Πόσες κουταλιές ζάχαρης φάγατε σήμερα; Περίπου 46...

poses-koutalies-zaxaris-fagate-simera-peripou-46

ΤΕΤΑΡΤΗ, 18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2010

Στην ερώτηση πόσες κουταλιές ζάχαρης φάγατε σήμερα, η απάντηση θα είναι από 2 έως και 6-αν είστε εξαιρετικά «γλυκατζήδες». Και όμως, εν αγνοία σας μπορεί να μην έχετε φάει 2 κουταλιές αλλά 46…

Στην ερώτηση πόσες κουταλιές ζάχαρης φάγατε σήμερα, η απάντηση θα είναι από 2 έως και 6-αν είστε εξαιρετικά «γλυκατζήδες». Και όμως, εν αγνοία σας μπορεί να μην έχετε φάει 2 κουταλιές αλλά 46…

Μα καλά είναι δυνατόν να έφαγα 46 κουταλιές ζάχαρης σήμερα και μάλιστα χωρίς να το ξέρω, θα αναρωτηθείτε και δικαίως. Πόσο μάλιστα, αν προσέχετε τη διατροφή σας και έχετε περιορίσει αισθητά την κατανάλωση ζάχαρης…

Και όμως μπορεί εσείς να μετράτε με θρησκευτική ευλάβεια κάθε κουταλάκι ζάχαρης που βάζετε στο στόμα σας προκειμένου να μην πάρετε περιττά κιλά, όμως φαίνεται πως αυτά που μετράτε ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα…

Ζάχαρη με το κουταλάκι ή την… κουτάλα;

Έρευνα που πραγματοποίησαν αμερικανοί επιστήμονες αποκάλυψε ότι χωρίς καν να το καταλάβουμε μπορεί μέσα σε μία και μόνο ημέρα να καταναλώσουμε μέχρι και 46 κουταλιές ζάχαρης που είναι επιμελώς κρυμμένες μέσα σε διάφορα τρόφιμα.

Στη μελέτη που διήρκεσε συνολικά 7 ολόκληρα χρόνια, οι ερευνητές μελέτησαν προσεκτικά 6.000 ενήλικες, άνδρες και γυναίκες, όπου και διαπίστωσαν, πως από το καθημερινό τους διαιτολόγιο μπορεί να καταναλώσουν από 3 έως και 46 κουταλιές ζάχαρης!

Παρόλο που το νούμερο 46 ηχεί παράδοξα στα αυτιά μας και ενδεχομένως φαίνεται υπερβολικό, ωστόσο είναι πέρα για πέρα αληθινό και μάλιστα οι επιστήμονες ανέφεραν, πως στη μελέτη τους δεν μέτρησαν καν την ποσότητα ζάχαρης που προσλαμβάνουμε από τα φρούτα και τους φυσικούς χυμούς.

Πως ακριβώς συμβαίνει αυτό;

Οι ειδικοί αναφέρουν πως πρόκειται για ένα καθημερινό φαινόμενο που όχι μόνο συντελείται εν αγνοία μας αλλά δυστυχώς ανεβάζει και το δείκτη της ζυγαριάς μας χωρίς καν να το καταλάβουμε…

Η ζάχαρη βρίσκεται έντεχνα κρυμμένη μέσα σε όλα σχεδόν τα τρόφιμα και εμείς την καταναλώνουμε αφειδώς αγνοώντας και την ίδια την ύπαρξή της…

Οι τεχνολόγοι τροφίμων αναφέρουν, πως τα τελευταία χρόνια έχει προστεθεί σχεδόν σε όλα τα τρόφιμα ποσότητα ζάχαρης πολύ μεγαλύτερη από την επιτρεπόμενη. Αυτό γίνεται κατά κύριο λόγο, για να γίνουν τα προϊόντα πιο ελκυστικά στη γεύση για τον καταναλωτή και να «εθιστεί» στην συχνή κατανάλωσή τους.

Δεν είναι λίγες οι φορές, που μέσα στα τρόφιμα έχουν ανιχνευθεί ποσότητες ζάχαρης τέσσερις φορές μεγαλύτερες του φυσιολογικού. Κάτι τέτοιο, έχει ως αποτέλεσμα τη μεγάλη αύξηση βάρους των καταναλωτών αλλά και τις παράπλευρες συνέπειες, που δεν είναι άλλες από μια σειρά προβλημάτων υγείας που ενδεχομένως προκαλεί η υπερκατανάλωση ζάχαρης, όπως τα καρδιοαγγειακά προβλήματα, η αυξημένη αρτηριακή πίεση κ.α.

Πως μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε;

Τώρα που μάθαμε, πως η ποσότητα της ζάχαρης που καταναλώνουμε καθημερινά μπορεί να μην περιορίζεται σε 2-3 κουταλάκια αλλά να μετριέται σε… δεκάδες κουτάλια, θα πρέπει να είμαστε περισσότερο «υποψιασμένοι» με κάθε τι που βάζουμε καθημερινά στο πιάτο μας.

http://www.gifmania.co.uk/Movies-Cinema-Animated-Gifs/Animated-Elements-Cinema/Movie-Theaters/Old-Cinema-82068.gif

Και καθώς σχεδόν όλα τα τρόφιμα διαθέτουν έντεχνα κρυμμένες ποσότητες ζάχαρης, θα πρέπει να διαβάζουμε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων πριν τα αγοράσουμε αλλά και να συνυπολογίσουμε το θερμιδικό κόστος από κάθε τέτοια επιλογή μας. Σε κάθε περίπτωση πάντως, μπορούμε να περιορίσουμε τις ποσότητες της ζάχαρης που προσλαμβάνουμε εις γνώση μας ώστε κατά κάποιο τρόπο να αντισταθμίσουμε την επιπλέον ποσότητα ζάχαρης που προσλαμβάνουμε.