Διατροφικοί μύθοι που σας στερούν την απόλαυση

zumarika
ΤΕΤΑΡΤΗ, 18 ΜΑΙΟΥ 2016

O Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Μανώλης Μανωλαράκης, βάζει τα πράγματα στη θέση τους και μας απελευθερώνει από μερικούς διατροφικούς μύθους που μας καταπιέζουν άδικα.

Για πολλούς η λέξη δίαιτα είναι συνυφασμένη με το απαγορευμένο και τη στέρηση. Φαντάζει για πολλούς διαιτώμενους σαν ένα πελώριο «ΟΧΙ» που δεν τους επιτρέπει κατά την διάρκειά της να γευτούν αγαπημένες τροφές και να απολαύσουν φαγητά και γεύσεις που συχνά βρίσκονται στο τραπέζι. Ιδού μερικοί μύθοι που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και που μάλλον μας στερούν την ουσία και δεν βοηθούν στη δίαιτά μας.

Τα μακαρόνια παχαίνουν

Επική φράση των οπαδών της διατροφής με βάση την πρωτεΐνη (Atkins κ.λπ). Η διατροφική παράδοση, όμως, και κουλτούρα πολλών λαών της Μεσογείου (και όχι μόνο) τους ακυρώνει, γιατί αν ίσχυε το επιχείρημά τους, τότε η παχυσαρκία θα είχε πάρει ενδημικές διαστάσεις από τα αρχαία χρόνια, αφού από τότε βρίσκουμε συνταγές ζυμαρικών! Αντίθετα, τα ζυμαρικά, όταν καταναλωθούν με μέτρο, μπορούν να αποτελέσουν μία φτηνή και άριστη πηγή θρεπτικών συστατικών (λόγω των πολυάριθμων συνδυασμών τους με άλλες τροφές). Ακόμη, τα ζυμαρικά ολικής άλεσης μπορούν να αποτελέσουν και ένα χρήσιμο εργαλείο στην προσπάθεια για απώλεια βάρους μίας και βοηθούν, μαζί με την κορύφωση της απόλαυσης, να νιώσει κάποιος πιο γρήγορα γεμάτος και χορτάτος.

Το ψωμί παχαίνει

Λατρεμένος μύθος από πολλούς guru της επιστήμης της διατροφής, που βλέπουν στο ψωμί το θεμέλιο λίθο της παχυσαρκίας. Κι όμως, το ψωμί ολικής άλεσης (στις διάφορες μορφές του) αποτέλεσε τη βάση της διατροφής για όλους σχεδόν τους ανθρώπους του πλανήτη. Το πρόβλημα, όμως, δεν βρίσκεται στη τροφή, αλλά στην ποσότητα που καταναλώνει συνολικά κάποιος, δηλαδή στο πόσες θερμίδες συνολικά προσλαμβάνει μέσα από την καθημερινή του διατροφή. Είναι εύκολο, λοιπόν, να μειώσεις τη συνολική ποσότητα τροφής αποκλείοντας ομάδες τροφίμων. Αυτό, όμως, σημαίνει και αποκλεισμό κρίσιμων θρεπτικών συστατικών, όπως οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αλλά και η ωφέλιμη για την υγεία και καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος φυτική ίνα.

Το λάδι παχαίνει

Μια ακόμα διαδεδομένη παρανόηση. Αν και το λάδι που χρησιμοποιούμε στη καθημερινή μας διατροφή τις έχει τις θερμίδες του (9 ανά γραμμάριο), κανείς δεν τολμά να αμφισβητήσει την θρεπτική του αξία και τη σημαντική του συνεισφορά στη διατροφή, ειδικά των λαών της λεκάνης της Μεσογείου. Κι εδώ, η κατάχρηση και η υπερκατανάλωσή του κατά τους νεότερους χρόνους προσέθεσε στην αυξημένη συνολική θερμιδική πρόσληψη, όχι όμως τόσο πολύ όσο η αύξηση του ζωικού λίπους στην καθημερινή διατροφή.

Τα φρούτα παχαίνουν

Πιθανότατα η πιο ανόητη απαγόρευση. Τα φρούτα αποτελούν ένα θησαυρό θρεπτικών συστατικών με πολλαπλές ωφέλιμες δράσεις στο σώμα μας. Είναι, όμως, και σημαντικότατη πηγή φυτικής ίνας, αλλά και σύνθετων υδατανθράκων. Και αυτή η άστοχη τους ταύτιση με τον άλλο μισητό υδατάνθρακα, τη ζάχαρη, τα καταδίκασαν να κουβαλούν άδικα το στίγμα της παχυντικής τροφής.

Μανώλης Μανωλαράκης, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

www.diatrofi.gr