Πλαστικές επεμβάσεις για άνδρες

plastiki-gia-andres
ΠΕΜΠΤΗ, 24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016

Η καλή, νεανική, προσεγμένη εμφάνιση έχει πάψει προ πολλού να θεωρείται προνόμιο των γυναικών, έτσι όλο και περισσότεροι εκπρόσωποι του ισχυρού φύλου ενδιαφέρονται να βελτιώσουν ατέλειες στο πρόσωπο και το σώμα τους.

Οι δημοφιλέστερες επεμβάσεις για τους άνδρες

Η βλεφαροπλαστική και η ρινοπλαστική είναι οι συχνότερες επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής που τους αφορούν, ενώ ακολουθούν η λιπογλυπτική, η κοιλιοπλαστική, η ρυτιδοπλαστική και βέβαια η μικρομεταμόσχευση μαλλιών.

Ανοδική πορεία όμως ακολουθούν και οι μικροαισθητικές παρεμβάσεις που ζητούν οι άνδρες κυρίως όσον αφορά στην αντιμετώπιση των ρυτίδων (με ενέσεις botox), στην αποτρίχωση και την βελτίωση δερματικών προβλημάτων όπως οι ουλές ακμής, τα αιμαγγειώματα, οι σπίλοι κλπ. Ας δούμε όμως τις θεραπείες αναλυτικά.

Χειρουργική Προσώπου

Βλεφαροπλαστική

Η βλεφαροπλαστική δεν είναι μόνο αισθητική επέμβαση. Στις μεγαλύτερες ηλικίες αποτελεί και λειτουργική, όπως ονομάζεται, επέμβαση, αφού η χαλάρωση του δέρματος στα άνω βλέφαρα -όταν είναι σημαντική- δημιουργεί μια "κουρτίνα" που μειώνει το οπτικό πεδίο κυρίως προς τα πάνω.

Τι πετυχαίνει

Η βλεφαροπλαστική ανανεώνει το βλέμμα, γυρίζει το χρόνο πίσω και δεν είναι τυχαίο ότι θεωρείται από τις πιο διαδεδομένες αντιγηραντικές επεμβάσεις στην ηλικία γύρω από τα πενήντα. Μπορεί λοιπόν να αντιμετωπίσει τη χαλάρωση του πάνω και του κάτω βλεφάρου, αφαιρεί τη συσσώρευση του λίπους στην περιοχή και διορθώνει τις σακούλες που δημιουργούνται κάτω από τα μάτια με αποτέλεσμα να φαίνονται κουρασμένα ή λυπημένα. Σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να συνδυαστεί με την εφαρμογή συγκεκριμένου laser ανάπλασης για το δέρμα των βλεφάρων.

Διάρκεια

Διαρκεί 50 με 60 λεπτά για κάθε πλευρά και συνήθως γίνεται με τοπική αναισθησία χωρίς ανάγκη παραμονής στην κλινική.

Μετά την επέμβαση

Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του σε μία εβδομάδα αλλά σίγουρα χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο για να αισθανθεί άνετα και να κοινωνικοποιηθεί πλήρως ξανά. Όταν επιλεγεί η τεχνική που ταιριάζει στην περίπτωση και η επέμβαση γίνει προσεκτικά, δεν υπάρχουν επιπλοκές.

Ένας πιθανός ερεθισμός των ματιών με δάκρυα ή ξηρότητα ιδιαίτερα στους καπνιστές, σταδιακά υποχωρεί με τη σωστή εφαρμογή των οδηγιών του γιατρού και την κατάλληλη τοπική φαρμακευτική αγωγή. Επίσης, οι ουλές από την επέμβαση είναι ελάχιστα ορατές και σταδιακά εξαφανίζονται τελείως στις εβδομάδες που ακολουθούν.

Τα αποτελέσματα

Το αποτέλεσμα μπορεί να κρατήσει αρκετά χρόνια ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του ατόμου και τις συνήθειες του ως προς το κάπνισμα, το αλκοόλ και το ξενύχτι.

