Πώς επιδρά το διαζύγιο στη διατροφή;

gunaika-salata

Οι γυναίκες συνεχίζουν την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μετά το τέλος ενός γάμου

ΤΡΙΤΗ, 07 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016

Το τέλος ενός γάμου δεν έχει επιπτώσεις μόνο στην ψυχολογία, αλλά και στη διατροφή –ειδικά για τους άντρες.

Το διαζύγιο μπορεί να οδηγήσει σε κακή διατροφή τους άντρες, τόσο ώστε να έχει κλινική σημασία, ενώ η διατροφή των γυναικών δεν αλλάζει σημαντικά, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Social Science & Medicine.

Προηγούμενες μελέτες έχουν ασχοληθεί με το πώς ένας γάμος επηρεάζει τη διατροφή του ζευγαριού, αλλά όταν έρχονται αλλαγές στη σχέση, οι επιδράσεις δεν είναι και τόσο γνωστές, όσον αφορά το πώς τρέφεται το ζευγάρι. Γι’ αυτό και η έρευνα ασχολήθηκε με γάμους που έληξαν, είτε λόγω διαζυγίου, είτε λόγω χωρισμού, είτε λόγω θανάτου.

Οι ερευνητές έκαναν αποτίμηση της διατροφής των συμμετεχόντων, με βάση την ποσότητα φρούτων και λαχανικών που κατανάλωναν, καθώς η μειωμένη κατανάλωσή τους συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο καρδειαγγειακών παθήσεων, καρκίνου κ.ο.κ.

Στην έρευνα συμμετείχαν 11.577 άτομα, ηλικίας από 40 έως 80, οι οποίοι περνούσαν από εξετάσεις εκτίμησης της υγείας τους από το 1993 μέχρι το 1997 και ξανά το 1998 μέχρι το 2002. Στο μεταξύ, οι συμμετέχοντες εκτιμούσαν και στις 2 χρονικές περιόδους, πόσο κατανάλωναν από 11 φρούτα και 26 λαχανικά.

Το ανδρικό φύλο μάλλον προτιμά πιο εύκολες λύσεις έπειτα από ένα διαζύγιο

Στον πρώτο έλεγχο, 89% των αντρών και 78% των γυναικών ήταν παντρεμένοι, αλλά σε διάστημα 3,6 χρόνων, το 2,4% των αντρών και το 4,5% των γυναικών χώρισε ή χήρεψε.

Συγκρίνοντας τους παντρεμένους άντρες με τους –πλέον- μόνους, η έρευνα έδειξε ότι οι μόνοι κατανάλωναν 25% λιγότερα φρούτα και λαχανικά καθημερινά και η διατροφή της έχασε την ποικιλία τους. Με τις γυναίκες, όμως, δεν συνέβη το ίδιο, αφού οι διαφορές που καταγράφηκαν δεν ήταν σημαντικές.

Η κατανάλωση αλκοόλ δεν άλλαξε ιδιαίτερα στην περίπτωση των αντρών, ενώ στις γυναίκες, ο χωρισμός και το διαζύγιο οδήγησε σε μικρή, αλλά σημαντική μείωση στο αλκοόλ, ίση με 1 ποτό την εβδομάδα, σε σχέση με τις γυναίκες που παρέμειναν παντρεμένες.

Ενώ, λοιπόν, οι άντρες μειώνουν τα φρούτα και τα λαχανικά μετά το τέλος ενός γάμου, οι γυναίκες μειώνουν το αλκοόλ…