8 ιδέες και συμβουλές για να διαλέξετε το σωστό χρώμα στο σπίτι σας

spiti-xromata-diakosmisi5
ΤΡΙΤΗ, 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016

Η interior designer Στέλλα Ανδρικοπούλου ετοίμασε έναν οδηγό για να βρίσκουμε εύκολα το κατάλληλο χρώμα για τους τοίχους του σπιτιού μας.

Επίπλωση: Τα χρώματα των επίπλων στους χώρους που θέλουμε να βάψουμε είναι σημαντικό στοιχείο που πρέπει να λάβουμε υπόψιν.

Ο γενικός κανόνας είναι ότι αν τα χρώματα της επίπλωσης είναι έντονα, θα πρέπει να είναι πιο ήπια τα χρώματα των τοίχων και αντίστροφα.

Το μέγεθος του χώρου: αν ο χώρος είναι μικρός, θα πρέπει να διαλέξουμε παστέλ και ανοιχτές αποχρώσεις για να "ανοίγει" ο χώρος. Αν πάλι πρόκειται για μεγάλο χώρο, είναι ωραίο να "παίζουμε" με αποχρώσεις και σκούρες.

Η αίσθηση που θέλουμε να δώσουμε στον χώρο: κάθε χρώμα συμβολίζει κάτι διαφορετικό. Έτσι, αν θέλουμε έναν χώρο χαλαρωτικό, τα γήινα χρώματα είναι ό,τι πρέπει. Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον ρομαντικό, οι αποχρώσεις του ροζ σε συνδυασμό με floral θα μας κάνει να νιώσουμε ότι βρισκόμαστε σε κάποιο διαμέρισμα του Παρισιού.

Αν πάλι θέλουμε έναν χώρο με πάθος και ethnic χαρακτήρα, το κόκκινο και οι αποχρώσεις του σε συνδυασμό με βαριά έπιπλα και υφάσματα θα μας κάνουν να νιώσουμε πρωταγωνιστές σε ταινία Bollywood. 

Μην το παρακάνετε! Xρησιμοποιήστε 3 χρώματα από μία παλέτα και παίξτε με τις ίδιες οικογένειες χρωμάτων. Tα πολλά χρώματα θα σας μπερδέψουν. Τα έντονα χρώματα πάντα πάνε στον πιο μικρό τοίχο του χώρου και για τους υπόλοιπους επιλέγουμε πιο ήπια απόχρωση. Στα διακοσμητικά στοιχεία του χώρου, όπως τα μαξιλάρια και οι κουρτίνες στους απέναντι τοίχους, επίσης πρέπει να είναι στις ίδιες αποχρώσεις για να δένουν με το σύνολο αρμονικά. 

Το λευκό σε πολλούς μοιάζει χρώμα χωρίς χαρακτήρα, στην πραγματικότητα όμως συμβολίζει την αγνότητα και την καθαριότητα. Ένα σπίτι με λευκούς τοίχους, σε αφήνει να παίξεις με την φαντασία σου στα έπιπλα και να δημιουργήσει ένα chic αποτέλεσμα.

Το γκρι είναι απο τα χρώματα που αγαπάνε πολλοί τα τελευταία χρόνια και όχι αδίκως. Ανάλογα με την χρωματική οικογένεια στην οποία ανήκει, μπορεί να ζεστάνει ή να ψυχράνει τον χώρο και να δημιουργήσει όποια αίσθηση θέλουμε. Φανταστείτε έναν χώρο με κάποιον τοίχο του βαμμένο έντονο γκρι και τους υπόλοιπους στην ίδια χρωματική κατηγορία αλλά με πιο ήπιους τόνους.  

Βάψετε τα 3/4 ενός λευκού τοίχου με ένα ανοιχτόχρωμο γκρι ή μπεζ

Μη φοβάσαι τις ταπετσαρίες και τις τεχνοτροποίες. Επιλέξτε έναν τοίχο του δωματίου και δώστε χαρακτήρα. Προσοχή βέβαια! Ένας χώρος με ταπετσαρία δεν μπορεί να είναι φορτωμένος με πολλά και έντονα χρώματα. Μπορείτε να διαλέξετε μια μεταλλική τεχνοτροπία σε αποχρώσεις του υπόλοιπου χώρου και να εντυπωσιάσετε.

Κείμενο: Στέλλα Ανδρικοπούλου/Facebook page