Χρήσιμα tips για γιορτές γεμάτες υγεία

xrisima-tips-gia-giortes-gemates-ugeia

ΤΡΙΤΗ, 27 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Πόσες φορές, σε γιορτές προηγούμενων χρόνων, δεν έχετε μετανιώσει την ώρα και τη στιγμή που δε βάλατε «φρένο» στον εαυτό σας, την ώρα του γεύματος; Μερικές απλές συμβουλές για το πώς θα συνδυάσετε απόλαυση και εγκράτεια, για να περάσατε τις γιορτινές μέρες με συναισθήματα ευεξίας κι όχι στο κρεβάτι του πόνου…

Επικεντρωθείτε στη χαρά των γιορτών και όχι στο φαγητό

Κάθε γιορτή μέσα στο χρόνο είναι λίγο – πολύ συνδεδεμένη με συγκεκριμένα εδέσματα και γεύσεις. Μπορεί πραγματικά να μη νοούνται π.χ. Χριστούγεννα δίχως γαλοπούλα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει όλη μέρα να συζητάτε πώς θα την ψήσετε ή στο να την τσιμπολογάτε διαρκώς… Το στόλισμα του σπιτιού και του δέντρου και τα τραγούδια που φτιάχνουν το κέφι είναι πιο ενδιαφέρουσα ενασχόληση.

Επιστροφή στις ρίζες και στα διαφορετικά ωράρια…

Οι γιορτές είναι συνδεδεμένες για πολλούς με τη μετάβαση στον τόπο καταγωγής. Κι αν δεν έχεις την τύχη να έχεις δικό σου σπίτι στο χωριό, συνήθως καταλήγεις φιλοξενούμενος από κοντινούς ή μακρινούς συγγενείς. Επειδή όμως οι συνήθειες σε κάθε τόπο διαφέρουν κατά πολύ, κι επειδή εκείνοι μπορεί να τρώνε πρωινό στις 10.30, βραδινό στις 5 και να «ξεχνάνε» το μεσημεριανό, πάρτε τα μέτρα σας. Μια φρυγανιά πριν σηκωθούν οι οικοδεσπότες σας, γερό πρωινό που να σας κρατήσει, μη το παρακάνετε στο βραδινό στις 5 αλλά έχετε «καβάτζα» κι ένα σνακ για τις 8, για να μην καταρρεύσετε…

Παραδοθείτε μόνο στα πολύ εκλεκτά γλυκά

Αποφύγετε τα κλασικά μαζικής παραγωγής γλυκά του ζαχαροπλαστείου και κρατήστε τις επιπλέον θερμίδες που σίγουρα είναι μέσα στον προγραμματισμό των εορτών για τα αγαπημένα σπιτικά γλυκίσματα. Από το να καταναλώνετε με το κιλό τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα, καλύτερα να «χαλαρώσουν» οι αντιστάσεις σας μπροστά στο αγαπημένο χριστουγεννιάτικο κέικ που φτιάχνετε ειδικά για τις γιορτές, εσείς ή η οικογένειά σας… Μην απέχετε τελείως από τα γλυκά, γιατί θα καταλήξετε να παραφάτε από όλα τα υπόλοιπα!

Κρατηθείτε σε φόρμα

Η συνήθεια να κρατάτε το σώμα σας σε φόρμα και σε κίνηση τις ημέρες των γιορτών, σας προστατεύει από τα «απαραίτητα» περιττά κιλά της γιορτινής αδράνειας. Έρευνες έχουν αποδείξει όχι μόνο το προφανές, πως όποιος δεν «τεμπελιάζει» στις γιορτές, είτε παίρνει λιγότερο είτε δεν παίρνει καθόλου βάρος, αλλά και πως είναι πολύ ευκολότερο ό,τι πάρουν να το χάσουν αργότερα.

Πριν πεινάσετε, μαγειρέψτε!

Πολλές φορές, μέσα τις γιορτές προσπαθούμε να χωρέσουμε πράγματα που δεν έχουμε το χρόνο να κάνουμε όλο τον υπόλοιπο καιρό! Ψώνια, βόλτες, το να δούμε τους δικούς μας ανθρώπους σε τελική ανάλυση, αφήνουν λίγο καιρό για περίπλοκα μαγειρέματα. Φροντίστε λοιπόν να έχετε μαγειρέψει φαγητά που να διατηρούνται στο ψυγείο, ώστε αν χρειαστεί, να τα επιστρατεύσετε σε έκτακτη ανάγκη!

Ήρεμα με τις σάλτσες…

Πολύ πιθανό να μην είναι στη «δικαιοδοσία» σας το τι σερβίρεται στο γιορτινό τραπέζι – ειδικά αν δεν είστε σπίτι σας. Εκείνο που σίγουρα μπορείτε να ελέγξετε είναι η ποσότητα της σάλτσας, με την οποία θα περιχύσετε τη γαλοπούλα, το βοδινό ή τις πατάτες! Εντάξει, μην απαξιώσετε την απόλαυσή αυτή, αλλά δε χρειάζονται 6 κουταλιές. Μία αρκεί.

Υποδεχτείτε το νέο έτος με ένα (και μόνο...) ποτήρι

Ωραία στιγμή η αλλαγή του χρόνου, αλλά αυτό δε σημαίνει πως όλο σας το μέχρι εκείνη τη στιγμή διατροφικό πλάνο πρέπει να πάει στο βρόντο! Θυμηθείτε 89 θερμίδες ανά ποτήρι λευκό κρασί ή σαμπάνιας, 55 ανά σφηνάκι βότκας, 170 το ποτήρι της μπύρας. Αφήστε που οι αναστολές και η κρίση σας μειώνονται, σε βαθμό που να μη μπορείτε να αντισταθείτε στο junk food του πρωτοχρονιάτικου πάρτι, το οποίο αλλιώς θα προσπερνούσατε εύκολα…