Το τσουρέκι στο μικροσκόπιο

tsoureki
ΤΕΤΑΡΤΗ, 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021

Άμεσα συνδεδεμένο με το Πάσχα και τη Λαμπρή, το τσουρέκι είναι πεντανόστιμο, έχει αρκετά θετικά και κάποια πράγματα που πρέπει να προσέχουμε. Πριν το απολαύσουμε, ρίχνουμε μια ματιά σε όλα.

Με βασικά υλικά το αλεύρι, τη ζάχαρη και τα αβγά, το τσουρέκι έχει τα καλά του και τα κακά του.

Ξεκινώντας από τα καλά, να πούμε ότι είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης, χάρη στο αβγό και το γάλα που περιέχει στη σύστασή του. Αυτό σημαίνει ότι είναι χορταστικό και μας χαρίζει ενέργεια. Αυτό, όμως, που δεν πρέπει να παραβλέψουμε είναι η περιεκτικότητά του σε βούτυρο, δηλαδή κορεσμένα λιπαρά, η υπερκατανάλωση των οποίων ευθύνεται για την παχυσαρκία, για καρδιακές παθήσεις κ.ο.κ. Πολλά τσουρέκια παρασκευάζονται με μαργαρίνη, πλούσια σε πολυακόρεστα φυτικά έλαια, τα οποία, όμως, με την υδρογόνωση, μετατρέπονται σε τρανς λιπαρά.

Ένα άλλο αρνητικό του τσουρεκιού είναι η ζάχαρη, η οποία αυξάνει και τις θερμίδες του, ανάλογα με την περιεκτικότητά της και σε συνδυασμό με τα λιπαρά. Έχετε υπόψη σας, πάντως, ότι 1 φέτα τσουρέκι μπορεί να φτάσει και τις 180 θερμίδες ή και παραπάνω, γι’ αυτό καταναλώστε το με σύνεση.

Η καλύτερη λύση είναι να το φτιάξετε μόνοι σας, με αγνά υλικά και προσέχοντας τις δοσολογίες, έτσι ώστε να ξέρετε ακριβώς τι καταναλώνετε.