Ρυτιδοπλαστική προσώπου (Face lifting)

Τι πετυχαίνει

Διόρθωση της χαλάρωσης και των ρυτίδων που παρατηρούνται με τα χρόνια στο πρόσωπο και κυρίως στο λαιμό και αποκατάσταση της νεανικής όψης του προσώπου. Αυτό επιτυγχάνεται με την ανόρθωση και σύσφιξη των μυών του προσώπου και του λαιμού και ταυτόχρονα με την αφαίρεση της χαλάρωσης του δέρματος.

Προσοχή!

Οι ιδιαιτερότητες στην ρυτιδοπλαστική σε σχέση με το γυναικείο πληθυσμό αφορούν το γεγονός ότι στους άνδρες υπάρχουν γένια για τα οποία πρέπει να ληφθεί η σωστή μέριμνα ώστε με την ανόρθωση του προσώπου να παραμείνουν στη σωστή θέση σε σχέση με την περιοχή των αυτιών. Επίσης χρειάζεται ιδιαίτερη ικανότητα- πολλές φορές λόγω έλλειψης τριχοφυΐας στην περιοχή των κροτάφων- ώστε οι ουλές που προκύπτουν από την επέμβαση να τοποθετηθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να μην είναι ορατές ιδιαίτερα για τους πρώτους μήνες σχετικά με την επούλωσή τους.

Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται η επέμβαση

Η κατάλληλη ηλικία είναι εκείνη που το πρόσωπο αρχίζει να χαλαρώνει, το δέρμα χάνει την ελαστικότητά του και οι ρυτίδες αρχίζουν να βαθαίνουν, δηλαδή συνήθως μετά τα πενήντα.

Μετά την επέμβαση

Η καλή ποιότητα δέρματος βοηθάει πολύ την μετεγχειρητική πορεία και την ανάρρωση και προσδίδει σημαντικά στο τελικό αποτέλεσμα. Όσο για τις ουλές, σήμερα υπάρχουν τεχνικές ώστε η ανόρθωση του προσώπου να γίνεται με περιορισμό των τομών στην μπροστινή περιοχή του αυτιού και λίγο μέσα στην περιοχή των κροτάφων στο τριχωτό της κεφαλής χωρίς την ανάγκη επέκτασης της τομής προς το πίσω μέρος. Έτσι, οι ουλές δεν είναι ορατές!

Τα αποτελέσματα

Χάρη στις εξελιγμένες τεχνικές, η ανόρθωση των μυών του προσώπου και του λαιμού εσωτερικά οδηγεί σε αποτελέσματα που διαρκούν για πολλά χρόνια ανάλογα βέβαια και με την ποιότητα του δέρματος και τον τρόπο ζωής των ενδιαφερομένων.

Ρινοπλαστική

Τι πετυχαίνει

Βελτίωση της αισθητικής εμφάνισης της μύτης ταυτόχρονα με την διόρθωση λειτουργικών προβλημάτων της αναπνοής. Με την ρινοπλαστική ο γιατρός διορθώνει το σχήμα και το μέγεθος της μύτης, ώστε να υπάρχει αρμονία με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου. Ταυτόχρονα όμως μπορεί να διορθωθούν και τυχόν λειτουργικού τύπου προβλήματα της αναπνοής.

Διάρκεια και αποτελέσματα

Η επέμβαση γίνεται υπό γενική αναισθησία σε οργανωμένη κλινική, διαρκεί μία με μιάμιση ώρα ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος και συνήθως απαιτεί παραμονή για ένα βράδυ. Δέκα μέρες είναι αρκετές προτού ο ασθενής επιστρέψει στην εργασία του. Τα ράμματα είναι εσωτερικά και στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν ουλές από αυτό το χειρουργείο. Το αποτέλεσμα είναι μόνιμο!

Αντρικό σώμα και πλαστική χειρουργική 

Λιπογλυπτική

Η λιπογλυπτική κατέχει την πρώτη θέση και στους άνδρες αφού σμιλεύει το σώμα στο επιθυμητό σχήμα χαρίζοντάς του ταυτόχρονα καλύτερη όψη, αφού η συγκεκριμένη τεχνική βοηθάει σημαντικά και στη σύσφιξη του δέρματος.

Το ανεπιθύμητο λίπος αφαιρείται μόνιμα από μεμονωμένες περιοχές του σώματος που δεν ανταποκρίνονται στην δίαιτα και στην άσκηση. Στους άνδρες αυτές οι περιοχές υπάρχουν κυρίως γύρω από τη μέση -το γνωστό σωσίβιο, στο μέσα μέρος των μηρών και στην περιοχή κάτω από το πιγούνι και το λαιμό (προγούλι). Συνήθως γίνεται με τοπική αναισθησία ή με αισθητική επισκληρίδιο και αν αφορά μικρή έκταση δεν χρειάζεται παραμονή στην κλινική αλλιώς προϋποθέτει παραμονή για ένα βράδυ.

Σε λίγες μέρες μπορεί κανείς να επιστρέψει στην εργασία του και αυτό που είναι απαραίτητο να γνωρίζει είναι ότι χρειάζεται τη βοήθεια ενός ειδικού πιεστικού ενδύματος ή ζώνης μέχρι να ολοκληρωθεί η απορρόφηση των οιδημάτων από την επέμβαση και η σύσφιξη του δέρματος στις υπό θεραπεία περιοχές. Ένα μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι όλη η διαδικασία γίνεται μέσα από μικρές οπές, άρα χωρίς την ανάγκη τομών στο σώμα και πιθανές επιπλοκές περιορίζονται σε μικροασυμμετρίες που κυρίως εξαρτώνται από την τεχνική και την έκταση του προβλήματος.

Γυναικομαστία

Το μεγάλο μέγεθος του ανδρικού μαστού, σε βαθμό που να μοιάζει με το γυναικείο, ονομάζεται γυναικομαστία και είναι πολύ συχνό φαινόμενο σε νεαρούς, αλλά και σε μεγαλύτερους άνδρες. Συνήθως δεν οφείλεται σε παθολογικά αίτια, εκτός από κάποιες σπάνιες περιπτώσεις, όπου αιτία της γυναικομαστίας είναι ορμονικά προβλήματα. Στους έφηβους παρατηρείται στην ηλικία των 12-15 ετών και στην πλειονότητα των περιπτώσεων υποχωρεί 2-3 χρόνια αργότερα. Παρουσιάζεται όμως και σε μεγαλύτερες ηλικίες και συνήθως, η διόγκωση οφείλεται σε τοπική εναπόθεση λίπους. Έτσι, η μόνη θεραπεία είναι η χειρουργική επέμβαση και βασικοί λόγοι για την πραγματοποίησή της είναι κυρίως αισθητικοί και ψυχολογικοί.

Πριν την επέμβαση είναι απαραίτητος ο ορμονικός έλεγχος για να διερευνηθούν όλα τα πιθανά αίτια που οφείλεται αυτό το πρόβλημα. Αν πρόκειται μόνο για συσσώρευση λίπους, η γυναικομαστία αντιμετωπίζεται με λιπογλυπτική. Σε διαφορετική περίπτωση αντιμετωπίζεται χειρουργικά. Στην πρώτη περίπτωση γίνεται τοπική αναισθησία και μέθη και ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του την ίδια ημέρα. Στην δεύτερη περίπτωση (που γίνεται και αφαίρεση τμήματος του μαζικού αδένα) προτιμάται η γενική αναισθησία και η παραμονή στην κλινική για ένα βράδυ. Ο χρόνος του χειρουργείου είναι από 45 λεπτά έως και 1,5 ώρα ανάλογα την έκταση του προβλήματος. Μπορείτε να επιστρέψετε στην εργασία σας μετά από 3 έως 5 ημέρες αλλά απαιτείται να φοράτε για ένα μήνα περίπου ένα ειδικό πιεστικό γιλέκο μέχρι να ολοκληρωθεί το αποτέλεσμα της επέμβασης.

Οι τομές είναι δυσδιάκριτες μιας και καλύπτονται από το τριχωτό στην περιοχή του στέρνου και με την πάροδο του χρόνου τίποτα δεν θα μαρτυρά την επέμβαση. Το αποτέλεσμα είναι μόνιμο.

