Υγιή... χτυποκάρδια με 7 τροφές

ygii-xtupokardia-me-7-trofes-trofes

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012

Μπορεί η καρδιά… αγκινάρα να μην αποδίδεται στην κατανάλωση λαχανικών, αλλά η δυνατή καρδιά σίγουρα οφείλεται και σε αυτά. Υπάρχουν, όμως, κι άλλες τροφές που μπορούν να ωφελήσουν τα… χτυποκάρδια σας.

Αν και ο φόβος και ο τρόμος των περισσότερων στο θέμα της υγείας είναι ο καρκίνος, στην πραγματικότητα οι παθήσεις της καρδιάς είναι αυτές που οδηγούν στα περισσότερα θανατηφόρα περιστατικά. Λόγω του ότι η καρδιά είναι το πιο βασικό όργανο του ανθρώπινου σώματος, πρέπει με κάθε τρόπο να την προσέχουμε κι αφού η διατροφή είναι ένας τρόπος να το κάνουμε, γιατί να μην το δοκιμάσουμε;

Δείτε ποιες τροφές μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιακών παθήσεων στο μέλλον, έτσι ώστε η καρδιά σας να χτυπάει με υγεία, μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Ξηροί καρποί: από τα πιο ωφέλιμα σνακ

Καρύδια, αμύγδαλα, φιστίκια μακαντέμια… Να κι ένα σνακ που σας ευχαριστεί και δεν σας κάνει κακό, αφού οι παραπάνω ξηροί καρποί περιέχουν μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, μειώνοντας την LDL χοληστερόλη και συμβάλλοντας κατά της αθηρωμάτωσης των αρτηριών, των αρρυθμιών κ.ο.κ. Η μόνη παγίδα είναι οι θερμίδες τους, γι’ αυτό προσέξτε να μην υπερβαίνετε τη 1 χούφτα την ημέρα.

Σολομός: το ψάρι-σύμμαχος της καρδιάς σας

Ακόμη και όσοι δεν είναι «φίλοι» των ψαριών, γνωρίζουν ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που περιέχουν ευεργετούν τόσο την καρδιά, όσο και την επιδερμίδα, ακόμη και τη διάθεσή μας. Βρίσκονται κυρίως σε λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, οι σαρδέλες και ο τόνος, αλλά και σε φυτικές πηγές όπως ο λιναρόσπορος, τα καρύδια κ.ο.κ. και σας διατηρούν νέους έσω και έξω…

Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο: ελληνική νοστιμιά στο τραπέζι σας

Αγαπημένο όλων των Ελλήνων και λατρεμένο όλων των μεσογειακών λαών κι όχι μόνο, το ελαιόλαδο που έχουμε πλούσιο στη χώρα μας, μπορεί να συμπεριληφθεί στη μαγειρική και τη διατροφή μας, από τις σαλάτες μέχρι τα μαγειρευτά και τα ψητά μας και να μας χαρίσει απλόχερα τα ωφέλιμα μονοακόρεστα λιπαρά του, διατηρώντας τη χοληστερίνη μας σε καλύτερα επίπεδα.

Βρώμη: η βασίλισσα του πρωινού

Σε αναθεώρηση 67 μελετών που έχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν, βρέθηκε ότι τα μοντέλα διατροφής που παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα σε φυτικές ίνες, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της βρώμης, μειώνουν τα επίπεδα της «κακής» LDL χοληστερόλης, απομακρύνοντας έτσι τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή στο μέλλον. Αφήστε λοιπόν στην άκρη τα… γαλλικά πρωινά με κρουασάν και προτιμήστε λίγη βρώμη με γάλα με χαμηλά λιπαρά πριν ξεκινήσετε για τη δουλειά.

Μούρα: θησαυρός υγείας

Τα μούρα, τα βατόμουρα, οι φράουλες, τα κράνα αποτελούν φρούτα που σύμφωνα με αναφορά που δημοσιεύτηκε στο Nutritional Review, μπορούν να μειώσουν τις φλεγμονές του σώματός μας, να αυξήσουν τα επίπεδα της καλής HDL χοληστερόλης και να μειώσουν την αρτηριακή πίεση, αποτελώντας άλλον ένα σύμμαχο για την καρδιά μας – συν του ότι είναι γευστικά και πλούσια σε αντιοξειδωτικά.

Όσπρια: δυνατό όπλο στη διατροφή σας

Αν η φασολάδα και οι φακές δεν σας φαίνονται και πολύ δελεαστικά σαν γεύματα, ίσως τώρα αλλάξετε γνώμη, αφού σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, όσοι κατανάλωναν τα παραπάνω τουλάχιστον 4 φορές την εβδομάδα, μείωσαν κατά 22% την πιθανότητα καρδιακών παθήσεων σε σχέση με όσους τα κατανάλωναν λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα. Εσείς τι θα διαλέξετε;

Μπρόκολο: ο πράσινος φίλος της καρδιάς

Η φήμη του τα τελευταία χρόνια έχει ανέβει στα ύψη, μαζί με αυτή και άλλων πράσινων λαχανικών, όπως του σπανακιού, του μαρουλιού κ.ο.κ. και δεν είναι λίγοι αυτοί που το πρόσθεσαν στη διατροφή τους, αρχικά με… βαριά καρδιά και πλέον το καταναλώνουν με ευχαρίστηση. Οι αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητές του ευεργετούν τον οργανισμό, ενώ ένα νέο είδος μπρόκολου που περιέχει αυξημένες ποσότητες της θρεπτικής ουσίας γλυκοραφανίνης συνδέεται με την προστασία της καρδιάς, σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες.