χαρακτηριστικά του είναι ακόμη ο πόνος στο στήθος, η δυσκολία στην αναπνοή και το φτέρνισμα.

Αν και συνήθως εμφανίζεται στην παιδική ηλικία αυτό δεν είναι απόλυτο. Το άσθμα μπορεί να εμφανιστεί για διαφορετικό λόγο στον κάθε άνθρωπο. Κοινό ωστόσο είναι το γεγονός ότι όσοι έχουν άσθμα συνήθως παρουσιάζουν και διάφορες αλλεργίες.

2. Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

Άλλη μία σοβαρή αιτία βήχα είναι η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, μία κατάσταση, η οποία περιλαμβάνει ακόμα χρόνια βρογχίτιδα και εμφύσημα. Συνήθως προκύπτει όταν οι αεραγωγοί στους πνεύμονες είναι ερεθισμένοι ή κατεστραμμένοι, από το κάπνισμα και εμφανίζεται κυρίως σε άτομα άνω των 45 ετών.

3. Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Πρόκειται για μία ασθένεια στο στομάχι και τον οισοφάγο. Αυτό που συμβαίνει, είναι ότι τα γαστρικά οξέα επιστρέφουν στον οισοφάγο λόγω αδύναμης βαλβίδας. Κυρίαρχο σύμπτωμα είναι η έντονη καούρα. Ωστόσο με ισχυρό βήχα, πόνο στο στομάχι και φτέρνισμα μπορεί να αποτελέσει βασικές αιτίες ενός χρόνιου βήχα.

4. Λοίμωξη του αναπνευστικού

Ο βήχας είναι ένα από τα βασικά συμπτώματα ενός κρυώματος, μίας γρίπης ή ακόμη και άλλων αναπνευστικών μολύνσεων. Συνήθως βέβαια τα πρώτα συνοδεύονται από «μπουκωμένο» μύτη και πυρετό. Ωστόσο εάν ο βήχας παραμείνει, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει λοίμωξη του αναπνευστικού. Με απλά λόγια οι δίοδοι του αέρα στους πνεύμονες παραμένουν ευαίσθητοι και επιρρεπείς. Αυτό ονομάζεται οπισθορινική καταρροή. Μία πιο σοβαρή μορφή αυτού, είναι η πνευμονία, η οποία ωστόσο «συνοδεύεται» από υψηλό πυρετό και πλέον αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά και ειδική φαρμακευτική αγωγή.

5. Μόλυνση του αέρα

Συχνή αιτία για τον επίμονο βήχα είναι και η μόλυνση του αέρα. Ακόμη και η μικρής χρονικής διάρκειας έκθεση σε αέρια και καπνούς, θα μπορούσαν να προκαλέσουν βήχα, φλέγμα, και ερεθισμό των πνευμόνων. Σε μία μεγαλύτερη κλίμακα, η έκθεση θα μπορούσε ακόμη να ενισχύσει τα συμπτώματα άσθματος και τις αλλεργίες. Στην ίδια κατηγορία και η μούχλα, η οποία εντείνει τα συμπτώματα του χρόνιου βήχα.

6. Οξεία βρογχίτιδα

Αν κάποιος είναι σε διαδικασία ανάρρωσης από κάποιο κρύωμα και ξαφνικά αναπτύξει έντονο βήχα, πιθανόν να πρόκειται για οξεία βρογχίτιδα. Μία κατάσταση όπου οι δίοδοι των πνευμόνων υπόκεινται σε μόλυνση.

Η διαφορά ωστόσο της οξείας από τη χρόνια βρογχίτιδα, είναι ότι η πρώτη αφορά σε μικρό χρονικό διάστημα ενώ αντίθετα η χρόνια, μπορεί να μην είναι το ίδιο έντονη, έχει ωστόσο μεγαλύτερη χρονική διάρκεια.

7. Κοκίτης

Ο κοκίτης είναι μία τελευταία «αιτία» του επίμονου βήχα. Πρόκειται για μία βακτηριδιακή ασθένεια με συμπτώματα που περιλαμβάνουν δέκατα, ρινική καταρροή και κυρίως επιθετικό βήχα σε βαθμό μεγάλης δυσκολίας ακόμη και στην αναπνοή. Μετά το αρχικό στάδιο, ο βήχας υποχωρεί, αλλά ένας χρόνιος βήχας ενδεχομένως να προειδοποιεί για κοκίτη που μπορεί να διαρκέσει για αρκετές εβδομάδες.

Σε όλες τις περιπτώσεις ωστόσο, ενδείκνυται μία επίσκεψη στον αρμόδιο γιατρό για ασφαλέστερη διάγνωση.