Προεμμηνορυσιακές λιγούρες: τρώμε περισσότερο πριν την περίοδο;

peina-ligoures-santouits
ΤΕΤΑΡΤΗ, 23 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016

Έχετε παρατηρήσει κι εσείς ότι πριν την περίοδο θα μπορούσατε να αδειάσετε όλο το ψυγείο αν δεν σας άγχωναν οι θερμίδες;

Δεν είναι ιδέα σας. Πριν την περίοδο, η ακατανίκητη πείνα χτυπάει σε πολλές γυναίκες την πόρτα και σίγουρα δεν πρόκειται για σύμπτωση. Οι ειδικοί λένε, μάλιστα, ότι δεν είναι λίγες οι γυναίκες που 2 εβδομάδες πριν την έναρξη περιόδου, αρχίζουν να αισθάνονται την επιθυμία να φάνε περισσότερο –κάτι που σημαίνει ότι το μισό μήνα, η πρόσληψη φαγητού αυξάνεται για κάποιες.

Αυτό έχει αποδειχτεί και με παλιότερη μελέτη που έχει δημοσιευτεί στο International Journal of Obesity, η οποία έχει δείξει ότι το διάστημα αυτό, η πρόσληψη των θερμιδών αυξάνεται από 90 ως 500. Ένοχος δεν είναι άλλος από τις ορμόνες και μάλιστα σύμφωνα με έρευνες, το στομάχι μιας γυναίκας φαίνεται ότι αδειάζει γρηγορότερα αυτό το διάστημα, σε ποσοστό που φτάνει μέχρι και το 25%.

Αν ψάχνετε ακριβώς ποιον να κατηγορήσετε γι’ αυτή την αυξημένη ανάγκη που έχετε να φάτε και για τις λιγούρες που σας ταλαιπωρούν, «εχθρός» σας είναι πιθανότατα η προγεστερόνη που αυξάνεται αμέσως μετά την ωορρηξία.

Επειδή, όμως, η περίοδος και οι ορμόνες δεν θα σας αφήσουν ήσυχες τόσο εύκολα, πρέπει να πάρετε μέτρα αν δεν θέλετε να πέσετε θύματά τους. Τι να κάνετε;

  • Καταναλώστε τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως φρούτα, λαχανικά, ψωμί ολικής άλεσης, ζυμαρικά ολικής άλεσης κ.ο.κ. Με την κατανάλωση τέτοιων τροφών, η πέψη καθυστερεί και δεν νιώθετε πάλι γρήγορα την ανάγκη να φάτε.
  • Αυξήστε την πρωτεΐνη στη διατροφή σας, προτιμώντας το άπαχο κρέας (π.χ. κοτόπουλο ή γαλοπούλα), γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά, αβγά, ξηρούς καρπούς κ.ο.κ. Με την πρωτεΐνη αυξάνετε την ενέργειά σας και νιώθετε και πάλι χορτάτες για περισσότερη ώρα.