Κοιλιοπλαστική

Όταν υπάρχει σημαντική χαλάρωση στην περιοχή της κοιλιακής χώρας τότε πιθανώς η αφαίρεση ενός τμήματος του ιστού της περιοχής να είναι αναγκαία για να αποκατασταθεί αισθητικά η κοιλιά σε έναν άνδρα. Η κοιλιοπλαστική επομένως υπόσχεται την απαλλαγή από το περιττό λίπος και το περιττό δέρμα στη συγκεκριμένη περιοχή καθώς και από τις ραβδώσεις που πιθανώς συνυπάρχουν βελτιώνοντας τη γενικότερη εμφάνιση της κοιλιακής χώρας. Η επέμβαση γίνεται σε οργανωμένη κλινική με γενική ή περιοχική αναισθησία ανάλογα το μέγεθος του προβλήματος, διαρκεί δύο με τρεις ώρες ανάλογα την έκταση και συνήθως απαιτείται παραμονή στη κλινική για ένα ή δύο βράδια. Χρειάζονται 2 εβδομάδες προτού ο ασθενής επιστρέψει στις δραστηριότητές του, ενώ πρέπει να αποφεύγει να σηκώνει βάρη για 3 με 4 εβδομάδες. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος.

Κλασική κοιλιοπλαστική: εφαρμόζεται σε περιπτώσεις που έχουμε σημαντική χαλάρωση και εναπόθεση λίπους στην κοιλιά. Ο ιατρός με μία τομή, χαμηλά στην κοιλιά, σε όλη της την έκταση, διορθώνει και τεντώνει το χαλαρό δέρμα, αφαιρώντας ότι περισσεύει, ενώ ταυτόχρονα ενισχύονται οι κοιλιακοί μύες.

Μίνι κοιλιοπλαστική: εφαρμόζεται σε περιορισμένη χαλάρωση του δέρματος, όπου με μικρότερη τομή αφαιρείται το περιττό δέρμα και ενισχύονται οι μύες κάτω από τον αφαλό. Πολλές φορές συνδυάζεται και με λιποαναρρόφηση.

Λιπογλυπτική κοιλιάς: μπορεί να γίνει σε μικρότερα προβλήματα οπότε χρησιμοποιούνται ειδικές λεπτές κάνουλες για τη σμίλευση της περιοχής και την αντιμετώπιση της χαλάρωσης. Με αυτή την τεχνική δεν υπάρχουν εμφανείς τομές και ο ενδιαφερόμενος μετά από λίγες ώρες στην κλινική μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του.

Μικρομεταμόσχευση μαλλιών 

Η απώλεια των μαλλιών απασχολεί όλο και περισσότερο τους άνδρες σήμερα. Η κληρονομικότητα, οι περιβαλλοντικές συνθήκες και το άγχος του σύγχρονου τρόπου ζωής εντείνουν το πρόβλημα. Η μικρομεταμόσχευση μαλλιών αποτελεί την πλέον κατάλληλη και αποτελεσματική μέθοδο αντιμετώπισης του προβλήματος. Χαρακτηριστικό πλεονέκτημα της μεθόδου είναι η μεταφορά τριχών από περιοχές σταθερής τριχοφυΐας στην περιοχή όπου υπάρχει έλλειψη τριχών. Συνήθως απαιτούνται 1-2 επεμβάσεις εάν το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο ενώ σε μέτρια ή μεσαία προβλήματα 1 επέμβαση δίνει άριστα αποτελέσματα. Μετά την πάροδο 10-12 εβδομάδων, τα μαλλιά αναπτύσσονται με ρυθμό 1 cm το μήνα. Η διαδικασία γίνεται με τοπική αναισθησία σε οργανωμένο χώρο και διαρκεί 1,5-3 ώρες ανάλογα την έκταση. Ο ενδιαφερόμενος πρέπει να μείνει σπίτι ένα εικοσιτετράωρο και να χρησιμοποιεί ειδικά σαμπουάν για κάποιο διάστημα. Η μικρομεταμόσχευση μαλλιών προσφέρει μόνιμο αποτέλεσμα, εφόσον η λήψη των μοσχευμάτων γίνει από τη σωστή περιοχή. Οι νέες τρίχες μεγαλώνουν κανονικά και έτσι το αισθητικό αποτέλεσμα είναι απόλυτα φυσικό.