Οδηγός επιβίωσης για οικογενειακά ταξίδια

taksidi-me-paidia
ΤΕΤΑΡΤΗ, 23 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016

Εν όψει τριημέρου ετοιμαζόμαστε εκδράμουμε ίσως και για πρώτη φορά με το λιλιπούτειο μέλος της οικογένειας και έχουμε πελαγοδρομήσει. Δεν ξέρουμε τι πρέπει να προμηθευτούμε και πώς να οργανώσουμε την επιχείρηση οικογενειακή φυγή. Ψυχραιμία! Ακολουθούμε τις παρακάτω συμβουλές των ειδικών και λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα για ξέγνοιαστα ταξίδια με άνεση και ασφάλεια.

Για παιδιά λίγων εβδομάδων έως δυο ετών

1. Το παν είναι η προσαρμοστικότητα. Τα παιδιά, ειδικά τους πρώτους μήνες της ζωής τους, είναι πολύ ευέλικτα και δεν πτοούνται από τις αλλαγές επομένως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Ενημερώνουμε τον παιδίατρο για τον προορισμό που πρόκειται να επισκεφτούμε και για το μέσο που θα χρησιμοποιήσουμε ώστε να αποκλείσει τυχόν απαγορευτικούς λόγους (υγείας κ.ά.).

2. Αν ταξιδεύουμε με αυτοκίνητο βεβαιωνόμαστε ότι το παιδί είναι “δεμένο” στο καρεκλάκι του και ότι εκείνο έχει ασφαλιστεί καλά στην πίσω θέση. Διαβάζουμε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης ώστε να το τοποθετήσουμε σωστά (με την πλάτη ή το πρόσωπο προς τις μπροστινές θέσεις ανάλογα με το τι προβλέπει η συγκεκριμένη κατασκευάστρια εταιρεία).

3. Οργανώνουμε το φαρμακείο του μωρού με την βοήθεια του φαρμακοποιού και δεν παραλείπουμε να έχουμε μαζί το ατομικό βιβλιάριο υγείας.

4. Κάθε 2-3 ώρες κάνουμε μια μισάωρη στάση για να δώσουμε φαγητό και να αλλάξουμε το μωρό αλλά και για να του επιτρέψουμε να ξεμουδιάσει.

5. Αν ταξιδεύουμε με αεροπλάνο ενημερώνουμε την αεροπορική εταιρεία ότι πρόκειται να πετάξουμε με το μωρό μας. Έτσι στην πορεία του ταξιδιού θα έχουμε τη βοήθεια από τις έμπειρες αεροσυνοδούς. Δεν ξεχνάμε στην προσγείωση και την απογείωση, να δίνουμε στο μωρό γάλα ή νερό ώστε να μην επηρεαστούν τα αυτάκια του από την πίεση.

6. Με όποιον τρόπο και αν ταξιδεύουμε θα χρειαστούμε μια τσάντα με τα απαραίτητα, τις πάνες, τα μπιμπερό, το γάλα και την αλαξιέρα του μωρού. Διατηρούμε καυτό το νερό που θα έχουμε βράσει από το σπίτι, με ένα θερμός.

7. Οι ηλιακές ακτίνες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες οπότε φροντίζουμε ώστε το μωρό να φοράει καπελάκι και ειδική αντιηλιακή κρέμα με υψηλό δείκτη.

8. Δεν παίρνουμε το ρίσκο να επισκεφτούμε κάποιο πολύ μακρινό ή ανοργάνωτο μέρος. Για παράδειγμα ένα μικρό νησάκι χωρίς υποδομές, νοσοκομείο ή παιδίατρο δεν είναι και η καλύτερη ιδέα. Όπου και αν αποφασίσουμε τελικά να καταλύσουμε, βεβαιωνόμαστε ότι είμαστε κοντά στο κέντρο ή ότι έχουμε εύκολη και γρήγορη πρόσβαση σε αυτό. Μια καλή πρόταση για το πρώτο ταξίδι με τον μικρό...απόγονο, είναι ένα οργανωμένο ξενοδοχείο με παροχές φιλικές προς τα παιδιά και τους γονείς τους. Σε κάποια θα βρούμε μέχρι και baby sitter οπότε προτού καταλήξουμε, ζητάμε ενημέρωση από κάποιο ταξιδιωτικό γραφείο. 

Για μεγαλύτερα παιδιά

Ένα από τα δυσκολότερα προβλήματα που προκύπτουν στα ταξίδια με τα παιδιά είναι το ότι βαριούνται εύκολα την διαδρομή. Το αποτέλεσμα; Γκρίνια, φωνές, εκνευρισμός, κλάματα. Με λίγα λόγια όλα τα συστατικά που έχουν την θαυματουργή ικανότητα να καταστρέψουν την εκδρομή προτού καν ξεκινήσει. Μια καλή ιδέα λοιπόν είναι να κρατάμε απασχολημένα τα παιδιά σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού. Προμηθευόμαστε παιχνίδια ή βιβλία και περιοδικά και βάζουμε την αγαπημένη τους μουσική στο αυτοκίνητο. Αν όλα τα προηγούμενα δεν αποδώσουν, τους κεντρίζουμε το ενδιαφέρον με συζητήσεις. Τα ρωτάμε πώς ονειρεύονται τις διακοπές τους, πώς θέλουν να περνούν την ώρα τους όσο θα διαρκέσουν, τους μιλάμε για τα υπέροχα πράγματα που θα κάνουν μόλις φτάσουμε στο προορισμό μας. 

Extra

-Δοκιμάζουμε να τα απασχολήσουμε με δραστηριότητες όπως γρίφους και γλωσσοδέτες που επιπλέον θα τους οξύνουν τις πνευματικές ικανότητες!

-Φροντίζουμε να κάνουμε στάσεις που θα ξεκουράσουν τα παιδιά και να τα παροτρύνουμε να πίνουν αρκετά υγρά (η αφυδάτωση προκαλεί πονοκέφαλο). Τα προστατεύουμε τα από τις ακτίνες του ήλιου χρησιμοποιώντας σκίαστρα για το τζάμι.

-Φροντίζουμε για την ασφάλειά τους! Δεν τα αφήνουμε να κάνουν τρέλες στο πίσω κάθισμα. Τα παιδιά πρέπει να παραμένουν δεμένα με τις ζώνες ασφαλείας σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού.