Οκτώ υγιεινά σνακ για το γραφείο

snack
ΔΕΥΤΕΡΑ, 30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012

Οι τουλάχιστον 8 ώρες που βρίσκεστε στο χώρο εργασίας σας δεν γίνεται να περάσουν χωρίς να φάτε, αλλά από την άλλη δεν μπορείτε να κουβαλάτε ολόκληρα γεύματα στο γραφείο. Υπάρχουν, όμως, απλά σνακ που είναι και υγιεινά και χορταστικά.

Όλοι οι εργαζόμενοι γνωρίζουν καλά ότι αν βρίσκονται στη δουλειά για 8 (στην καλύτερη περίπτωση) ώρες την ημέρα, αντιμετωπίζουν μια δυσκολία στο να φάνε σωστά και υγιεινά. Τη μία μέρα μπορεί να παρασυρθούν από το συνάδελφο που θα παραγγείλει απ’ έξω, την άλλη να φάνε τυρόπιτα από το κυλικείο, την ημέρα που θα έχει πολλή δουλειά ενδεχομένως να μην φάνε καθόλου και κάπως έτσι κυλάει μια άστατη διατροφικά εβδομάδα.

Ο μεταβολισμός μας, όμως, σύμφωνα με έρευνες, χρειάζεται τροφή κάθε 3-4 ώρες ούτως ώστε να δουλεύει σωστά κι εμείς να διατηρούμε την ενέργειά μας και όταν βρισκόμαστε στη δουλειά, μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά δεν είναι ακατόρθωτο να τρώμε συστηματικά και υγιεινά. Απλώς χρειάζεται πλάνο και προετοιμασία από το σπίτι, έτσι ώστε και να μην ξοδεύετε χρήματα καθημερινά σε φαγητό αμφιβόλου ποιότητας και να τρώτε τακτικά.

Δείτε τι είδους σνακ μπορείτε να ετοιμάσετε από την προηγούμενη μέρα και να τα πάρετε μαζί σας στο γραφείο, έτσι ώστε να είστε χορτάτοι, χωρίς κόστος ούτε στην τσέπη, ούτε στη σιλουέτα, ούτε στην υγεία σας.

Ωμά λαχανικά: μια χορταστική και θρεπτική επιλογή

Αφήστε τις σαλάτες του εμπορίου με τις σος, που περιέχουν εκατοντάδες έξτρα θερμίδες και λιπαρά και προτιμήστε να φέρετε από το σπίτι σας τα δικά σας λαχανικά, όπως καρότο, ντοματίνια, σέλινο κ.λπ. και να τα καταναλώσετε ωμά. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε νερό και φυτικές ίνες είναι πολύ χορταστικά, ενώ αν θέλετε, μπορείτε να τα συνδυάσετε με λίγο χούμους.

Κράκερ ολικής άλεσης και ταχίνι: δυνατός συνδυασμός

Πείτε «όχι» στη χοιρινή που προσπαθεί να σας πείσει να παραγγείλετε ο συνάδελφός σας και προτιμήστε να καταπραΰνετε την πείνα σας με μερικά κράκερ ολικής άλεσης, συνοδευόμενα από μια κουταλιά της σούπας ταχίνι. Το ταχίνι περιέχει πρωτεΐνη, βιταμίνες, αμινοξέα και υδατάνθρακες που θα σας τονώσουν, ενώ τα κράκερ είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και όλο μαζί το σνακ, ως συνδυασμός υδατανθράκων και πρωτεΐνης σας βοηθά να κρατήσετε σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας και να αισθάνεστε χορτάτοι για περισσότερη ώρα.

Αμύγδαλα: ένας θρεπτικός ξηρός καρπός

Αν μέχρι τώρα στο συρτάρι του γραφείου σας είχατε κρυμμένα πατατάκια για τις ώρες που θέλατε να τσιμπολογήσετε κάτι τραγανιστό, πετάξτε τα και τοποθετήστε στη θέση τους λίγα αμύγδαλα. Έχουν επίσης τραγανιστή υφή, είναι πλούσια σε καλά λιπαρά, ευεργετώντας την καρδιά και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, ενώ είναι πλούσια σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες. Έχετε βέβαια υπόψη σας ότι δεν είναι αθώα από θερμίδες, μιας και περίπου τα 20-25 αμύγδαλα αποδίδουν 170 θερμίδες, γι’ αυτό φροντίστε να μην ξεπερνάτε αυτό τον αριθμό αμυγδάλων τη φορά.

Ποπ κορν: κατάλληλα και για το γραφείο

Μπορεί να τα έχετε συνηθίσει σαν σνακ μόνο στον κινηματογράφο, η αλήθεια είναι, όμως, ότι τα ποπ κορν μπορούν να σας ικανοποιήσουν και στο γραφείο. Προτιμήστε να τα φτιάξετε χωρίς βούτυρο, αλλά με λάδι, και αντί να προσθέσετε υπερβολικό αλάτι όπως κάνετε συνήθως, συνδυάστε τα με λίγο τυρί παρμεζάνα, που έχει πλούσια γεύση. Ο συνδυασμός πρωτεΐνης και φυτικών ινών θα τονώσουν την ενέργεια και τη διάθεσή σας, συν του ότι θα χορτάσετε με λιγότερες από 200 θερμίδες.

Βρώμη: συνδυάστε τη σωστά και απολαύστε τη

Κάτι γρήγορο, χορταστικό και απολαυστικό όσο βρίσκεστε στη δουλειά, μπορεί να αποτελέσει και η βρασμένη βρώμη, αναμειγμένη με λίγο μήλο, κανέλα και κοπανισμένα καρύδια. Αν η βρασμένη βρώμη σας δυσκολεύει, απλώς προσθέστε ελάχιστο γάλα και φάτε ξεχωριστά λίγο μήλο ή λίγες σταφίδες ή καρύδια. Προσέξτε μην ξεπεράσετε τις 2 κουταλιές της σούπας βρώμη και φροντίστε το μήλο σας να είναι μικρό. Θα γεμίσετε με ενέργεια, ενώ θα κάνετε καλό και στα επίπεδα της χοληστερόλης σας.

Φρούτα: σίγουρη και απλή λύση

Ένα μήλο, μια μπανάνα, ένα αχλάδι ή οποιοδήποτε άλλο φρούτο μπορείτε να μεταφέρετε εύκολα στη δουλειά, είναι μια από τις πιο απλές και ίσως τις πιο υγιεινές λύσεις για σνακ του γραφείου. Ειδικά αν καθημερινά προτιμάτε διαφορετικά φρούτα, σύμφωνα πάντα με την εποχή, θα λαμβάνετε πλήθος βιταμινών και φυτικών ινών, συν του ότι θα έχετε εναλλαγές στη γεύση. Ένας μέσος όρος θερμίδων ανά φρούτο είναι περίπου 70, οπότε μπορείτε να το συνδυάσετε και με 1 ποτήρι γάλα το οποίο θα σας δώσει 90 θερμίδες, έτσι ώστε να λάβετε και πρωτεΐνη, αλλά και ασβέστιο και βιταμίνη D. Το σνακ αυτό και πάλι, λόγω του ότι συνδυάζει πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, θα σας κρατήσει χορτάτους, χωρίς να ζηλεύετε τα χάμπουργκερ που μασουλάνε στα διπλανά γραφεία.

Χούμους: μια σαλάτα διαφορετική από τις άλλες

Το χούμους είναι μια σαλάτα με κρεμώδη υφή που είναι διαδεδομένη στην Ανατολή, συνοδεύει συνήθως τις αραβικές πίτες, το ψωμί και φτιάχνεται με ρεβίθια, αποτελώντας έτσι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών. Λόγω των φυτικών ινών, το χούμους βοηθά στη ρύθμιση της χοληστερόλης, ενώ 3 κουταλιές της σούπας χούμους περιέχουν περίπου 80-100 θερμίδες ανάλογα με τα συστατικά. Δοκιμάστε να φτιάξετε μόνοι σας με ρεβίθια, ταχίνι, χυμό λεμονιού, λίγο σκόρδο, ελαιόλαδο, μαϊντανό, και πιπέρι και συνδυάστε το με 1 φέτα ψωμιού ολικής άλεσης.

Μπάρες δημητριακών και ξηρών καρπών: ώρα για γλυκό

Καλά τα αλμυρά, αλλά πολλές φορές αναζητάμε κάτι γλυκό στο γραφείο και η μόνη μας επιλογή είναι τα πνιγμένα σε κορεσμένα λίπη γλυκά του κυλικείου… Υπάρχουν, όμως, στο εμπόριο υγιεινές μπάρες δημητριακών και ξηρών καρπών με διάφορες γεύσεις, που δεν έχουν ζάχαρη. Προτιμήστε τις φυσικές που αποτελούν καλές πηγές φυτικών ινών, δεν έχουν πρόσθετα σάκχαρα και παρασκευάζονται από φυσικά συστατικά όπως αμύγδαλα, κάσιους κ.λπ. Φροντίστε να έχετε πάντα στην τσάντα σας ή στο συρτάρι σας μια τέτοια μπάρα για ώρα ανάγκης, έτσι ώστε να γλυκαθείτε με λίγες θερμίδες, αλλά πολλές φυτικές ίνες και βιταμίνες.