Αγαπήστε ξανά τα λαχανικά με 5 ιδιαίτερες επιλογές

laxanida-bruksellon-kale-brussel
ΠΕΜΠΤΗ, 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016

Βαρεθήκατε το μπρόκολο; Φάγατε αρκετό σπανάκι για να γίνετε ο Ποπάι στη θέση του Ποπάι; Η μελιτζάνα είναι από τα λαχανικά που τρώτε αναγκαστικά; Τότε μάλλον χρειάζεστε μεγαλύτερη ποικιλία στο κομμάτι «λαχανικά» και ξέρουμε πώς θα σας βοηθήσουμε.

Τα λαχανικά μας εξασφαλίζουν βιταμίνες, μέταλλα και φυτοθρεπτικά στοιχεία στον οργανισμό και αν «κολλήσουμε» μόνο με 2-3, σύντομα θα τα βαρεθούμε και θα αρχίσουμε να απέχουμε από αυτά. Η ποικιλία είναι το παν, γι’ αυτό ρίξτε μια ματιά στις παρακάτω ξεχωριστές επιλογές, προκειμένου να εμπλουτίσετε τη διατροφή σας, κάποιες από τις οποίες θα πρέπει να ψάξετε λίγο παραπάνω σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα και αγορές με είδη μαναβικής.

Λαχανίδα Βρυξελλών

Οι «γονείς» του, όπως είναι φανερό, είναι τα λαχανάκια Βρυξελών και η λαχανίδα (kale), ενώ αποτελεί ένα λαχανικό άγνωστο για τους περισσότερους, αφού γίνεται τώρα μόδα σε Η.Π.Α. και Βρετανία. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες, έχει τη διπλή συγκέντρωση βιταμινών B6 και C από τα κοινά λαχανάκια και οι τρόποι να καταναλωθεί ποικίλλουν. Μπορεί να σοταριστεί, να ψηθεί, να καταναλωθεί ωμό και να σας χαρίσει όλα τα θρεπτικά στοιχεία των… γονιών του, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Κ που κάνει καλό στα οστά και της βιταμίνης C. Κι αν η μίξη του σας ανησυχεί, να σας ενημερώσουμε ότι δεν πρόκειται για μεταλλαγμένο προϊόν, αλλά για μια φυσική διασταύρωση.

Σέσκουλο

Σίγουρα δεν πρόκειται για καινούργιο λαχανικό, κερδίζει, όμως, ολοένα και περισσότερο έδαφος ανάμεσα στα υπόλοιπα. Το φυλλώδες αυτό λαχανικό είναι μια πολύ καλή πηγή μαγνησίου και καλίου, η οποία βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και στη προστασία των οστών. Κάτι που θα ενδιαφέρει λίγο παραπάνω τις γυναίκες, επίσης, είναι ότι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνη Α και C, προωθώντας την ομορφιά και τη νεότητα, πολεμώντας ταυτόχρονα τη γήρανση έσω κι έξω. Δοκιμάστε να το σοτάρετε με σκόρδο και ελαιόλαδο ή απολαύστε το απλώς ωμό μέσα στη σαλάτα ή το σάντουιτς.

Κουνουπίδι

Εκτός του ότι οι περισσότεροι έχουν μήνες ή χρόνια να το βάλουν στο πιάτο τους, υπάρχουν πολλοί τρόποι να το καταναλώσετε, που ενδεχομένως να μην είχατε σκεφτεί. Αποτελεί, για παράδειγμα, ιδανικό υποκατάστατο για πλούσιες σε υδατάνθρακες τροφές, όπως τον πουρέ πατάτας και την πίτσα. Δοκιμάστε να φτιάξετε πουρέ με κουνουπίδι, πίτσα με κουνουπίδι ή κουνουπίδι γιαχνί και πολλά άλλα πιάτα, μειώνοντας τους υδατάνθρακες (αφού περιέχει μόλις 5 γραμμάρια και 3 γραμμάρια φυτικές ίνες ανά φλιτζάνι). Για να προσθέσετε λίγο χρώμα στα πιάτα σας, δοκιμάστε και το μοβ κουνουπίδι, το οποίο είναι φουλ στο αντιοξειδωτικό ανθοκυανίνη και φτιάξτε έναν… μοβ πουρέ.

Χικάμα

Αυτό το λαχανικό ρίζας από το Μεξικό, έχει λίγες θερμίδες (50 ανά φλιτζάνι), είναι τραγανό, έχει μια ελαφρώς γλυκιά γεύση που θυμίζει στο βάθος καρύδι και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η μεξικάνικη γλυκοπατάτα. Είναι πλούσιο σε κάλιο, το οποίο βοηθά στο φούσκωμα, ενώ ταυτόχρονα η βιταμίνη C του ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου και η ινουλίνη του κάνει καλό στην υγεία του εντέρου. Μπορείτε να αξιοποιήσετε τη γλυκιά πλευρά του, προσθέτοντάς το σε φρουτοσαλάτα ή αλλιώς να το μαγειρέψετε stir-fry με άλλα λαχανικά. Ακόμη, μπορείτε να το κόψετε και να το μαγειρέψετε σαν πατάτα, βάζοντας μια πιο υγιεινή επιλογή στο τραπέζι σας.

Ρέβα

Είναι γνωστή και ως γογγύλι και είναι μια σαρκώδης ρίζα με λευκή φλούδα. Η αλήθεια είναι ότι στην Ελλάδα η ρέβα χρησιμοποιείται πολύ λίγο, με κάποιους να τη χρησιμοποιούν αντί για ραπανάκι κι άλλους να τη βράζουν και να την προσθέτουν στη σαλάτα τους. Η γεύση της είναι γλυκόπικρη και είναι πλούσια σε βιταμίνη C που τονώνει το ανοσοποιητικό κι όσο κι αν δεν εμπνέει εύκολα κάποιον να τη χρησιμοποιήσει, υπάρχουν αρκετοί τρόποι να το κάνει. Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε αντί για πατάτα σε πουρέ ή να την ταιριάξετε με λιπαρά κρέατα, για να φέρετε ισορροπία στη γεύση. Ακόμη, τα φύλλα της έχουν πιπεράτη γεύση και πολλές φορές χρησιμοποιούνται σε σαλάτες, είτε ωμά, είτε βρασμένα.