Αργός μεταβολισμός; 7 άγνωστοι τρόποι για να τον ενισχύσετε!

ugieini-diatrofi-metabolismos-athlitismos
ΤΕΤΑΡΤΗ, 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς επιστήμονας για να ξέρει ότι ο μεταβολισμός μας επιβραδύνεται με την ηλικία. Επιπλέον, οι ορμονικές διαταραχές, η απώλεια της μυϊκής μάζας και το άγχος επιβραδύνουν τη λειτουργία αυτής της σημαντικής μηχανής που καίει λίπος. Κι αν χρειάζεται να τον ενισχύσετε, αυτοί είναι οι 7 άγνωστοι τρόποι για να το πετύχετε, σύμφωνα με την Κλινική Διαιτολόγο με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα, Δέσποινα Μαρσέλου.

Καταναλώνετε σνακ ενδιάμεσα των γευμάτων

Θα πρέπει να μειώσετε τις θερμίδες για να χάσετε βάρος, αλλά η στέρηση μπορεί στην πραγματικότητα να είναι βλαπτική για το μεταβολισμό σας. Όταν δεν τρώτε αρκετά, το σώμα σας επιβραδύνει το μεταβολισμό σας. Η καλύτερη συμβουλή είναι να τρώτε τόσο ώστε να μην νιώθετε πεινασμένοι. Δοκιμάστε ένα σνακ ενδιάμεσα των μεγάλων γευμάτων, κάτω από 200 θερμίδες, για να ικανοποιήσει την πείνα σας.

Παίρνετε πάντα ένα γερό πρωινό

Το πρωινό είναι ένα μεγάλο εργαλείο στη δίαιτα κι οι διαιτολόγοι επιμένουν στην κατανάλωσή του, επειδή διατηρεί τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα σταθερά κατά τη διάρκεια της ημέρας, αν συνδυαστεί με μια καλά σχεδιασμένη διατροφή. Σύμφωνα με ερευνητές του American Society of Nutrition, το καθημερινό πρωινό που συνδέεται με περισσότερη σωματική δραστηριότητα προκαλεί θερμογένεση και καίει αποτελεσματικά το λίπος.

Αναζητήστε την καφεΐνη

Ο καφές ή το τσάι περιέχουν καφεΐνη, ένα διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ). Όταν διεγείρεται το ΚΝΣ μπορεί να αυξήσει την εγρήγορση και τη σωματική δραστηριότητα, καθώς και να μειώσει την κούραση. Επίσης, ένα φλιτζάνι καφές μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση του μεταβολισμού σας.

Πίνετε νερό

Τα δεδομένα από τα βραχυπρόθεσμα πειράματα δείχνουν ότι το πόσιμο νερό μπορεί να προωθήσει την απώλεια βάρους. Η κατανάλωση νερού έχει τη δύναμη να μειώσει την συνολική πρόσληψη ενέργειας και/ή να τροποποιήσει το μεταβολισμό. Υπάρχουν πολλοί μύθοι ότι το πόσιμο νερό σας βοηθά να χάσετε βάρος αλλά το γεγονός είναι ότι το νερό σας βοηθά να αισθάνεστε πιο πλήρεις και ως εκ τούτου, να τρώτε λιγότερο σε κάθε γεύμα.

Βάλτε στο διαιτολόγιό σας την πρωτεΐνη

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό International Journal of Sports Nutrition, η άσκηση έχει μια ισχυρή επίδραση στην ανάπτυξη των μυών. Το σώμα σας χρειάζεται πρωτεΐνη για να διατηρήσει τη μυϊκή μάζα. Κι όσο περισσότερη μυϊκή μάζα διαθέτετε, τόσο καλύτερα λειτουργεί ο μεταβολισμός σας.

Πάρτε περισσότερη βιταμίνη D

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για τη διατήρηση του μεταβολισμού και του μυϊκού ιστού. Εάν αυξήσετε την πρόσληψη της βιταμίνης, αυτό μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση του μεταβολισμού σας, αλλά και στην τόνωση του ανοσοποιητικού σας.

Κόψτε τα κοκτέιλ

Τα άτομα που καταναλώνουν πάνω από 30% των συνολικών θερμίδων από το αλκοόλ, μειώνουν τις συνιστώμενες ημερήσιες ποσότητες υδατανθράκων, πρωτεϊνών, λίπους, βιταμινών Α, C και Β, και άλλων θρεπτικών συστατικών, όπως το ασβέστιο και ο σίδηρος. Με άλλα λόγια, το αλκοόλ γίνεται το βασικό καύσιμο του σώματός σας, κάτι που επιβραδύνει το μεταβολισμό.

Δέσποινα Μαρσέλου

Κλινική διαιτολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα

Ηρώων Πολυτεχνείου 67, Πειραιάς, 210 4536144

www.getactive.gr, www.notanordinarymum.gr