Όλες οι συμβουλές για καλύτερο και ασφαλές μαγείρεμα

mageiriki-katsarola-kouzina
ΔΕΥΤΕΡΑ, 11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016

Το μαγείρεμα είναι πολύ σημαντικό στάδιο, γιατί καθορίζει την ασφάλεια των τροφίμων, αφού η θερμική επεξεργασία καταστρέφει τους μικροοργανισμούς. Δείτε πώς να μαγειρέψετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, σύμφωνα με τις συμβουλές του Κλινικού Διαιτολόγου-Διατροφολόγου, Νικόλαου Θυμιανίδη.

Για το καλύτερο και πιο ασφαλές μαγείρεμα, θα πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν μας τα εξής:

Οδηγίες για σωστό μαγείρεμα

  • Σκεπάζουμε τις κατσαρόλες με καθαρά καπάκια
  • Χρησιμοποιούμε πάντα καθαρά σκεύη και εργαλεία
  • Χρησιμοποιούμε καθαρά λάδια
  • Εφαρμόζουμε τη σωστή θερμοκρασία και χρόνο, 75οC ή 70οC για 2 λεπτά και για χοιρινό ή μπιφτέκια 68.3οC για 15 δευτερόλεπτα (στο εσωτερικό του τροφίμου)
  • Σε περίπτωση γεμιστών φαγητών πρέπει να γίνεται επαρκές μαγείρεμα των υλικών γέμισης
  • Ανακατεύουμε το φαγητό τακτικά (π.χ. σούπες, κρέμες, σάλτσες κ.τ.λ)
  • Τα μαγειρεμένα τρόφιμα πρέπει να καταναλώνονται την ίδια ημέρα. Σε αντίθετη περίπτωση θα απορρίπτονται, εκτός αν μπουν μετά το μαγείρεμα σε ψυγείο μέσα σε 2 ώρες το πολύ και αφού πρώτα κρυώσουν

Οι σωστές θερμοκρασίες των φαγητών μετά το ψήσιμο

Τα μαγειρεμένα φαγητά θα πρέπει να τοποθετούνται στη σωστή θερμοκρασία, ανάλογα με το σκοπό που αυτά προορίζονται:

Α. Σε θέρμανση, για ζεστό σερβίρισμα

Β. Σε ψύξη, για βραχεία παραμονή

Γ. Σε κατάψυξη, για μακρά παραμονή

Για την περίπτωση α, τα ζεστά φαγητά, θα πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 60οC.

Για τις περιπτώσεις β και γ, τα φαγητά, θα πρέπει να κρυώσουν γρήγορα και να μην τοποθετούνται ζεστά στο ψυγείο.

Τι θα πρέπει να γνωρίζετε για τους φούρνους μικροκυμάτων

  • Εξασφαλίζουν αποτελεσματική θερμική επεξεργασία
  • Απαιτείται σωστή χρήση σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή
  • Απαιτείται τακτικό και σχολαστικό καθάρισμα
  • Χρησιμοποιούμε συσκευασίες και υλικά τα οποία είναι κατάλληλα για φούρνους μικροκυμάτων (η εκτεταμένη χρήση υψηλών θερμοκρασιών μπορεί να προκαλέσει τη «μετανάστευση» χαρτιού, κολλητικών ουσιών και πολυμερών από συσκευασίες στα τρόφιμα)
  • Μη χρησιμοποιείτε χάρτινα δοχεία (εκτός αν προτείνεται από τον κατασκευαστή)

Νικόλαος Θυμιανίδης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΒSc
Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Πειραιά & Μεγάρων, www.logodiatrofis.gr
Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
nikolaos.thymianidis@gmail.com