Η κακή διατροφή προκαλεί πρόωρα γηρατειά

burger
ΤΕΤΑΡΤΗ, 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016

Τα πολλά... σουβλάκια και το junk food σε συνδυασμό με την έλλειψη άσκησης μπορούν να σας προσθέσουν χρόνια και να φέρουν το γήρας πιο κοντά, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Αν θέλετε να κρατήσετε τη νεότητά σας και να καθυστερήσετε τα σημάδια του γήρατος, το βάρος πέφτει στη διατροφή σας και στην άσκηση. Σύμφωνα με ερευνητές της Mayo Clinic, υπάρχει σύνδεση μεταξύ των παραπάνω και της βιολογικής διαδικασίας της γήρανσης και συγκεκριμένα, η φτωχή σε θρεπτικά συστατικά δίαιτα και η έλλειψη άσκησης φαίνεται πως επιταχύνουν την εκκίνηση των γηρατειών, όπως δημοσιεύτηκε στο Diabetes.

Τα κύτταρα που συνδέονται με τα γηρατειά είναι κύτταρα που οδηγούν σε ασθένειες και παθήσεις που σχετίζονται με την ηλικία και οι ερευνητές της Mayo Clinic βρήκαν ότι ακόμη κι όταν η διατροφή δεν είναι όσο υγιεινή θα έπρεπε, η άσκηση προστατεύει από τις επιδράσεις της, συμπεριλαμβανομένων των ελλείψεων στο μεταβολικό ρυθμό, στη φυσική κατάσταση, στην καρδιά κ.ο.κ.

Το ότι η κακή διατροφή και η έλλειψη άσκησης, βέβαια, μας γερνούν δεν είναι κάτι που δεν γνωρίζαμε, αλλά πλέον αποδεικνύεται λεπτομερώς και σε κυτταρικό επίπεδο.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια με φυσιολογική, υγιεινή και κακή διατροφή, με πολλά κορεσμένα λιπαρά και ζάχαρη. Τα ποντίκια που ακολουθούσαν την κακή διατροφή παρουσίασαν πολλές βλαβερές αλλαγές σε παραμέτρους υγείας, συμπεριλαμβανομένου του βάρους τους, αυξάνοντας τη μυϊκή τους μάζα κατά 300% μέσα σε 4 μήνες. Η λιπώδης μάζα που δημιουργήθηκε, μάλιστα, βρέθηκε γύρω από διάφορα όργανα, σε περιοχές που συνδέονται με ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

Όσο μπορείτε, λοιπόν, βελτιώστε τη διατροφή σας και βάλτε την άσκηση στη ζωή σας, ακόμη κι όταν διατροφικά… παραστρατείτε. Τότε μόνο θα έχετε μια ευκαιρία να «κρύψετε» χρόνια στα επόμενά σας γενέθλια!