Η δίαιτα φτιάχνει τη διάθεση; Κι όμως!

salata-xara-gunaika-troei
ΠΕΜΠΤΗ, 19 ΜΑΙΟΥ 2016

Αν μέχρι τώρα είχατε στο μυαλό σας τη δίαιτα ως μια μακρά κι επίπονη διαδικασία, νέα έρευνα έρχεται να σας αλλάξει τα δεδομένα.

Τι μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο, να φτιάξει τη διάθεσή σας και να κάνει καλό στη σεξουαλική ζωή; Σίγουρα ποτέ δεν θα πιστεύατε ότι η απάντηση σε αυτό είναι η δίαιτα, αλλά νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο journal JAMA Internal Medicine έδειξε ακριβώς αυτό.

Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, η μείωση θερμίδων κατά 25% σε άτομα με φυσιολογικό βάρος ή λίγο παραπάνω του φυσιολογικού –αλλά όχι παχύσαρκα- οδήγησε σε καλύτερη ποιότητα ζωής και, φυσικά, σε απώλεια βάρους.

Με τη μελέτη αυτή, οι ερευνητές θέλησαν να διαπιστώσουν αν η δίαιτα αξίζει όντως όλο το κακό «περιτύλιγμα» που την περιβάλλει και τη θέλει να προκαλεί γκρίνια και κακή διάθεση σε όσους την εφαρμόζουν. Μελέτησαν, λοιπόν, 220 άτομα, με Δείκτη Μάζας Σώματος από 22 (που θεωρείται φυσιολογικό) μέχρι 28 (που θεωρείται υπέρβαρο), χωρίζοντάς τα σε 2 ομάδες: μείωσης θερμίδων και ελέγχου. Στην ομάδα μείωσης θερμίδων, οι συμμετέχοντες έλαβαν υγιή καθοδήγηση, με έλεγχο των μερίδων και τροφές πλήρεις και θρεπτικές, ενώ η άλλη ομάδα δεν είχε καμία καθοδήγηση.

Κατά τη διάρκεια των 2 ετών της μελέτης, οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν ερωτηματολόγια σχετικά με τη διάθεσή τους, την ποιότητα της ζωής τους, τη σεξουαλική τους ζωή και τον ύπνο τους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ομάδα μείωσης θερμίδων παρουσίαζε λιγότερη ένταση, βελτιωμένη διάθεση και καλύτερη συνολική υγεία, ενώ η απώλεια βάρους έφτασε τα 7,5 κιλά κατά μέσο όρο, σε αντίθεση με την άλλη ομάδα, που δεν παρουσίασε μείωση βάρους.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι η δίαιτα μπορεί να είναι άκρως ευεργετική, όχι μόνο για τη σιλουέτα, αλλά και για τη γενικότερη υγεία μας, αρκεί να γίνεται με σωστή καθοδήγηση από κάποιον ειδικό. Προτού, λοιπόν, ξεκινήσετε, συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό που θα προσαρμόσει τη δίαιτά σας στις δικές σας ανάγκες και θα την κάνει ευχάριστη και εύκολη για εσάς κι όχι... καταναγκαστικό έργο.