Μήπως χρησιμοποιείτε το αντικολλητικό σας τηγάνι λάθος τόσα χρόνια;

abgo-antikollitiko-tigani
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 18 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016

Τα αντικολλητικά τηγάνια κάνουν όλων τη ζωή πιο εύκολη, απαιτούν λιγότερο (ή και καθόλου) λάδι ή βούτυρο στο μαγείρεμα και είναι πιο εύκολα να καθαριστούν. Μήπως, όμως, κάνουμε λάθη στη χρήση τους;

Η ευκολία που μας παρέχουν μας κάνει πολλές φορές να τα χρησιμοποιούμε περισσότερο απ’ όσο θα έπρεπε, ενώ θέλουν και ιδιαίτερη φροντίδα και... αγάπη για να μην μας προδώσουν. Τα αντικολλητικά τηγάνια έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας, κι αν έχουν γίνει και σ’ εσάς απαραίτητα, δείτε τι να προσέχετε.

Μην χρησιμοποιείτε πολύ υψηλές θερμοκρασίες

Η επένδυσή τους είναι για χαμηλές θερμοκρασίες, γι’ αυτό και είναι ιδανικά για αβγό, αλλά όχι και τόσο για μπριζόλες. Το φαγητό σας δεν θα πάρει χρώμα, όπως με το κανονικό τηγάνι και η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν θα ήθελε κάτι τέτοιο για τη μπριζόλα του. Δυστυχώς, το αντικολλητικό τηγάνι δεν είναι για τα πάντα.

Μην καλύψετε το τηγάνι σας με μαγειρικό σπρέι

Αντί για μαγειρικό σπρέι, προτιμήστε λίγο ελαιόλαδο ή βούτυρο κι αντί να περιχύσετε το τηγάνι σας με αυτά τα λιπαρά ανεξέλεγκτα, τρίψτε μικρή ποσότητα στον πάτο του. Αυτό θα βοηθήσει στο μαγείρεμα και δεν θα κάνει το φαγητό σας πολύ λιπαρό.

Να είστε πολύ προσεκτικοί με την επιφάνειά του

Τόσο όταν μαγειρεύετε, όσο και όταν το καθαρίζετε, θέλει προσοχή. Χρησιμοποιήστε σπάτουλα σιλικόνης ή ξύλινη αντί για μεταλλική, για να αποφύγετε τις γρατζουνιές και όταν το πλένετε, χρησιμοποιήστε μαλακό σφουγγάρι ή πετσέτα για τα πιάτα. Αν έχει γρατζουνιές, σημαίνει ότι ήρθε η ώρα να πάρετε καινούργιο, ενώ ένας τρόπος να το προφυλάξετε είναι να το αποθηκεύετε ανάμεσα σε χαρτί κουζίνας, έτσι ώστε να μην ακουμπά σε άλλα σκεύη και φθείρεται.