7 τροφές που κάνουν περισσότερο καλό στις γυναίκες

giaourti-gunaika
ΤΡΙΤΗ, 08 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016

Για να γιορτάζετε την Ημέρα της Γυναίκας όσο το δυνατόν περισσότερα χρόνια γίνεται, δείτε ποιες τροφές, που κάνουν καλό στην υγεία μιας γυναίκας, πρέπει να βάλετε στη διατροφή σας.

Το πρώτο βήμα για μια υγιεινή διατροφή είναι μια ισορροπημένη ποικιλία τροφών κι όλοι πρέπει πάντα να ξεκινούν από αυτό. Ειδικά για τις γυναίκες, όμως, κάποιες τροφές θωρακίζουν την υγεία απέναντι στην οστεοπόρωση, τον καρκίνο του μαστού, τις καρδιαγγειακές παθήσεις, τις εξάψεις κ.ο.κ. Οι παρακάτω θα σας βοηθήσουν ακριβώς σε αυτά.

Γιαούρτι

Πηχτό και κρεμώδες, το ελληνικό γιαούρτι προσφέρει στον οργανισμό τη διπλάσια ποσότητα πρωτεΐνης σε σχέση με τα περισσότερα γιαούρτια και πολύ λιγότερη ζάχαρη. Τα χαμηλότερα επίπεδα υδατανθράκων (7 γραμμάρια αντί για 25 γραμμάρια στο γιαούρτι με φρούτα), βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου του αίματος, η πρωτεΐνη, όμως, είναι το σημαντικό πλεονέκτημα για τις γυναίκες, αφού οι περισσότερες δεν ξέρουν ούτε πόσο καταναλώνουν, ούτε πόσο θα έπρεπε. Οι έρευνες δείχνουν ότι καταναλώνοντας υψηλότερα επίπεδα πρωτεΐνης (το 30% των θερμίδων) βοηθά τις γυναίκες με την απώλεια βάρους, τη διατήρηση του μυϊκού ιστού και την καλύτερη γήρανση. Η σωστή δόση: Το Ινστιτούτο Ιατρικής προτείνει 0,8 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό βάρους ή 48 γραμμάρια για μια μέση γυναίκα 60 κιλών.

Λιναρόσπορος

Οι ειδικοί μιλούν για 3 σημαντικά συστατικά του λιναρόσπορου, τα οποία κάνουν καλό σε όλους και κυρίως στις γυναίκες: τα ωμέγα-3 φυτικής προέλευσης, οι φυτικές ίνες και οι λιγνάνες. Σύμφωνα με μελέτη της Mayo Clinic, μάλιστα, 40 γραμμάρια τριμμένου λιναρόσπορου μπορούν να εξαλείψουν τις εξάψεις που ταλαιπωρούν τις γυναίκες λόγω ορμονών, ενώ πολλές μελέτες μιλούν για μείωση της «κακής» LDL χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων –σε μια κινέζικη μελέτη, μάλιστα, η επίδραση αυτή ήταν πιο έντονη στις γυναίκες. Τέλος, ο λιναρόσπορος μπορεί να παίζει ρόλο και ενάντια στον καρκίνο του μαστού. Αν, όμως, είστε έγκυος ή θηλάζετε, συμβουλευτείτε το γιατρό σας για τη λήψη του. Η σωστή δόση: 1-2 κουταλιές της σούπας τριμμένου λιναρόσπορου την ημέρα.

Ντομάτες

Οι ώριμες και ζουμερές ντομάτες που απολαμβάνουμε το καλοκαίρι, αλλά και τα ντοματίνια που βρίσκουμε εύκολα κάθε εποχή, είναι απαραίτητη τροφή για μια γυναίκα. Ο λόγος είναι το λυκοπένιο που περιέχουν, το οποίο σύμφωνα με παρατηρητικές μελέτες, βοηθάει ενάντια στον καρκίνο του μαστού και του τραχήλου. Κι όσο κι αν χρειάζονται κλινικές έρευνες για να το αποδείξουν, η αξία της ντομάτας παραμένει, αφού προστατεύει και από καρδιαγγειακές παθήσεις. Ερευνητές της Βοστώνης, μάλιστα, αφού μελέτησαν 40 χιλιάδες γυναίκες, κατέληξαν ότι το λυκοπένιο ή άλλα φυτοχημικά που καταναλώνονται από τα προϊόντα ντομάτας, προστατεύει την καρδιά. Η σωστή δόση: Αν και δεν καθορίζεται απόλυτα, προσπαθήστε να μαγειρεύετε τις ντομάτες σας και να τους προσθέτετε ελαιόλαδο, καθώς αυτό αυξάνει το λυκοπένιο και τα υπόλοιπα αντιοξειδωτικά τους.

