Ποιες τροφές πρέπει να βγάλετε από το ψυγείο σας για να πετύχει η δίαιτα

psugeio
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 13 ΜΑΙΟΥ 2016

Το καλοκαίρι που πλησιάζει σας έχει κινητοποιήσει για απώλεια βάρους -ή διατήρησή του- αλλά το περιεχόμενο του ψυγείου σας, δεν σας αφήνει να τα καταφέρετε. Ας ρίξουμε μια ματιά στο τι μένει και τι φεύγει, για να αυξήσουμε την πιθανότητα επιτυχίας.

Ένα από τα βασικά σημεία της δίαιτας είναι και το… ψυγείο, καθώς το περιεχόμενό του είναι πάντα ο πειρασμός που μας στέλνει στην κουζίνα για να αρπάξουμε αυτό το τελευταίο κομμάτι γλυκού ή να φτιάξουμε ένα όχι και τόσο υγιεινό σνακ. Αν βλέπετε ότι παρά την προσπάθειά σας, τα αποτελέσματα δεν έρχονται, μήπως οι επιλογές του ψυγείου σας θέλουν ξεσκαρτάρισμα; Δείτε τι να ξεφορτωθείτε, τουλάχιστον μέχρι να πετύχετε το σκοπό σας και με τι να τα αντικαταστήσετε.

Αλλαντικά

Είναι νόστιμα, αλλά συνήθως έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε πρόσθετο αλάτι και νιτρικά άλατα, τα οποία έχουν συνδεθεί με αύξηση της πιθανότητας καρκίνου και ειδικά του στομάχου και του εντέρου. Αντί για αλλαντικά, προτιμήστε φρέσκο στήθος κοτόπουλου και κρέας γαλοπούλας. Αυτές οι επιλογές, όχι μόνο έχουν λιγότερες θερμίδες, αλάτι και κορεσμένα λιπαρά, αλλά είναι και πιο φθηνά. Ψήστε ή βράστε λίγο κοτόπουλο και φυλάξτε το στο ψυγείο για να έχετε σνακ για 1 εβδομάδα, χωρίς νιτρικά και πολύ αλάτι.

Πλήρες αγελαδινό γάλα

Όσο κι αν μοιάζει η ιδανική, πρωινή λύση, το αγελαδινό γάλα έχει περισσότερες θερμίδες από τα υπόλοιπα γάλατα, συν του ότι τα έξτρα λιπαρά ανεβάζουν την κακή LDL χοληστερίνη και ρίχνουν την καλή HDL, βουλώνοντας τις αρτηρίες μακροπρόθεσμα. Αντί για αγελαδινό γάλα, προτιμήστε αμυγδαλόγαλα ή γάλα καρύδας. Το γάλα καρύδας, μάλιστα, είναι μια καλή πρωτεϊνική επιλογή και παρέχει υφή που μοιάζει πολύ στο πλήρες γάλα, αλλά με περισσότερα καλά λιπαρά.

Χυμός φρούτων

Δεν είναι όλοι οι χυμοί φρούτων κακοί για την υγεία και τη σιλουέτα σας. Αυτοί, όμως, που περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη, χρειάζεται να μείνουν εκτός ψυγείου και εκτός κουζίνας. Αντί για οποιουσδήποτε χυμούς φρούτων, προτιμήστε αυτούς που είναι 100% φυσικοί και δεν περιέχουν ζάχαρη ή ακόμα καλύτερα, στύψτε το δικό σας φρέσκο φυσικό χυμό και πιείτε τον αμέσως. Μπορεί οι χυμοί να στερούνται τις φυτικές ίνες που έχει το φρούτο, αλλά παραμένουν πλούσιοι σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες και σίγουρα δεν σας φορτώνουν με τις θερμίδες ενός χυμού εμπορίου που είναι γεμάτος ζάχαρη.

