5 υπερτροφές με… δυσάρεστες συνέπειες στον οργανισμό

sparaggia
ΠΕΜΠΤΗ, 02 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016

Κανείς δεν είναι τέλειος, ούτε καν οι υπερτροφές, που είναι πλούσιες σε βιταμίνες και οφέλη. Ακόμη κι αυτές, μπορεί να έχουν κάποιες επιδράσεις στον οργανισμό μας, όχι βλαβερές, αλλά σίγουρα ούτε ευχάριστες. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τις διαγράψετε, αφού τα οφέλη τους παραμένουν.

Σπαράγγια – δύσοσμα ούρα
Τα σπαράγγια περιέχουν ενώσεις θείου που αφήνουν στα ούρα μια κάπως… ασυνήθιστη μυρωδιά. Δεν συμβαίνει σε όλους, αλλά είναι σχετικά συχνό φαινόμενο και συμβαίνει γρήγορα, οπότε αν μετά την κατανάλωση σπαραγγιών, ουρήσετε και δεν μυρίσετε κάτι περίεργο, τότε μάλλον είστε από τους τυχερούς. Πέραν, όμως, αυτής της οσμής, τα σπαράγγια κάνουν καλό στον οργανισμό: έχουν λίγες θερμίδες, πολλές φυτικές ίνες, σίδηρο, φυλλικό οξύ και βιταμίνες Α και C. Ακόμη, είναι πιθανό κάποια συστατικά των σπαραγγιών να βοηθούν στη διάσπαση των υποπροϊόντων που προκύπτουν από την πολλή κατανάλωση αλκοόλ –αρκεί να τα φάτε πριν βγείτε για ποτό.

Σπανάκι και kale – πράσινα κόπρανα
Το σπανάκι και το kale είναι 2 δημοφιλείς υπερτροφές, καθώς είναι πλούσιες σε βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και φυτοχημικά που έχουν οφέλη για την υγεία μας. Αν τα καταναλώνετε συχνά, ίσως έχετε παρατηρήσει τα κόπρανα να πρασινίζουν, ειδικά αν δεν τα έχετε χωνέψει σωστά. Την πρώτη φορά το θέαμα είναι τρομαχτικό, αλλά συνήθως αυτό το χρώμα στα κόπρανα σπάνια συνδέεται με κάποια ασθένεια. Τα υπόλοια χρώματα είναι αυτά που πρέπει να σας ανησυχήσουν.

Παντζάρι – κόκκινα ούρα
Συνεχίζοντας στην ίδια… θεματολογία, θα έχετε ενδεχομένως παρατηρήσει ότι μετά την κατανάλωση παντζαριών, τα ούρα παίρνουν μια κοκκινωπή απόχρωση, αργότερα μέσα στην ημέρα ή την επόμενη. Λόγω του ότι πολλοί νομίζουν ότι πρόκειται για αίμα στα ούρα, κάτι το οποίο θα μπορούσε να είναι ανησυχητικό, καλό είναι να το γνωρίζετε. Το χρώμα αυτό στα ούρα, πέραν του ότι είναι τρομακτικό, είναι αθώο και σίγουρα δεν αποτελεί λόγο να σταματήσετε να τρώτε παντζάρια, αφού είναι χαμηλά σε θερμίδες, πλούσια σε βιταμίνες και φυτικές ίνες και κάποιες από τις χρωστικές τους έχουν και οφέλη.

Σκόρδο – δυσοσμία σώματος
Το σκόρδο «τρυπώνει» σε όλες τις λίστες με τις υπερτροφές κι όχι άδικα, αφού βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης, στον έλεγχο της υψηλής πίεσης και, για πολλούς, συμβάλλει στη μείωση της πιθανότητας διάφορων μορφών καρκίνου. Το κακό είναι πως άμα τρώτε πολύ σκόρδο ή παίρνετε συμπληρώματα αυτού, το σώμα σας θα αρχίσει να παράγει μια κάπως δυσάρεστη οσμή, καθώς αντιδρά στην αλισίνη, ένα ενεργό συστατικό που βρίσκεται στο σκόρδο. Για να μην αναφερθούμε στη δυσάρεστη αναπνοή…

Καρότα – περίεργο χρώμα δέρματος
Τα καρότα είναι πλούσια σε καροτίνη, στην οποία οφείλεται και το πορτοκαλί χρώμα τους. Η καροτίνη σχετίζεται με τη βιταμίνη Α, που κάνει καλό στην όραση μεταξύ άλλων, αλλά έχει βρεθεί πως η μεγάλη κατανάλωση καρότου, μπορεί να αφήσει μια περίεργη απόχρωση στο δέρμα σας, η οποία είναι κυρίως αισθητή στις πατούσες και τις παλάμες. Τα χάπια για μαύρισμα χωρίς ήλιο, άλλωστε, περιέχουν υψηλές δόσεις βήτα-καροτίνης, αλλά δυστυχώς, δεν αποκτάει κανείς έτσι φυσικό μαύρισμα, αλλά ένα χρώμα που «πορτοκαλίζει». Επισήμως, η κατάσταση αυτή ονομάζεται καροταναιμία και είναι πολύ κοινή στα παιδιά, αλλά είναι ακίνδυνη.

*Bonus
Τα όσπρια και τα σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το κουνουπίδι, είναι ωφέλιμα, αλλά η υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες μπορεί να οδηγήσει σε ένα όχι και τόσο γοητευτικό… φούσκωμα.