Κατσαρό λάχανο

Πλούσιο με θρεπτικά συστατικά, δεν είναι περίεργο που το κατσαρό λάχανο έχει κάνει θραύση τα τελευταία χρόνια. Η λουτεΐνη και ζεαξανθίνη του προστατεύουν τα μάτια, η βιταμίνη C ενισχύει το ανοσοποιητικό και οι μικρές ποσότητες ασβεστίου ωφελούν τα κόκαλα. Η βιταμίνη Κ που περιέχει, όμως, είναι λίγο πιο σημαντική για τις γυναίκες, καθώς μειώνει τον κίνδυνο για κάταγμα στο γοφό, σύμφωνα με έρευνες, και βοηθά στην οστεοπόρωση, μια πάθηση που «χτυπά» τις γυναίκες 4 φορές πιο συχνά από τους άντρες. Η σωστή δόση: Με 36 θερμίδες ανά φλιτζάνι μαγειρεμένου λάχανου, μπορείτε να το βάλετε για τα καλά στη διατροφή σας.

Σολομός

Αν και τα ωμέγα-3 του κάνουν καλό σε όλους, οι γυναίκες έχουν έξτρα οφέλη. Έρευνες δείχνουν ότι τα καλά λιπαρά των ψαριών, όπως ο σολομός, βοηθούν στην επιλόχεια κατάθλιψη, ειδικά αν τον καταναλώνετε κατά το τρίτο τρίμηνο. Τα ωμέγα-3, όμως, είναι ιδανικά και για την ανάπτυξη του εμβρύου, ενώ αν έχετε περάσει τα 40, κάνουν καλό στην καρδιά. Η σωστή δόση: 2 μερίδες σολομού (113 γραμμάρια) ή άλλου λιπαρού ψαριού την εβδομάδα.

Χυμός κράνμπερι

Μερικές φορές, τα φυσικά γιατρικά κάνουν καλή δουλειά, ειδικά όσον αφορά τις ουρολοιμώξεις που ταλαιπωρούν τις γυναίκες. Ο χυμός κράνμπερι σε αυτές τις περιπτώσεις είναι σωτήριος, όχι μόνο λόγω της οξύτητας και της βιταμίνης C, αλλά λόγω των προανθοκυανίνων, που εμποδίζουν τα βακτήρια να προσκολλήσουν στα τοιχώματα της κύστης, όπου και πολλαπλασιάζονται, προκαλώντας ή κάνοντας πιο έντονη μια μόλυνση. Η σωστή δόση: Εξαρτάται. Προτιμήστε, πάντως, 100% χυμό κράνμπερι χωρίς ζάχαρη, με 60 θερμίδες ανά φλιτζάνι.

Καρύδια

Μια χούφτα καρύδια προστατεύει τόσο από τον καρκίνο του μαστού, όσο και από την οστεοπόρωση. Μελέτη, μάλιστα, έχει δείξει ότι 56 γραμμάρια καρύδια την ημέρα βοηθούν στην επιβράδυνση της ανάπτυξης καρκίνου του μαστού και των όγκων σε ποντίκια. Οι ειδικοί υποθέτουν ότι οι φυτοστερόλες των ξηρών καρπών είναι αυτές που ωφελούν εν προκειμένω, ενώ τα οφέλη μπορεί να προέρχονται και από τα ωμέγα-3 φυτικής προέλευσης, τα οποία κάνουν καλό και στα κόκαλα. Η σωστή δόση: Περίπου 28 γραμμάρια (185 θερμίδες) είναι μια καλή αρχή.