Βούτυρο

Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας κορεσμένων λιπαρών συμβάλλει στην αύξηση του βάρους, γι’ αυτό αν δεν μπορείτε να περιορίσετε την κατανάλωσή του βούτυρου γενικά από τη διατροφή σας, τότε βγάλτε το από το ψυγείο σας. Αντί για βούτυρο, προτιμήστε λίγο αβοκάντο ή γουακαμόλε. Τα αβοκάντο είναι κρεμώδη, που σημαίνει ότι μπορείτε εύκολα να έχετε την κρεμώδη υφή του βούτυρου, ενώ έχουν και καλά λιπαρά και θρεπτικά συστατικά. Απλώστε το σε ψωμί ολικής άλεσης ή κράκερ για ένα γρήγορο σνακ και γλιτώστε από τα κορεσμένα λιπαρά.

Αναψυκτικά διαίτης

Από άποψη θερμίδων, τα αναψυκτικά διαίτης είναι καλύτερη επιλογή από τα κανονικά και το να πίνετε μια στο τόσο ένα με το φαγητό σας, δεν είναι και τόσο κακό. Το να τα καταναλώνετε, όμως, σε καθημερινή βάση με το μεσημεριανό σας, σίγουρα δεν είναι καλό ούτε για τον οργανισμό σας, ούτε για τη δίαιτά σας. Τα τεχνητά γλυκαντικά έχουν συνδεθεί με διάφορα προβλήματα, από απορρύθμιση της όρεξης και αύξηση της λιγούρας, μέχρι αύξηση του κινδύνου για εγκεφαλικό και καρδιακές παθήσεις. Αντί για αναψυκτικά διαίτης, προτιμήστε νερό. Σίγουρα το νερό δεν είναι τόσο απολαυστικό όσο το αναψυκτικό, η ενυδάτωση, όμως, που σας προσφέρει είναι ανεκτίμητης αξίας, δεν σας φορτώνει με θερμίδες, τονώνει το μεταβολισμό, διώχνει την πείνα και αν του προσθέσετε μερικές σταγόνες ή ολόκληρα φρούτα, θα του χαρίσετε έξτρα άρωμα.

Γιαούρτι με γεύση

Τα γιαούρτια με χρώμα και διάφορα συνοδευτικά, χάνουν πλέον την υγιεινή έννοια του γιαουρτιού και μετατρέπονται σε επιδόρπια, πλούσια σε ζάχαρη και θερμίδες, που ανεβάζουν απότομα το σάκχαρο του αίματος και σας κάνουν να πεινάτε ξανά γρήγορα. Αντί των γιαουρτιών με γεύσεις, προτιμήστε το σκέτο γιαούρτι και προσθέστε του εσείς μέλι, βρώμη, κεράσια, ξηρούς καρπούς, σε μικρές ποσότητες, για να μην αυξήσετε πολύ τις θερμίδες του σνακ.

Επεξεργασμένο τυρί

Το συσκευασμένο τυρί σε φέτες που αγοράζουμε από το σούπερ μάρκετ, μπορεί να είναι γεμάτο υψηλές ποσότητες συντηρητικών. Κάποιοι, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι όταν κάτι δεν πιάνει μούχλα, καλύτερα να μην το τρώμε, με το σκεπτικό ότι τα περισσότερα προϊόντα δεν έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής. Αν έχουν, τότε τα συντηρητικά υπάρχουν σε πληθώρα. Αντί για συσκευασμένο τυρί, προτιμήστε λίγο ντόπιο τυρί. Πετάξτε όλα τα «ψεύτικα» τυριά και προτιμήστε λίγο ντόπιο τυρί, με έντονη γεύση, από το οποίο θα ικανοποιηθείτε με λιγότερη ποσότητα και λιγότερες θερμίδες.

Μαγιονέζα

Την έχετε συνηθίσει σε όλα τα σάντουιτς στα ντρέσινγκ κ.λπ., αλλά η μαγιονέζα είναι άλλη μια μορφή λίπους και θερμίδων που μπαίνει στον οργανισμό σας. Αντί για μαγιονέζα, προτιμήστε οποιοδήποτε είδος μουστάρδας. Ακόμη και μια πιο γλυκιά μουστάρδα, το πιθανότερο είναι να έχει λιγότερα λιπαρά από τη μαγιονέζα. Αν δεν μπορείτε να την αποχωριστείτε τελείως, βάλτε μικρή ποσότητα σε λίγο πέστο και χρησιμοποιήστε το μείγμα ως spread, με λιγότερη ποσότητα λιπαρών.