Μια χορτοφαγική συνταγή με ταχίνι και κολοκύθα να γλείφετε και τα δάχτυλά σας!

marselou
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 18 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016

Με αφορμή την 20η Μαρτίου, την παγκόσμια ημέρα αποχής από το κρέας, «κλέψαμε» μια πολύ νόστιμη συνταγή από την Κλινική Διαιτολόγο και ορκισμένη χορτοφάγο, Δέσποινα Μαρσέλου, που υπόσχεται να μας κάνει να ξεχάσουμε το κρέας: κίτρινη κολοκύθα γεμιστή με κινόα, μανιτάρια και σος από ταχίνι.

Η κολοκύθα μπορεί μαγειρευτεί, να μπει στο φούρνο, να γίνει γλυκό, να τη βάλουμε στο πρωινό μιας και η γεύση της αναδεικνύει τη γλυκύτητα στα πιάτα μας, σε συνδυασμό με ένα απαλό γήινο άρωμα, και με λίγα λόγια, ταιριάζει σχεδόν παντού! Μην τη φοβηθείτε, θέλει μόνο φαντασία! Καλή επιτυχία!

Υλικά για 4 μερίδες

2 κίτρινες κολοκύθες, κομμένες στα 2

2 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη

Πιπέρι

Κύμινο ή και κουρκουμά

2 κ.γ. πάπρικα

2 κλαδάκια δενδρολίβανο

Ελαιόλαδο

Αλάτι

1 κούπα βρασμένο κινόα (σκέτο ή με μανιτάρια για έξτρα πρωτεΐνες)

¼ κούπα ψιλοκομμένο βασιλικό

Για τη σος

¼ κούπα ταχίνι

Χυμός από 1 πορτοκάλι

½ κ.γ. θυμάρι

Οδηγίες

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220ºC. Αφαιρείτε το εσωτερικό από τις κολοκύθες, τις ραντίζετε με ελαιόλαδο και ρίχνετε αλάτι και πιπέρι. Αν θέλετε ρίχνετε και λίγο κύμινο ή και κουρκουμά.

Κόβετε τις κολοκύθες στη μέση, τις βάζετε σε ένα ταψί ή πάνω σε αντικολλητικό χαρτί και τις ψήνετε στο φούρνο μαζί με το δενδρολίβανο για 20-25 λεπτά ή μέχρι να μπορούν να τρυπηθούν εύκολα με ένα πιρούνι. Τις βγάζετε από το φούρνο και τις αφήνετε στην άκρη.

Μέχρι να ψηθεί ρίχνετε σε ένα μπολ τη βρασμένη κινόα με τα μανιτάρια, το βασιλικό, ενώ σε ένα δεύτερο μπολ ανακατεύετε το ταχίνι, το χυμό πορτοκάλι και το θυμάρι.

Γεμίζετε την κολοκύθα με το κινόα, τα μανιτάρια και το βασιλικό και περιχύνετε με την σος.

Το ταχίνι στης σος είναι το συστατικό που αυτή τη φορά θα κλέψει τη παράσταση. Το ταχίνι, καθώς και προϊόντα με βάση το σουσάμι, έχει ιδιαίτερες ευεργετικές δράσεις σύμφωνα με νέες έρευνες. Οι πιο σημαντικές: ενισχύουν το ανοσοποιητικό (πολύ σημαντικό στις ημέρες μας), βοηθούν στην εξισορρόπηση των επιπέδων γλυκόζης και καταπολεμούν την υπέρταση. Και το πιο σημαντικό: είναι φυσικό προϊόν, χωρίς συντηρητικά ή πρόσθετα και διαθέτει πλήθος βιταμινών.

Δέσποινα Μαρσέλου

Κλινική διαιτολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα

Ηρώων Πολυτεχνείου 67, Πειραιάς, 210 4536144

www.getactive.gr, www.notanordinarymum.gr