Οι κυριότερες ερωτήσεις για τα συμπληρώματα διατροφής

sumpliromata-diatrofis3
ΤΕΤΑΡΤΗ, 16 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016

Τα ακούμε συχνά, όμως ξέρουμε τι είναι, τι προσφέρουν και σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να αποφεύγονται; Η διαιτολόγος-διατροφολόγος Ιωάννα Αθανασοπούλου μάς λύνει τις απορίες.

Τι είναι τα συμπληρώματα διατροφής;

Πρόκειται για σκευάσματα που μπορεί να περιέχουν συστατικά μακροθρεπτικά (υδατάνθρακες/πρωτεΐνες/λίπη) ή μικροθρεπτικά (βιταμίνες/μέταλλα). Λέγονται συμπληρώματα, μιας και περιέχουν ουσίες που αφορούν στο καθημερινό διαιτολόγιο και στην ημερήσια πρόληψη θρεπτικών συστατικών. Αυτά μπορεί να είναι σε πόσιμη μορφή, σε χάπια ή σε σκόνη.

Τι προσφέρουν;

Όταν ένας άνθρωπος ακολουθεί μία ισορροπημένη διατροφή, βασισμένη στις τελευταίες επιστημονικές συστάσεις και ειδικά όταν λαμβάνει κατάλληλες ποσότητες θερμίδων, βιταμινών και μετάλλων, μπορεί να μην προσφέρουν απολύτως τίποτα, αντιθέτως να ταλαιπωρούν τον οργανισμό, καθώς πρέπει να φιλτράρει τα όσα του δίνουμε, ενώ δε τα χρειάζεται. Βέβαια, όταν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη έλλειψη, την οποία έχει εντοπίσει ο γιατρός, τότε όντως τα συμπληρώματα μπορούν να προσφέρουν, όπως για παράδειγμα ο σίδηρος σε όσους έχουν σιδηροπενία, η πρόσληψη φυλλικού οξέως, όταν μία γυναίκα προσπαθεί να συλλάβει κλπ, όταν πραγματικά υπάρχει ένδειξη ότι κάποιος δε σιτίζεται κατάλληλα ή έχει δυσκολία στην κατάποση, όταν έχει γίνει χειρουργείο παχυσαρκίας, όταν υπάρχει κάποια παθολογία, όταν ο οργανισμός έχει αυξημένες ανάγκες όπως στην  εγκυμοσύνη, όταν κάποιος έχει χάσει πολύ βάρος εξαιτίας κάποιας ασθένειας ή λόγω χειρουργείου κλπ.

Μήπως στην πραγματικότητα μπορούμε να πάρουμε τα απαραίτητα από μια σωστή διατροφή χωρίς να καταφεύγουμε στα συμπληρώματα;

Το σωστό είναι να προσπαθούμε και να κάνουμε μία διατροφή τέτοια που να μας οπλίζει με όλες τις θρεπτικές αξίες. Για παράδειγμα, όταν μέσα στην ημέρα τρώμε 2 φρούτα και 1 μέτριο μπωλ σαλάτας, είμαστε καλυμμένοι από βιταμίνες και μέταλλα. Εκείνο που πολλές φορές δε προσλαμβάνουμε στη σωστή ποσότητα είναι το ασβέστιο, τότε ίσως ο ιατρός συστήσει κάποιο συμπλήρωμα (καθώς και όταν υπάρχει υπόνοια οστεοπόρωσης).

Μπορεί να γίνουν επικίνδυνα για την υγεία;

Επικίνδυνα μπορεί να γίνουν για τις εγκύους οι πολυβιταμίνες και η βιταμίνη Α (μπορεί να προκαλέσει τερατογένεση). Επίσης επικίνδυνες είναι οι υπερδοσολογίες σε βιταμίνες λιποδιαλυτές (Α, D, E, K), που ο οργανισμός δε μπορεί να τις διώξει. Τα παιδιά επίσης έχουν διαφορετικές ανάγκες, οπότε δε μπορούν να παίρνουν τις ποσότητες που θα έπαιρνε ένας ενήλικας.

Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει τοξικότητα όταν υπερβάλλουμε.

Τέλος, ιδιαίτερα σημαντικό είναι να μην επιβαρύνουμε τα νεφρά με πρωτεΐνες, διότι δεν είναι φτιαγμένα για να φιλτράρουν τόση πρωτεΐνη (προτεινόμενο είναι 1 γραμμάριο πρωτεΐνης, ανά κιλό σωματικού βάρους). Ειδικά μάλιστα σε ανθρώπους που έχουν νεφροπάθειες, μπορούν να αποβούν μοιραία.

Ιωάννα Αθανασοπούλου
www.dietplan.gr