Βάλτε μπρος το μεταβολισμό σας με 6 τροφές

balte-mpros-to-metabolismo-sas-me-6-trofes-trofes

ΠΕΜΠΤΗ, 19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012

Με λίγη άσκηση και τις κατάλληλες τροφές, ο μεταβολισμός σας μπορεί να πάρει… φόρα και να κάνετε περισσότερες καύσεις, καθώς θα βλέπετε το δείκτη της ζυγαριάς σας να κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Ποιες, όμως, είναι αυτές οι τροφές;

Αν το έχετε ακούσει και δεν το πιστεύετε, είναι αλήθεια. Υπάρχουν, πράγματι, τροφές που έχουν υψηλή θερμογενετική επίδραση, πράγμα που σημαίνει ότι «καίμε» περισσότερες θερμίδες όταν τις καταναλώνουμε. Άλλες, πάλι, τροφές, περιέχουν θρεπτικά συστατικά που δίνουν ώθηση στο μεταβολισμό δίνοντας το ίδιο αποτέλεσμα. Όπως και να ‘χει, το ρεζουμέ είναι ότι κάνοντας τις σωστές επιλογές στη διατροφή σας, μπορείτε να δείτε σταδιακά αποτελέσματα στο σώμα και στο βάρος σας, καθώς ο μεταβολισμός σας θα λειτουργεί καλύτερα. Δείτε ποιες είναι οι τροφές που θα σας βοηθήσουν.

Καυτερές πιπεριές: όσο πιο καυτερές, τόσο το καλύτερο

Κι όμως! Η ουσία που δίνει την καυτερή αυτή γεύση στην πιπεριά, η καψαϊκίνη, αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος και κατ’ επέκταση μας βοηθά να «κάψουμε» περισσότερες θερμίδες - εκτός από τη… γλώσσα μας. Βάλτε, λοιπόν, τις πιπεριές στη μαγειρική σας και στη διατροφή σας, είτε ωμές, είτε μαγειρεμένες, είτε αποξηραμένες και γενικά προτιμήστε τα καυτερά αν μπορεί να τα αντέξει το στομάχι σας, προσθέτοντας π.χ. πιπέρι στη σούπα σας ή καυτερή σάλτσα στο κρέας σας.

Ολική άλεση: υγιεινή και διαιτητική

Στα προϊόντα ολικής άλεσης, αυτό που συμβαίνει είναι ότι διατηρούνται όλα τα μέρη του σπόρου κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας. Αυτό, πρακτικά σημαίνει ότι το σώμα μας «καίει» τις διπλάσιες θερμίδες προκειμένου να διασπάσει αυτού του είδους τις τροφές (ειδικά όσες είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως η βρώμη και το καστανό ρύζι) σε σχέση με τις επεξεργασμένες τροφές. Έχοντας αυτά υπόψη, μπορείτε να αντικαταστήσετε το λευκό ψωμί με μαύρο, να βάλετε λίγη βρώμη στο πρωινό σας κ.ο.κ.

Άπαχη πρωτεΐνη: κάψτε θερμίδες… τρώγοντας

Η πρωτεΐνη έχει υψηλή θερμογενετική επίδραση, δηλαδή όταν καταναλώνουμε για παράδειγμα στήθος κοτόπουλου, καίμε περίπου 30% των θερμίδων που περιέχει κατά τη διάρκεια της πέψης. Αν λοιπόν λάβετε 200 θερμίδες από το κοτόπουλο που θα καταναλώσετε, τις 60 θα τις κάψετε καθώς το χωνεύετε.

Γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά: πιο ωφέλιμα απ’ όσο νομίζατε

Το γιαούρτι, το τυρί και το γάλα με χαμηλά λιπαρά, είναι πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνη D, χωρίς να σας φορτώνουν με το πλήθος των λιπαρών που συναντάμε στις κανονικές τους εκδόσεις. Συν του ότι βοηθούν στην υγεία των οστών, αλλά και στη διατήρηση και την ανάπτυξη μυϊκής μάζας – σημαντικής για τη διατήρηση ενός υγιούς μεταβολισμού.

Πράσινο τσάι: σημαντικό και σε θέματα μεταβολισμού

Απ’ ό,τι φαίνεται, το τσάι είναι αυτό που εξηγεί τη λεπτή σιλουέτα των περισσότερων Βρετανών που το καταναλώνουν καθημερινά με… ευλάβεια, αφού σύμφωνα με το American Journal of Clinical Nutrition, πίνοντας 4 φλιτζάνια τσάι την ημέρα, μπορούμε να χάσουμε περισσότερα από 3 κιλά μέσα σε 8 εβδομάδες. Αυτό οφείλεται στην ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία του πράσινου τσαγιού, την επιγαλλοκατεχίνη (EGCG), η οποία σύμφωνα με τους ειδικούς φαίνεται να αυξάνει προσωρινά το ρυθμό του μεταβολισμού. Αν δεν έχετε διάθεση να φτιάχνετε συνεχώς τσάι μέσα στην ημέρα, φτιάξτε μια φορά αρκετή ποσότητα, ώστε να γεμίσετε μια κανάτα και να τη φυλάξετε στο ψυγείο σας, έχοντας στη διάθεσή σας ice tea όλες τις ώρες.

Φακές: θα σας κάνουν… σιδερένιους

Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένες φακές μπορεί να καλύψει το 35% των ημερησίων αναγκών σας σε σίδηρο και το γεγονός ότι περίπου το 20% του πληθυσμού έχει έλλειψη αυτού του μετάλλου, οι φακές αποτελούν μια καλή λύση, για όσους τουλάχιστον δεν κουβαλούν… παιδικά τραύματα με το συγκεκριμένο φαγητό. Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε, είναι ότι όταν λείπει από τον οργανισμό μας ένα θρεπτικό συστατικό, ο μεταβολισμός μας επιβραδύνει καθώς ο οργανισμός μας δεν παίρνει όλα αυτά που χρειάζεται για να δουλέψει όπως πρέπει. Φροντίστε, λοιπόν, αν έχετε έλλειψη σιδήρου να την καλύψετε, βάζοντας περισσότερες φακές στη διατροφή σας.